Video Cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu pierde alegerile și Republica Moldova intră sub controlul lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pavlo Klimkin, fostul ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei a vorbit într-un interviu pentru European Pravda despre cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu ar pierde în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Pavlo Klimkin, despre cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu pierde alegerile/FOTO: Arhivă
Pavlo Klimkin, despre cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu pierde alegerile/FOTO: Arhivă

Dacă candidatul pro-rus Alexandr Stoianoglo va câștiga alegerile, Ucraina va fi nevoită să impună limite asupra Moldovei pentru a-și proteja interesele. Klimkin este convins că Stoianoglo nu va susține Ucraina în război, întrucât nu a numit Rusia un stat agresor.

„Cu toate acestea, problema critică nu este ceea ce spune, ci ceea ce face. De aceea, sarcina Ucrainei este de a-i impune anumite condiții și limite.”, declară fostul ministru.

Klimkin este de părere că Ucraina ar trebui să aibă o influență mai mare în Republica Moldova. Țara o poate face din punct de vedere economic, prin acorduri de tranzit și livrări de energie pentru a înlocui resursele rusești.

„Acest lucru nu înseamnă neapărat șantaj la propriu. Cu toate acestea, nu pot exclude faptul că, la un moment dat - dacă percepem o amenințare reală ca Moldova să devină un punct de sprijin rusesc - va trebui să recurgem la tacticile clasice de presiune”, a spus acesta.

De asemenea, fostul ministru a vorbit și despre accesibilitatea ca preț a produselor ucrainiene de pe rafturile magazinelor din Moldova. Acesta este încă un mijloc prin care Ucraina își poate spori influența în țara vecină, întrucât, spune el, produsele românești sunt adesea mai scumpe și au o calitate mai slabă, deci nu sunt o alternativă fiabilă.

„Dacă vă uitați la rafturile supermarketurilor din Moldova, veți vedea că majoritatea produselor sunt ucrainene. În ceea ce privește raportul calitate-preț, acestea sunt cele mai bune disponibile. Acesta este un lucru pe care Moldova și-l poate permite astăzi,” a declarat Klimkin.

De ce foarte mulți moldoveni au votat „Nu” la referendum

Fostul ministru începe prin a spune că în astfel de situații, cetățenii nu votează rațional. În cazul Moldovei, mulți au votat „Nu” deoarece nu au văzut un beneficiu imediat din partea UE.

„Dar amintiți-vă ultimele referendumuri din Europa - toate s-au încheiat foarte prost. Brexit. Referendumul din Italia (în 2016; rezultatul a fost căderea guvernului și ascensiunea populiștilor). Olanda (referendumul a blocat aprobarea Acordului de asociere cu Ucraina).”, a subliniat Klimkin.

Aduce aminte și de voturile cumpărate care au influențat referendumul, însă recomandă conducerii să se uite în oglindă și să vadă unde au greșit.

„Nu știa nimeni că vor exista încercări de a cumpăra voturi? Nu a observat nimeni propaganda rusă și aceasta a devenit cunoscută abia în ziua alegerilor? Evident că nu. Prin urmare, această reacție a autorităților este atribuită slăbiciunii.

În schimb, autoritățile, puterea conducătoare a Moldovei, ar trebui să se uite în oglinda politică și să se întrebe ce au greșit.

Și, de asemenea, ar trebui să se gândească cum să convingă oamenii că ei înșiși au nevoie de Uniunea Europeană. Și pentru aceasta, autoritățile din Moldova trebuie să se întâlnească cu noua Comisie Europeană și să găsească împreună cu aceasta un răspuns, cum oamenii obișnuiți din Moldova vor putea simți consecințele practice ale aderării Moldovei la UE încă de mâine”, a mai afirmat fostul ministru.

Problema Transnistriei

Negocierile care vor avea loc în contextul procesului de aderare al Republicii Moldova la UE, privesc și zona Transnistriei. Fostul ministru este de părere că în cadrul acestor negocieri trebuie să participe și Ucraina, întrucât sunt unicii vecini ai Transnistriei. 

„În final, putem spune: există o realitate, secțiunea transnistreană a frontierei se învecinează doar cu Ucraina, deci nu poate exista o platformă de negocieri fără participarea noastră. Ar trebui să participe și Moldova, Transnistria într-un anumit format, precum și Comisia Europeană, pentru că Moldova este pe cale să adere la UE”, încheie acesta.

De asemenea, acesta este de părere că elitele transnistriene vor înțelege faptul că trebuie să intre în UE, pentru a nu rămâne în vid, în contextul în care și Republica Moldova, și Ucraina sunt în proces de aderare.

Turul doi al alegerilor prezidențiale are loc duminică, 3 noiembrie, avându-i ca finaliști pe președinta Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. Aceasta are mari șanse să câștige, în contextul în care în primul tur a obținut 42,37% din voturi față de 26,02%, câte a adunat socialistul Stoianoglo.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite