Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația

0
Publicat:
Ultima actualizare:

10.000 de cazuri de cancer oral se înregistrează anual în Marea Britanie, iar medicii spun că marea majoritate a cazurilor o reprezintă actele sexuale orale.

Medic cu foaia pacientului in mana
Majoritatea cazurilor de cancer oral (66%) din Anglia sunt diagnosticate la bărbați Foto arhiva

The Oral Health Foundation a realizat un nu raport care arată că 10.825 de noi cazuri de cancer oral sunt diagnosticate anual în Marea Britanie – reprezentând o creștere de 133% în ultimele două decenii.

Aceste date completează cercetările anterioare care demonstrează că numărul cazurilor de cancer de cap și gât – incluzând cele care afectează gura și gâtul – a crescut cu peste o treime în Marea Britanie de la începutul anilor ’90. Specialiștii susțin că aceasta cazuri sunt întâlnite la persoane cu vârste între 40 și 50 de ani.

Fumatul, consumul de alcool și virusul papiloma uman (HPV) – un virus care se transmite sexual și prin contactul cu pielea – sunt cauze principale ale cancerului oral.

„În timp ce multe tipuri de cancer sunt în scădere, cancerul oral continuă să crească”, avertizează Dr. Nigel Carter OBE, director executiv al organizației.

Factorii și cauzele bolii

HPV este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru cancerul oral și se consideră că este responsabil pentru majoritatea cazurilor noi de cancer de cap și gât. De fapt, 70% din cazurile de cancer oral și de gât sunt cauzate de HPV, potrivit studiului Cancer Research UK. Experții sugerează că sexul oral ar putea fi, parțial, responsabil pentru creșterea numărului de cazuri de cancer asociate cu acest virus, care afectează gâtul și gura.

Dr. Hisham Mehanna, de la Universitatea din Birmingham, UK, a explicat că persoanele cu mai mulți parteneri de sex oral prezintă un risc de până la nouă ori mai mare de a dezvolta cancer orofaringian, care afectează partea din spate a limbii, amigdalele și gâtul. El a scris în publicația The Conversation despre „creșterea rapidă a cancerului de gât în Occident”, pe care unii o numesc deja „epidemie”.

Practica sexului protejat și limitarea numărului de parteneri poate ajuta la reducerea riscului de a contracta HPV, precizează Oral Health Foundation. Deși prezervativele sau folia dentară pot proteja împotriva HPV în timpul contactului vaginal, anal sau oral, ele nu acoperă toată pielea din jurul organelor genitale, unde virusul poate fi prezent.

În momentul acesta, există un vaccin împotriva HPV, care este disponibil și are o eficacitate de peste 80%. Aproximativ opt din zece persoane vor purta HPV în corp la un moment dat, iar o treime din populație este infectată în orice moment, arată cercetările. Virusul este cel mai frecvent întâlnit pe și în jurul organelor genitale și, de obicei, nu provoacă probleme, dispărând de la sine. Totuși, din motive neînțelese complet, virusul poate invada țesuturile corpului și poate declanșa schimbări celulare care duc la cancer.

Există peste 150 de tipuri de HPV, dar doar aproximativ 12 pot provoca cancer, tipurile 16 și 18 fiind cele mai riscante pentru cancerul oral și de gât. Cancerul oral afectează mai des bărbații decât femeile, deși nu este clar dacă sexul oral realizat unei femei este mai riscant în ceea ce privește transmiterea HPV, comparativ cu sexul oral realizat unui bărbat.

Studiile sugerează că marea majoritate a bărbaților și femeilor – în jur de 80% – practică sexul oral în timpul intimității. Deși datele nu arată că tinerii practică mai mult sex oral ca în trecut, se consideră că britanicii au din ce în ce mai mulți parteneri sexuali, ceea ce crește riscul de infecție cu HPV.

Noile date au dezvăluit că majoritatea cazurilor de cancer oral (66%) din Anglia sunt diagnosticate la bărbați, iar persoanele de peste 50 de ani reprezintă mai mult de 90% dintre cazuri.

Cancerul oral poate fi confundat cu o simplă infecție

Jo Murray, în vârstă de 46 de ani, din The Oaks, sud-vestul Sydney-ului, a crezut că are o simplă durere în gât la sfârșitul lui 2019. Dar când a observat o umflătură, a cerut teste la medicul său. Rezultatele au arătat că avea cancer la amigdale, la baza limbii și la un nodul limfatic din stânga, toate cauzate de HPV.

„Am citit despre [HPV] după aceea și am aflat că oamenii nu discută despre el deoarece se transmite pe cale sexuală” a povestit ea pentru Camden Advertiser. „Sexul nu este ceva despre care ar trebui să ne fie rușine să vorbim”, a adăugat ea.

Ulcerii orale – zone rupte din mucoasa bucală – care nu se vindecă în trei săptămâni pot fi un semn de cancer oral. Umflăturile, petele roșii sau albe, dinții slăbiți, durerea în gât sau dificultatea la înghițire sunt alte semne revelatoare ale acestui tip de cancer.

Studiul realizat de Oral Health Foundation indică faptul că aproximativ 3.637 de persoane din Marea Britanie și-au pierdut viața din cauza cancerului oral anul trecut – o creștere de 61% comparativ cu acum zece ani. Totodată, peste jumătate (52%) dintre cazuri sunt diagnosticate în stadiile III și IV, când cancerul este cel mai avansat. Însă, un diagnostic precoce este vital pentru tratarea cancerului oral, avertizează medicii.

„Contractul NHS pentru stomatologie și lipsa de personal trebuie abordate urgent”, solicită Dr. Carter. „Nu vrem mai multe vorbe, este timpul ca guvernul să ne spună clar ce intenționează să facă în privința stomatologiei NHS și să ne ofere un calendar clar de acțiune”, a spus el.

Campanie de conștientizare a cancerului oral

În cadrul campaniei Luna de Acțiune pentru Cancerul Oral, Oral Health Foundation, susținută de PortmanDentex, își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la simptomele comune ale cancerului oral. Rețeaua dentară, care operează aproximativ 375 de cabinete dentare în Regatul Unit și Irlanda, oferă sfaturi despre cum să verificați semnele cancerului oral acasă.

Dr. Catherine Tannahill, director de implicare clinică la PortmanDentex, subliniază importanța vigilenței: „Diagnosticul precoce este esențial în tratarea cancerului oral, însă vedem în continuare cazuri depistate prea târziu. Este crucial ca oamenii să știe la ce semne să fie atenți și să își verifice regulat gura”.

„Încercați să vă formați obiceiul de a face o verificare regulată pentru cancerul oral între vizitele la dentist. Folosind o oglindă de mărire, într-o cameră bine iluminată, verificați pielea și buzele pentru orice schimbare de culoare și textură”.

„De asemenea, verificați partea din spate a gâtului când spuneți ‘aah’ și examinați limba – pe părți, dedesubt și deasupra – căutând modificări de textură. Dacă aveți orice îngrijorare, mergeți la dentist pentru o evaluare”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite