Cum au reușit activiștii ucraineni să îi dea în vileag pe piloții care au bombardat teatrul din Mariupol, ucigând sute de civili FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup activist de hackeri ucraineni a reușit să dea în vileag identitatea piloților care au bombardat teatrul dramatic din orașul sudic Mariupol ticluind o farsă elaborată în care au fost cooptate soțiile acestora din urmă.

Teatrul din Mariupol FOTO Profimedia
Teatrul din Mariupol FOTO Profimedia

Hackerii din grupul Rezistența Cibernetică au contactat-o pe soția colonelului Serghei Valerivici Atroscenko - comandatul regimentului de asalt aerian 960, o unitate de elită, și cel care a dat ordinul bombardării teatrului dramatic din Mariupol, unde se adăposteau civili ucraineni - dându-se drept ofițeri ai armatei ruse. Activiștii ucraineni i-au propus femeii în vârstă de 41 de ani să se ocupe de organizarea unei „ședințe foto patriotice”, la care să ia parte alături de celelalte soții ale piloților din escadrilă, în vederea realizării unui calendar menit să le ridice moralul acestora.

Detaliile farsei au fost relatate de Inform Napalm, un grup jurnalistic care se bazează pe informații din surse deschise.

Teatrul din Mariupol a fost demolat de forțele de ocupație FOTO Captură
Teatrul din Mariupol a fost demolat de forțele de ocupație FOTO Captură

Hackerii și-au făcut scenariul ținând cont de o cutumă rusească potrivit căreia soția unui comandant de unitate se bucură de o mare influență printre nevestele militarilor de rang inferior.

Sursa citată a publicat fotografia de calendar în care apar soțiile celor 12 piloți ai unității aeriene îmbrăcate în uniformele de paradă ale partenerilor lor, pe fundalul unui avion de luptă de tip Su-25.

Unitatea aeriană este considerată responsabilă atât de bombardarea teatrului din Mariupol, unde se adăposteau sute de civili, cât și a maternității orașului.

Soția colonelului ar fi pozat și pentru niște fotografii surpriză mai speciale destinate soțului său.

Aceasta a crezut că propunerea vine de la un ofițer din cadrul regimentului soțului său și astfel a acceptat să ia parte la o ședință foto la o bază aeriană de lângă orașul de la Marea Azov Primorsko-Ahtarsk.

Hackerii au publicat numele, gradul, dar și adresele, numărul de pașaport și datele de contact ale celor 11 piloți ale căror neveste au fost de acord să pozeze în scopul de a le ridica acestora moralul în luptă.

Hackerii din grupul Rezistența Cibernetică susțin că au obținut documente conținând planuri operaționale, manuale pentru căutare aeriană, proceduri de control al traficului aerian, precum și un dosar de 16 pagini privind îmbunătățirea tacticilor de interceptare ale forțelor aeriene rusești împotriva avioanelor de supraveghere ale NATO.

Cea mai mare parte a materialelor nu a fost făcută publică, fiind predată autorităților ucrainene, potrivit Inform Napalm.

Rusia a lansat o lovitură aeriană asupra Teatrului din Donetsk Academic Oblast din Mariupol la 16 martie 2022 - una dintre cele mai mari crime de război ale războiului.

Civilii, inclusiv familii cu copii, foloseau teatrul pentru a se ascunde de bombardamentele rusești. În momentul tragediei, în clădire ar fi putut fi peste 1.000 de persoane.

Potrivit diferitelor surse, între 300 și 600 de civili au fost uciși în atacul aerian rusesc asupra teatrului din Mariupol.

După ocuparea Mariupolului, invadatorii ruși au demolat clădirea teatrului dramatic pentru a distruge dovezile crimei lor de război.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite