Ar putea soldații de elită ai Coreei de Nord să schimbe războiul din Ucraina? Ce spun analiştii

0
Publicat:

După ce la mijlocul lunii octombrie au apărut primele informaţii legate de trupe din Coreea de Nord care s-au alăturat armatei lui Vladimir Putin, analiştii se întreabă ce avantaje ar putea avea Rusia acum şi dacă soldaţii nord-coreeni ar putea influenţa semnificativ cursul războiului din Ucraina.

Prezenţa trupelor nord-coreene în Ucraina a fost confirmată de mai multe surse. Foto Facebook
Prezenţa trupelor nord-coreene în Ucraina a fost confirmată de mai multe surse. Foto Facebook

Analiştii militari sunt cu ochii pe trupele nord-coreene care au ajuns în Rusia şi se întreabă dacă aceştia fac parte din forţele de elită ale liderul Kim Jong Un sau sunt soldaţi fără experienţă în luptă.

Serviciile de informații ucrainene, sud-coreene și occidentale au declarat în ultimele săptămâni că Phenianul va trimite între 10.000 și 12.000 de soldați în Rusia pentru a susține efortul de război al Moscovei împotriva Kievului.

Marţi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat că 3.000 de luptători nord-coreeni se află pe „terenuri de antrenament rusești în imediata vecinătate a zonei de război”. La rândul său, agenția de informații sud-coreeană a declarat că un lot inițial de 1.500 de luptători a ajuns deja în Rusia și a fost echipat cu uniforme militare rusești, arme fabricate în Rusia și documente false, potrivit cărora luptătorii sunt rezidenți ai regiunilor din Siberia.

În acest context, analişti militari de la Washington spun că soldaţii din Coreea de Nord vor fi „ținte militare legitime”, iar trimisul SUA la ONU, Robert Wood, a declarat că, dacă trupele nord-coreene „intră în Ucraina în sprijinul Rusiei, cu siguranță se vor întoarce în saci mortuari”.

Ce pot face trupele  nord-coreene pentru armata lui Putin

„Trupele nord-coreene vor oferi Rusiei un impuls imediat, prin simpla lor prezenţă, care înseamnă creșterea forței de luptă ruse pe linia frontului”, a declarat pentru Newsweek Andrew Yeo, membru senior al Centrului pentru Studii Politice Asiatice al Brookings Institution din Washington.

După mai mult de doi ani și jumătate de război istovitor, atât Ucraina, cât și Rusia caută modalități de a-și reface efectivele obosite, evitând în același timp măsuri nepopulare precum un val de mobilizare sau reducerea vârstei de recrutare pentru a include recruți mai tineri.

Cu toate acestea, şeful Consiliului Național de Securitate de la Kiev, Oleksandr Litvinenko, a declarat la începutul acestei săptămâni că Ucraina va recruta încă 160.000 de persoane în armată.

Rusia s-a bazat, până acum, foarte mult pe tactici denumite atacuri de tip „tocător de carne” în Ucraina, înregistrând un număr foarte mare de victime. Această tactică i-a adus câștiguri lente, dar constante în estul Ucrainei devastate de război pe parcursul acestui an.

Conform cifrelor furnizate de Ucraina, Rusia a pierdut aproape 700.000 soldaţi din februarie 2022, iar estimările occidentale plasează numărul celor uciși și răniți de Moscova la aproximativ 610.000, luna septembrie fiind cea mai sângeroasă de până acum.

La sfârșitul lunii octombrie, un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații estoniene a declarat că pierderile Rusiei ar putea atinge 40.000 de persoane doar în această lună. În acelaşi timp, însă, cifrele furnizate de SUA sugerează că Moscova este capabilă să atragă aproximativ 30.000 de noi recruți în fiecare lună.

Deși numărul actual de trupe nord-coreene ar reprezenta un procent infim din forțele Rusiei din Ucraina, potrivit Center for Strategic and International Studies, acestea ar putea totuși „elibera trupele rusești pentru a conduce ofensivele și contraofensivele pe care se concentrează Rusia”.

Provenind din societatea extrem de militarizată a Coreei de Nord, cu armata sa extinsă și exerciții de antrenament regulate, luptătorii vor fi probabil eficienți în sprijinirea operațiunilor rusești, a declarat Pacheco Pardo, profesor de relații internaționale la King's College London.

În ciuda faptului că nu sunt familiarizați cu teritoriul Rusiei și cu armele acesteia, probabil că nu vor avea nevoie de un antrenament aprofundat privind pistoalele, puștile, mortierele și alți explozibili pe care Rusia îi folosește împotriva Ucrainei, crede Pacheco Pardo.

„Ei ar putea fi utili pentru a împinge trupele ucrainene din zonele regiunii Kursk”, spun analiştii despre soldaţii noord-coreeni.

Serviciul de informații militare GUR al Kievului a declarat joi că a detectat pentru prima dată trupe nord-coreene la Kursk în ziua precedentă.

Cel puțin o parte dintre miile de luptători sunt considerați a fi „trupe de asalt” sau membri ai forțelor de operațiuni speciale ale Coreei de Nord, instruiți pentru infiltrare și asasinat.

Oficialii sud-coreeni spun că Phenianul are aproximativ 200.000 de membri ai forțelor sale speciale. Aceștia sunt „cu siguranță mai bine pregătiți pentru luptă decât recruții ruși cu experiență militară redusă sau inexistentă. Dar nu există informaţii clare dacă liderul nord-coreean Kim Jong Un ar trimite un întreg corp de trupe de elită”, afirmă Andrew Yeo.

„Pe baza a ceea ce fac alte armate, aceste trupe desfășurate vor fi bine antrenate și echipate, deoarece au o misiune imediată în «lumea reală» și nu o misiune „simulată»”, a evaluat CSIS.

Potrivit declaraţiilor unui dezertor din Coreea de Nord, Ji Hyun Park, în prezent senior fellow pentru securitate umană la Center for Asia Pacific Strategy, mulți dintre cei care trec prin armata nord-coreeană ajung să îndeplinească sarcini nemilitare, cum ar fi agricultura și construcțiile, fără prea multă pregătire intensivă pentru luptă.

„Având în vedere acest lucru, este probabil ca trupele nord-coreene desfășurate în Ucraina să nu fie exclusiv forțe de elită. În timp ce unii soldați pot fi însărcinați cu operațiuni de război psihologic, majoritatea sunt probabil pentru a umple golurile lăsate de forțele rusești, pe post de «carne de tun» dispensabilă. Dacă aceste trupe sunt trimise în luptă directă și suferă pierderi grele, s-ar ajunge efectiv la un masacru la scară largă”, a declarat Park.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite