Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
0Rusia va asista la schimbări majore în zona structurilor de forță în termen de două luni, prezice Kirill Budanov, șeful Direcției principale de informații a armetei ucrainena (GUR).
„Punctul de cotitură (în război - n.r.) nu a avut loc încă. Dar totul este aproape. Nu se poate continua așa la nesfârșit - resursele nu sunt infinite, nici ale noastre, nici ale lor...
În ceea ce privește partea rusă, în următoarele două luni planifică înlocuiri majore în unitatea de putere. Vom vedea în curând cum vor decurge acestea. Nu avem mult de așteptat”, a declarat Budanov într-un interviu acordat Radio Charter.
Şeful Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina (GUR), Kirilo Budanov, spune că aplicaţia de mesagerie Telegram, foarte populară în ţară, dar şi în Rusia, reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Ucrainei, relatează Ukrainskaia Pravda.
„Telegram este dăunător. Nu mi-a fost niciodată teamă să spun acest lucru. Este o ameninţare la adresa securităţii noastre naţionale. Spun acest lucru absolut deschis şi chiar am documentat acest lucru. Conform cercetărilor noastre, Telegram este principala sursă de informaţii în societate. A depăşit absolut totul”, a declarat Kirilo Budanov într-o discuţie la un post de radio.
El a explicat este mai dificil din punct de vedere tehnic să blochezi Telegram, aşa cum s-a întâmplat cu Odnoklassniki şi Vkontakte (alte platforme sociale ruse), deşi este posibil.
„Nu sunt în favoarea închiderii pur şi simplu (a serviciului Telegram). Este destul de dificil de făcut, dar este posibil”, a spus şeful spionajului militar ucrainean.
În schimb, Budanov s-a declarat în favoarea „oficializării” tuturor canalelor Telegram. „Dacă doriţi să difuzaţi nişte ştiri, vă rog să vă înregistraţi, astfel încât toată lumea să înţeleagă că este un canal al unui cetăţean rus sau al unui cetăţean al Ucrainei. Şi atunci el are o responsabilitate”, a explicat şeful GUR.
Spre deosebire de Telegram, Budanov consideră platforma X (fostul Twitter), deţinută de Elon Musk, drept inofensivă. Elon Musk a fost de mare ajutor Ucrainei furnizându-i internet prin intermediul reţelei Starlink încă de la începutul războiului, chiar dacă pe parcurs colaborarea cu Kievul a cunoscut unele hopuri, iar miliardarul american, apropiat de Donald Trump, a avut unele poziţii dubioase în legătură cu Rusia şi războiul ei de agresiune din Ucraina.
La 12 mai președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe prim-viceprim-ministrul Andrei Belousov în funcția de ministru al Apărării, în locul lui Serghei Șoigu, care ocupa această funcție din 2012.
În același timp, Putin l-a numit pe Șoigu în funcția de secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei și l-a demis pe fostul secretar al Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, „din cauza transferului acestuia la o altă funcție”.
Operațiunea de la Kursk a demonstrat încă o dată lumii slăbiciunile Kremlinului. În special, prin arătarea resurselor limitate de management ale Rusiei și a haosului administrativ tradițional în momentul crizei , când nu există acțiuni active nici din partea autorităților regionale, nici a președintelui. În această situație, Putin și-a păstrat modelul tradițional de comportament în timpul crizei, eliminându-se de la rezolvarea problemei.
Încercând să reducă importanța „anomaliei Kurk”, Kremlinul a anunțat o „operațiune antiteroristă” în regiunile de frontieră, desemnând astfel FSB-ul responsabil oficial pentru lupta împotriva „bandiților”. În același timp, a fost creat un consiliu coordonator pentru protecția teritoriilor de frontieră, condus de ministrul apărării Andrei Belousov. Experții ruși au caracterizat acest consiliu drept „ceva ca o suprastructură peste structurile deja existente implicate în operațiunea Kursk”.
Confuzia conducerii a crescut odată cu statutul fostului bodyguard al lui Putin, acum asistent al președintelui și secretar al Consiliului de Stat Aleksei Dumin. După ce Dumin a participat la întâlnirea șefilor agențiilor de securitate a lui Vladimir Putin cu privire la regiunea Kursk, Z-bloggerii au scris că asistentul prezidențial a fost numit „coordonator al acțiunilor armatei ruse în regiunea Kursk”, „comandant al direcției nord”. În același timp, nu au existat decrete cu privire la noua numire a lui Dumin.
Este foarte probabil ca Dumin, în care Putin are încredere și care a fost adus în procesul de schimb de prizonieri de război în urmă cu câteva luni, să devină pur și simplu reprezentantul președintelui în zona Kursk . Cel puțin Andrei Pierțev, jurnalist al publicației online ruse „Meduza”, consideră că „postările despre noua „misiune” a lui Dumin par a face parte din strategia media a lui Dumin însuși”, și nu exclude ca Putin să-și poată instrui asistentul pentru a stabili interacțiunea dintre civili și forțele de securitate.
Tatiana Stanovaia, expert la Centrul pentru Studiul Rusiei și Eurasiei al Fundației Carnegie, în comentariul său asupra operațiunii ucrainene din regiunea Kursk, notează : „Atitudinea elitelor față de evenimentele care au loc este, de asemenea, previzibilă: puține iluzii despre eficiența conducerii lui Putin, nimeni nu este surprins de secretul luării deciziilor și toți sunt pregătiți moral pentru alte surprize. Nimeni nu așteaptă nimic și nu speră nimic.”
Dar nu există încă surprize.
Deși forțele de securitate efectuează o epurare a Ministerului Apărării de la generalii din anturajul fostului ministru Serghei Șoigu, șeful Statului Major General Valeri Gherasimov rămâne deocamdată în funcție. Cu toate acestea, după operațiunea de la Kursk a Forțelor Armate ale Ucrainei și eșecul apărării ruse, este pusă sub semnul întrebării continuarea mandatului său ca șef al Statului Major General. Gherasimov îi înfurie atât pe turbo-patrioți, cât și pe o parte a elitei ruse, iritată de puterea și conservatorismul lui Putin care nu se grăbește să ia decizii serioase.
Experții ruși notează că lipsa actualizărilor rapide și globale a personalului împiedică adesea funcționarea eficientă a sistemului birocratic rus. Însă deciziile de personal ale lui Putin arată, de asemenea, că la numirea în funcții cheie, acesta mizează pe oameni din „cercul apropiat” și pe membrii familiilor acestora, precum și pe propriile sale rude și foști angajați ai securității personale. (Da, nepoata lui Putin, Anna Țivilova, a fost numită mai întâi ministru adjunct al apărării și apoi promovată la funcția de secretar de stat.)
Stabilitatea regimului este în prezent destul de ridicată: elita a fost nevoită să se unească în jurul lui Putin după 24 februarie 2022. Conflictele dintre turnurile Kremlinului, reprezentanții diferitelor grupuri de influență (cum ar fi, de exemplu, între Aleksei Dumin și prim-vicepreședintele Administrației Prezidențiae Serghei Kirienko nu au un impact critic asupra sistemului în sine. Iar nemulțumirea față de personalul, conducerea, deciziile politico-militare ale Președintelui Federației Ruse nu s-a revărsat încă în ceva mai mare.
Putin își controlează și anturajul, rămânând deasupra luptelor dintre diferitele grupuri de influență.
Dar concurența se intensifică, iar conflictele se adâncesc. Se poate presupune că o creștere a numărului de situații neprevăzute pentru Kremlin (de exemplu, succesele armatei ucrainene în Donbas și pe teritoriul recunoscut internațional al Federației Ruse) va crește posibilitatea unei scindări în anturajul lui Putin. Desigur, probabilitatea unei astfel de evoluții va crește brusc atunci când economia rusă începe să treacă prin vremuri cu adevărat dificile, iar bugetul federal se confruntă cu un deficit mare.