NATO ar lua în considerare două modalități de răspuns, după ce Coreea de Nord a trimis soldați în Rusia
0Țările din NATO ar avea opțiuni limitate de răspuns după ce Coreea de Nord a trimis soldați în Rusia pentru a lua parte la războiul împotriva Ucrainei, însă acestea ar putea include cel puțin două modalități de răspuns, a relatat Bloomberg, citând surse.
Potrivit publicației, Coreea de Sud va prezenta o parte din informațiile de care dispune privind desfășurarea trupelor nord-coreene oficialilor NATO, în cadrul unei reuniuni a Consiliului Nord-Atlantic de luni, au declarat două persoane familiare cu chestiunea.
„Răspunsurile potențiale ale NATO sunt limitate, dar ar putea include intensificarea sprijinului pentru Ucraina și crearea de parteneriate în regiunea Indo-Pacific”, au spus aceste surse.
Documente ale serviciilor de informații sud-coreene indică faptul că trupele nord-coreene sunt de așteptat să fie trimise pe front după finalizarea unui program de instruire de o lună la bazele militare din Vladivostok, Ussurisk, Habarovsk și Blagoveșcensk.
Kremlinul intenționează să ofere nord-coreenilor arme și uniforme, precum și acte de identitate false de locuitori ai regiunilor estice ale Rusiei, potrivit unui document al serviciilor de informații sud-coreene.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri că trupele nord-coreene se află deja în Rusia. Casa Albă a transmis că aproximativ 3.000 de soldați sunt în curs de pregătire în Rusia, amintește Ukrainska Pravda.
Ruben Brekelmans, ministrul olandez al Apărării, a recunoscut că ar fi o provocare pentru Occident să elaboreze măsuri împotriva Coreei de Nord, după ce aceasta a trimis trupe pentru a sprijini Rusia în războiul său împotriva Ucrainei, dat fiind că aproape toate sancțiunile posibile împotriva acestei țări sunt deja în vigoare.
UE a anunțat recent că își va coordona răspunsul cu partenerii internaționali în ceea ce privește acțiunile Coreei de Nord.
Coreea de Sud „nu va sta cu braţele încrucişate”
„Coreea de Sud nu va sta cu braţele încrucişate” în faţa a ceea ce se întâmplă, a declarat joi preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, după o întrevedere cu omologul său polonez Andrzej Duda, aflat în vizită în Coreea de Sud.
Cei doi estimează că această desfăşurare este „o provocare ce ameninţă securitatea mondială dincolo de peninsula coreeană şi de Europa”, a adăugat Yoon.
După o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate Națională, săptămâna trecută, înalți oficiali sud-coreeni au condamnat Coreea de Nord pentru că a trimis trupe în Rusia.
Oficialii au informat, de asemenea, presa că Seulul ar putea trimite arme în Ucraina, ca parte a unei serii de potențiale contramăsuri.
Agenția de presă sud-coreeană Yonhap a citat marți oficiali de securitate care au spus că Seulul ar putea trimite chiar personal militar în Ucraina pentru a monitoriza prezența Coreei de Nord în conflict.
Ministerul de Externe al Rusiei a amenințat Coreea de Sud cu „consecințe de securitate” dacă se implică, a informat Yonhap.
„Armele din Coreea de Sud ar putea face o diferență semnificativă atât în ceea ce privește capacitățile defensive, cât și capacitățile ofensive ale Ucrainei”, a apreciat Jeremy Chan, analist pentru China și Asia de Nord-Est la Eurasia Group, pentru Business Insider.
Seulul a ajutat deja furnizarea de obuze de 155 mm atât de necesare Ucrainei, deși nu direct.
Coreea de Sud a trimis muniție aliaților occidentali, precum SUA și Polonia, care a permis acestora să trimită propriile stocuri în Ucraina.
Ellen Kim, expert în Coreea la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, DC, a declarat pentru BI că sprijinul sud-coreean pentru Kiev ar putea include furnizarea de informații cu privire la armele și tacticile nord-coreene.
Aceasta a mai spus că „Coreea de Sud ar putea oferi ajutor într-o campanie de război psihologic împotriva soldaților nord-coreeni care nu ar dori să lupte în război”.