Evgheni Prigojin, ținut în frâu cu alt interlop. „Bucătarul lui Putin“ are competitor pe „piața“ armatelor private ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii ruși vor să mai stăvilească influența șefului grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, finanțatorul așa-numitei armate private a lui Vladimir Putin, prin crearea unei noi structuri care folosește mercenari recrutați din închisorile de pe teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina, notează Institutul pentru Studiul Războiului. Armen Sarkisian, un criminal ruso-armean, a fost însărcinat de Kremlin să creeze o nouă companie militară privată. Noua stuctură ar fi o contrapondere la cea a „bucătarului lui Putin“, Evgheni Prigojin, potrivit informațiilor obținute de direcția principală de informații ucrainene (GUR).

Evgheni Prigojin FOTO Profimedia
Evgheni Prigojin FOTO Profimedia

Armen Sarkisian, poreclit Gorlivski, este apropiat al președintelui ucrinean fugar Viktor Ianukovici și are legătură cu un alt criminal notoriu, Iuri Ivaniușcenko (Iura Enakievski). Sarkisian este un „supraveghetor” din umbră al tuturor afacerilor din Gorlivka, ocupată temporar de armata rusă, iar din 24 februarie s-a angajat în jefuirea și „estorcarea” întreprinderilor din zonele Ucrainei capturate de ocupanți. Armen Sarkisian, cautat de justișia ucraieană,  este unul dintre organizatorii bandelor de „bătăuși” și „echipe ale morții” care au răpit și ucis participanții la Revoluția Demnității, protestele de la finele anului 2013 provocate de preşedintele de atunci Victor Ianukovici, care la presiunile Rusiei, a stopat planificata asociere a Ucrainei la UE. Ca reacţie, protestatarii, coordonaţi prin intermediul reţelelor de socializare, au ocupat centrul capitalei.

Omul de afaceri ruso-armean pro-Kremlin Samvel Karapetian va sponsoriza noua structură militară privată. El deține compania „Tashir Holding”, asociată cu Gazprom, care include și „Rețelele electrice ale Armeniei”.

Pe aceeași linie ar merge și liderul cecen Ramzan Kadîrov, care susține că s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre participarea soldaților ceceni în structuri militare paralele.

ISW cred că este posibil ca oficialii ruși să promoveze grupurile formate de Sarkisian și Kadîrov pentru a contracara influența tot mai mare a „bucătarului lui Putin”, despre care think tank-ul american crede că se folosește de grupul Wagner pentru a se impune ca o figură centrală în comunitatea ultranaționalistă rusă pro-război.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite