Chinezii s-au săturat de lockdown: „Ridicați-vă, cei ce refuzați să fiți sclavi!”. Proteste violente VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proteste de amploare au izbucnit în regiunea Xinjiang, după ce un incendiu a declanșat furie din cauza blocării prelungite cu COVID-19, scrie Reuters.

Mulțimile au scandat „Încheiați lockdown-ul!”, ridicând pumnii în aer în timp ce mergeau pe o stradă, potrivit videoclipurilor difuzate vineri seară pe rețelele sociale chineze. Reuters a verificat că filmările au fost publicate din capitala Xinjiang, Urumqi.

Imaginile înfățișează oameni într-o piață cântând imnul național al Chinei cu versurile sale: „Ridicați-vă, cei ce refuzați să fiți sclavi!”, în timp ce alții au strigat că vor să fie eliberați din blocaj.

China a pus vasta regiune Xinjiang în unele dintre cele mai lungi blocaje ale țării, mulți dintre cei 4 milioane de locuitori din Urumqi fiindu-le interzis să-și părăsească casele până la 100 de zile. Orașul a raportat aproximativ 100 de cazuri noi fiecare din ultimele două zile.

FOTO Captură video
FOTO Captură video

Xinjiang găzduiește 10 milioane de uiguri. Grupurile de drepturi și guvernele occidentale au acuzat de mult Beijingul de abuzuri împotriva minorității etnice în principal musulmane, inclusiv muncă forțată în lagărele de internare. China respinge cu fermitate astfel de afirmații.

Protestele de la Urumqi au urmat unui incendiu într-o clădire înaltă, care a ucis 10 oameni joi noaptea.

Autoritățile au spus că locatarii au reușit să iasă din clădire, dar videoclipurile cu eforturile echipajelor de intervenție, distribuite pe rețelele sociale chineze, au determinat mulți internauți să presupună că locuitorii nu au putut scăpa la timp, deoarece clădirea era parțial închisă.

Oficialii din Urumqi au susținut o conferință de presă în dimineața zilei de sâmbătă, negând că măsurile COVID ar fi împiedicat evacuarea și salvarea, dar spunând că vor investiga în continuare. Unul dintre aceștia a precizat că locatarii ar fi putut scăpa mai repede dacă ar fi înțeles mai bine siguranța la incendiu.

„Victima e de vină”

Dali Yang, un politolog de la Universitatea din Chicago, a spus că o astfel de atitudine de „învinovățire a victimei” i-ar înfuria pe oameni. 

Utilizatorii platformei chineze Weibo au descris incidentul ca pe o tragedie care a izvorât din insistența Chinei de a respecta politica sa zero COVID și ceva care s-ar putea întâmpla oricui. Unii au plâns, asemuind amploarea incendiului cu prăbușirea din septembrie a unui autobuz de carantină COVID.

Nu există ceva la care să putem reflecta pentru a face unele schimbări”, a spus un eseu care a devenit viral pe WeChat vineri, punând la îndoială relatarea oficială despre incendiul apartamentului din Urumqi.

China apără politica zero COVID a președintelui Xi Jinping ca fiind salvatoare și necesară pentru a preveni copleșirea sistemului de sănătate. Oficialii au promis că vor continua cu ea, în ciuda respingerii tot mai mari ale publicului și a cotei crescânde pe a doua economie din lume.

În timp ce țara și-a modificat recent măsurile, scurtând carantinele și luând alți pași direcționați, acest lucru, împreună cu creșterea cazurilor, a provocat confuzie și incertitudine pe scară largă în orașele mari, inclusiv în Beijing, unde mulți rezidenți sunt închiși acasă.

Nou record de îmbolnăviri

China a înregistrat 34.909 de cazuri locale zilnice, un nivel scăzut în raport cu standardele globale, dar al treilea record la rând, infecțiile răspândind numeroase orașe, determinând blocaje pe scară largă și alte restricții ale circulației și afacerilor.

Shanghai, cel mai populat oraș și centru financiar din China, a înăsprit sâmbătă cerințele de testare pentru intrarea în locuri culturale precum muzee și biblioteci, impunând oamenilor să prezinte un test COVID negativ efectuat în 48 de ore, în scădere față de 72 de ore mai devreme.

Parcul Chaoyang din Beijing, popular printre alergători și picnic, s-a închis din nou după ce a fost redeschis pentru scurt timp.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite