Soldații nord-coreenii, „cea mai puternică armată din lume” în ochii lui Kim Jong-Un, sunt neexperimentaţi şi vulnerabili într-un război real
0Deşi controversele continuă în legătură cu soldaţii nord-coreeni desfăşuraţi de Rusia în Kursk, tot mai mulţi analişti militari afirmă că aceştia nu au experiența câmpurilor de luptă mari și plane, sunt malnutriţi şi vulnerabili la boli.
În timp ce Kim Jong-Un spune că armata sa este „cea mai puternică din lume”, analiştii sunt împărţiţi în două tabere: unii cred că este vorba despre trupe de elită, în timp ce alţii consideră că reprezintă doar carne de tun.
După săptămâni de speculații, NATO și Pentagonul au confirmat că aproximativ 10.000 de soldați nord-coreeni se află în Rusia, majoritatea fiind concentrați în apropierea frontierei cu Ucraina, la Kursk, unde forțele Kremlinului s-au luptat să respingă o incursiune ucraineană.
Marți, nord-coreenii au fost atacați de artileria ucraineană în timpul unor lupte „de mică amploare”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, în prima confirmare oficială a unui contact între cele două forțe.
Este, însă, prea devreme pentru a spune cum „alianța sângeroasă” ruso-nord-coreeană va schimba dinamica conflictului din Ucraina. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că Rusia le-a instruit să folosească artileria, dronele și „operațiunile de bază ale infanteriei, inclusiv curățarea tranșeelor, ceea ce indică faptul că intenționează pe deplin să folosească aceste forțe în operațiuni în prima linie”.
Nord-coreenii nu au experienţa câmpurilor de luptă mari și plane
Cu toate acestea, niciunul dintre tinerii recrutați din armata regulată a lui Kim Jong-un, care numără aproximativ un milion de oameni - „cea mai puternică din lume”, potrivit lui Kim - nu a mai participat la vreo luptă reală. Și vor lupta pe un teritoriu necunoscut, cu arme noi și în uniforme care poartă steagul Rusiei, o ţară despre care știu prea puține, relatează The Guardian.
Este adevărat că piloții nord-coreeni erau foarte bine pregătiţi în timpul războiului din Vietnam și țara a furnizat consilieri militari și personal al forțelor aeriene Egiptului în timpul războiului Yom Kippur din 1973, precum și ajutor militar Siriei, dar Coreea de Nord nu a mai participat la un război major de la începutul anilor 1950, când un conflict de trei ani între Nord și Sud s-a încheiat cu un armistițiu incomod, dar nu cu un tratat de pace.
Potrivit experților, soldații detaşaţi în Rusia, în majoritate adolescenți sau tineri de 20 de ani, au fost antrenați în zona muntoasă a Coreei de Nord și nu au experiența câmpurilor de luptă mari și plane din Ucraina.
Rusia pare să fi înarmat deja peste 7.000 de soldați nord-coreeni poziționați în apropierea graniței cu Ucraina cu mortiere de 60 mm, puști AK-12, mitraliere, puști cu lunetă, rachete ghidate antitanc și lansatoare de grenade antitanc, precum și echipamente de vedere pe timp de noapte, potrivit agenției de informații a Ucrainei.
„Această desfășurare este o premieră pentru Coreea de Nord, care a trimis anterior grupuri consultative sau specializate în străinătate, dar niciodată o forță terestră mare”, potrivit unei postări online a Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.
Se crede că forțele nord-coreene din Rusia includ aproximativ 500 de ofițeri și un număr mic de generali, precum și membri ai Storm Corps, trupe de elită care sunt mai bine instruite - și hrănite - decât majoritatea camarazilor lor, care sunt slab echipați și vulnerabili la boli și malnutriție.
„Sunt prea tineri și nu vor înțelege exact ce înseamnă”
Cu condiția să supraviețuiască, trupele trimise în Rusia ar putea beneficia de pe urma perioadei petrecute pe frontul ucrainean, potrivit foștilor soldați nord-coreeni, care spun că mulți dintre ei vor vedea turul lor ca pe o sursă de mândrie. Va fi, de asemenea, o oportunitate de a câștiga bani în plus și, poate, de a asigura un tratament mai bun pentru familiile lor care, potrivit serviciilor de informații militare sud-coreene, au fost mutate în masă în locuri necunoscute pentru a păstra secretul misiunii.
„Sunt prea tineri și nu vor înțelege exact ce înseamnă”, a declarat Lee Woong-gil, un fost membru al Storm Corps care a dezertat în Coreea de Sud în 2007. „Ei vor considera doar că este o onoare să fie selectați printre numeroșii soldați nord-coreeni pentru a merge în Rusia. Dar cred că este puțin probabil ca majoritatea dintre ei să se întoarcă acasă în viață”, a continuat el.
Cea mai mare parte a salariilor lor va merge direct la regim - potențial sute de milioane de dolari în valută străină despre care se zvonește că ar face parte dintr-un acord încheiat de Kim cu Vladimir Putin în această vară.
În funcție de durata conflictului și de numărul trupelor nord-coreene implicate, acordul lor de apărare reciprocă ar putea include transferul de tehnologie sofisticată de armament rusesc în schimbul munițiilor, rachetelor și personalului nord-coreean.
Ce riscă liderul Kim Jong-Un
Rapoartele privind soldații morți și răniți ar avea un impact redus asupra armatei nord-coreene - mass-media de stat a afirmat luna trecută că 1,4 milioane de persoane au solicitat să se înroleze sau să revină în armată în decurs de o săptămână. Însă pierderile semnificative i-ar da o lovitură lui Kim în cazul în care vestea ar trece vreodată de mașinăria de propagandă strâns controlată a țării.
„Kim Jong-Un își asumă un mare risc. Dacă nu există un număr mare de victime, va obține ceea ce își dorește într-o oarecare măsură. Dar lucrurile se vor schimba mult dacă mulți dintre soldații săi vor muri în luptă”, a declarat Ahn Chan-il, un fost prim locotenent al armatei nord-coreene care conduce în prezent Institutul Mondial pentru Studii Nord-Coreene, un thinktank din Seul.
Următoarele săptămâni vor spune dacă trupele nord-coreene sunt mai mult decât niște mercenari nevinovați, slab pregătiți, pe care Kim i-a oferit pentru a-și îmbogăți și consolida regimul.
Choi Jung-hoon, fost prim locotenent în armata nord-coreeană, care conduce în prezent un grup de activiști în Seul, a declarat că „l-a durut inima” când a văzut luna trecută un videoclip difuzat de Ucraina, care pretindea că arată tineri soldați nord-coreeni stând la coadă pentru a-și lua echipamentul și echipamentul militar rusesc.
„Nimeni nu ar crede că merg în Rusia să moară. Dar eu cred că sunt carne de tun pentru că vor fi trimiși în cele mai periculoase locuri. Sunt sigur că vor fi uciși”, a spus el.