Cine sunt „rușii negri”, recruții clandestini pe care gruparea Wagner i-ar fi abandonat în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea paramilitară rusă Wagner a abandonat zeci de foști rebeli din Republica Centrafricană (RCA) în regiunea ucraineană Donbas, după ce i-a recrutat pentru a lupta în războiul lui Vladimir Putin, au declarat pentru The Daily Beast doi foști combatanți.

Gruparea Wagner a căutat în închisori recruți pentru războiul din Ucraina FOTO Telegram
Gruparea Wagner a căutat în închisori recruți pentru războiul din Ucraina FOTO Telegram

Sursele din RCA, care au fost recrutate de Wagner după ce au părăsit gruparea rebelă Uniunea pentru Pace (UPC), în decembrie anul trecut, au declarat că o mare parte dintre cei aproximativ 100 de foști combatanți au pierdut contactul cu Wagner după ce grupul i-a antrenat și i-a transportat cu avionul în regiunea Donbas în urmă cu aproximativ opt luni.

„Unii colegii ai noștri ne-au sunat [la telefon] pentru a ne informa că soldații ruși care i-au transportat în estul Ucrainei i-au dus într-o anumită localitate și i-au lăsat să lupte pe cont propriu", a dezvăluit pentru The Daily Beast Ali (un pseudonim), un fost combatant care nu a făcut parte din grupul trimis în Ucraina. „ La acest moment, nu au fost plătiți de luni de zile și nici măcar nu-și pot procura hrană singuri."

O parte dintre foștii recruți ai UPC, cunoscuți drept „rușii negri" în Republica Centrafricană, sunt acum nevoiți să „fure de la civili” pentru a putea supraviețui greutăților din Ucraina, potrivit lui Ali.

Recrutați de Rusia pentru războiul din Ucraina

În luna februarie, peste 200 de foști rebeli din UPC au călătorit la Moscova pentru antrenamente militare - care ar fi trebuit să dureze mai multe săptămâni - într-o tabără Wagner, potrivit unor înalți oficiali militari din RCA care acordat interviuri jurnaliștilor The Daily Beast în martie. Doar jumătate dintre ei s-au întors în țară în acea lună, restul rămânând în Rusia pentru a fi trimiși să lupte în Ucraina.

„Până la jumătatea lunii martie, cu toții [rușii negri] se aflau în estul Ucrainei luptând pentru Rusia", a declarat pentru The Daily Beast Hassan, care - la fel ca Ali - nu s-a numărat printre rușii negri trimiși în Ucraina, dar a ținut legătura cu unii dintre camarazii lor de acolo. „Dar oamenii noștri ne spun acum că au fost lăsați pe cont propriu de comandanții lor [ruși]. Nimeni nu are grijă de ei".

Situația este „îngrozitoare" pentru rușii negri din Ucraina, potrivit lui Hassan, care spune că a vorbit cu trei dintre camarazii săi recent (noiembrie) și că toți se tem pentru viețile lor. „Mi-au spus că nu au nici măcar muniție pentru a lupta", a spus Hassan. „Unii dintre ei nu au mai fost văzuți de camarazii lor de luni de zile".

Înainte de a se alătura grupării Wagner, rebelii făceau parte dintr-o coaliție de luptători din principalele grupuri rebele ,creată în 2020 pentru a perturba alegerile generale din Africa Centrală.

În decembrie anul trecut, sute de rebeli din UPC - al cărei lider, Ali Darassa, a fost sancționat în urmă cu aproximativ un an de către Biroul de control al activelor străine (OFAC) al Departamentului de Trezorerie al SUA - au început să se predea guvernului RCA. Atât guvernul, cât și grupul Wagner au oferit stimulente pentru ca rebelii să abandoneze UPC, inclusiv promisiuni că luptătorii vor colabora îndeaproape cu trupele din RCA și cu mercenarii lui Wagner pentru a lupta împotriva altor rebeli. Luptători precum Ali și Hassan - ambii în vârstă de 30 de ani - au trecut de partea lor, sperând că vor fi bine tratați. Dar, la fel ca și colegii lor care se află în prezent în Ucraina, ei nu o duc mult mai bine acasă.

Wagner nu le-au plătit salariile promise

În aproape toată perioada, rușii negri nu au primit niciun salariu de la Wagner sau de la guvernul RCA, care a promis că îi va plasa pe alocații lunare, potrivit atât lui Ali, cât și lui Hassan. Cu toate acestea, ei continuă să colaboreze îndeaproape cu Wagner în lupta împotriva grupurilor rebele din țară, care s-au reunit în cadrul Coaliției Patrioților pentru Schimbare (CPC) și încearcă să răstoarne guvernul președintelui Faustin-Archange Touadéra.

Este foarte dificil să lucrezi cu rușii, deoarece aceștia nu au încredere în niciunul dintre noi", a declarat Hassan. "Deseori, ne pun să ne deplasăm cu ei prin țară fără să ne spună exact unde mergem".

Recruți dispăruți în Ucraina

Dar ceea ce îi deranjează cel mai mult pe Ali și Hassan este faptul că zeci de camarazi de-ai lor din RCA au dispărut în ultimele luni fără urmă.

De două luni încoace, până la 50 dintre colegii noștri au dispărut în mod misterios", a spus Ali. "Nimeni nu știe unde sunt, iar rușii nu răspund la întrebările privind locul unde se află".

Există suspiciuni în rândul rușilor negri din RCA că colegii lor dispăruți ar fi fost trimiși în Ucraina pentru a lupta pentru Rusia, dar "nimeni nu este sigur", potrivit lui Ali.

„Există câțiva oameni care suspectează că ar fi putut fi trimiși într-o misiune periculoasă în țară sau în străinătate și că au fost uciși", a spus Ali. "Este posibil ca nimeni să nu afle vreodată adevărul, deoarece acești ruși fac totul în secret".

De teamă că și ei ar putea avea aceeași soartă, Ali și Hassan - chiar săptămâna trecută - au decis să se retragă din Wagner. Ei nu sunt singurii. Potrivit celor doi bărbați, nu mai puțin de 30 de foști rebeli UPC au părăsit recent grupul. O publicație locală a estimat chiar la 40 numărul rușilor negri care au dezertat până acum de la Wagner.

Wagner a recrutat prizonieri și din Republica Centrafricană

În Rusia, Evgheni Prigojin, liderul grupării, ar fi recrutat peste 6.000 de prizonieri pentru a lupta în Ucraina, promițându-le amnistie și un salariu lunar între 1.500 și 3.000 de dolari pe lună.

Când Ali și Hassan s-au predat forțelor guvernamentale în decembrie anul trecut alături de sutelor de rebeli din UPC, li s-a spus că vor lucra îndeaproape cu trupele RCA și cu mercenarii Wagner pentru a lupta împotriva altor rebeli și că vor fi plătiți cu aproape 1.000 de dolari pe lună, potrivit celor doi bărbați. A fost un stimulent suficient de atractiv pentru a-i face pe rebeli să schimbe tabăra.

Doar că banii nu erau plătiți în mod regulat, iar unii ruși negri n-au mai primit nimic după câteva luni. În ciuda faptului că nu și-a îndeplinit obligațiile financiare, au spus ei, Wagner a continuat să recruteze luptători locali, dar s-a concentrat doar pe cei aflați în închisoare.

"Din iulie, ei [rebelii arestați inițial și reținuți pentru infracțiuni foarte grave] sunt cei care s-au alăturat", a declarat Hassan. "Au existat zvonuri că unii dintre ei vor fi trimiși în Ucraina pentru război".

Nici guvernul RCA, nici Prigojin nu au răspuns emailurilor trimise de The Daily Beast, solicitând comentarii cu privire la acuzațiile potrivit cărora Wagner ar fi recrutat criminali.

Ali și Hassan au părăsit Rușii Negri la începutul lunii noiembrie, după ce plățile s-au oprit. Zeci de camarazi de-ai lor, în special cei recrutați din închisoare, ar fi început să dispară în ultimele luni. Cei doi cred că foștii lor colegi dispăruți - aproximativ 50 la număr - luptă pentru Rusia în Ucraina, dar sunt convinși că au fost abandonați.

"Ei [Wagner] îi iau pur și simplu pe oameni fără ca măcar să le informeze familiile", a declarat Ali. "Dacă lucrurile merg prost, nimeni nu va ști ce s-a întâmplat cu ei”

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite