Își doresc moldovenii unirea cu România? Cum au răspuns la un sondaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O treime din cetățenii Republicii Moldova ar vota pentru unirea cu România dacă ar fi organizat acum un referendum în această privință, conform unui sondaj publicat de Institutul de Politici Publice de la Chișinău.

Mesaje pro unire Arhivă Adevărul
Mesaje pro unire Arhivă Adevărul

Unirea Republicii Moldova cu România este susținută de 35% dintre moldoveni, în timp ce 47,4% au declarat că ar vota împotrivă.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion 1.132 de respondenți. Marja de eroare este de +/- 3%.

În luna aprilie, președintele Maia Sandu a declarat că unirea Republicii Moldova cu România va avea loc atunci „când poporul va spune că vrea acest lucru”, precizând că același răspuns este valabil și în cazul aderării țării sale la NATO.

„Acest lucru se poate întâmpla doar cu susținerea poporului. Când poporul va spune că vrea acest lucru, acest lucru se va întâmpla. Atât timp cât poporul nu vrea acest lucru sau nu este o masă critică a oamenilor care să susțină acest deziderat, atunci...”, a adăugat Maia Sandu.

În 1812, ca rezultat al Tratatului de pace ruso-turc de la Bucureşti, partea de est a Moldovei, situată între râurile Prut şi Nistru, cu numele Basarabia, a fost anexată la Imperiul Rus, fiind gubernie rusească până în anul 1918.

În 1918, organul suprem al puterii de stat din Basarabia, Sfatul Ţării, ia decizia unirii ţinutului cu România, stare ce durează până în anul 1940, când, ca rezultat al pactului Ribbentrop-Molotov din 1939, este anexat de către Uniunea Sovietică. 

În procesul dezmembrării Uniunii Sovietice, Republica Moldova și-a declarat independența la 27 august 1991.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite