LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia ar fi adus laboratoare chimice aproape de centrala nucleară din Zaporojie. Zelenski: Lumea, la un pas de dezastru nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este a 184-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Centrala de la Zaporojie a fost deconectată de la curent timp de două ore. Zelenski afirmă că lumea a fost la un pas de un nou dezastru nuclear.

Centrala nucleară Zaporojie se află sub controlul forțelor ruse
Centrala nucleară Zaporojie se află sub controlul forțelor ruse

UPDATE 22.27 Kadîrov: Aș fi cucerit Kievul cu mult timp în urmă. Să-i mulțumiți lui Putin că nu m-a lăsat

Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, a spus că ar fi putut „cuceri Kievul cu mult timp în urmă”, conform corespondentului BBC Francis Scarr.

„Ramzan Kadyrov ne oferă cea mai recentă interpretare a Ucrainei: „Aș fi cucerit Kievul cu mult timp în urmă, don. Zelenski și cei ca el ar fi fost într-un subsol, don, fiind deja interogat, don, ca la Mariupol” a afirmat Kadîrov, scrie Scarr într-o postare pe Twitter.

Continuarea aici


UPDATE 21.05 Ce semnale transmite decizia lui Putin de a mări armata Rusiei: „Nu are cum să mai fie o armată de un milion de oameni”

Decretul prin care Vladimir Putin a dispus sporirea efectivelor armatei ruse este un indicator al faptului că președintele ruse se așteaptă la un război lung în Ucraina, se arată într-o analiză NYT. Este o inversare a politicii Kremlinului, după ce în ultimii cinci ani a încercat să realizeze contrariul, și încă un semnal că Moscova se pregătește pentru un război lung în Ucraina, în contextul pierderii unei mari părți a forței sale de luptă.

Continuarea aici


UPDATE 20.55 Mutarea care stârnește îngrijorare: Rusia ar fi adus laboratoare chimice aproape de centrala nucleară din Zaporojie

Ocupanţii ruşi se pregătesc de o provocare la centrala nucleară din Zaporojie (sudul Ucrainei) cu emisii de radiaţii, a avertizat vineri Agenţia nucleară de stat ucraineană Energoatom, indicând că Rusia ar fi desfăşurat zece laboratoare chimice la Melitopol, oraş din aceeaşi regiune, informează agenţia de presă Unian şi canalul de televiziune local TSN.

"A devenit cunoscut că la Melitopol au fost aduse 10 laboratoare chimice. Cu ajutorul acestor laboratoare, ruşii plănuiesc să-şi salveze ofiţerii şi generalii în cazul unor emisii de radiaţii de la centrala din Zaporojie", afirmă Energoatom într-un comunicat postat pe Telegram.

Continuarea aici


UPDATE 19.15 Sute de paraşutişti ruşi ucişi în atacul asupra unei baze militare

Aproximativ 200 de paraşutişti ruşi au fost ucişi în timpul unui atac al trupelor ucrainene împotriva unei baze militare în Kadiivka în regiunea Lugansk (estul Ucrainei), regiune aflată sub controlul forţelor ruse, a declarat vineri şeful administraţiei militare ucrainene din Lugansk, Serhii Haidai, citat de EFE.

Forțele ucrainene au atacat hotelul Donbas din Kadiivka FOTO Twitter Giorgi Revishvili

Forțele ucrainene au atacat hotelul Donbas din Kadiivka FOTO Twitter Giorgi Revishvili

Într-un mesaj pe Telegram, citat de agenţia Ukrinform, Haidai precizează că forţele armate ucrainene au ,,aruncat în aer" hotelul Donbas din Kadiivka, unde ruşii îşi aveau baza din 2014.

,,200 de paraşutişti ruşi au fost eliminaţi. Vom continua", a adăugat Haidai, care nu a precizat totuşi când a avut loc atacul.

Continuarea aici


UPDATE 18.25 Centrala nucleară Zaporojie a fost reconectată la rețeaua electrică a Ucrainei. „Angajații sunt niște eroi”

Centrala nucleară Zaporojie a fost reconectată la rețeaua electrică din Ucraina, a anunțat vineri operatorul nuclear Energoatom într-o declarație actualizată, conform CNN.

„Astăzi, 26 august 2022, la ora 14:04, una dintre unitățile energetice ale centralei ZNPP care a fost oprită ieri a fost conectată la rețeaua electrică, iar capacitatea este în curs de adăugare”, se arată în comunicat. „Lucrătorii de la Centrala Nucleară Zaporojie sunt adevărați eroi! Ei țin neobosit și ferm pe umerii lor siguranța nucleară și radiologică a Ucrainei și a întregii Europe și lucrează dezinteresat pentru ca țara lor natală să aibă energie electrică dătătoare de viață”, se mai arată în comunicat.

Continuarea aici


UPDATE 17.15 Un soldat rus care dormea a supraviețuit miraculos în Ucraina, după ce lângă el a explodat o bombă

Nimănui nu-i place să fie trezit dintr-un somn de după-amiază, dar puțini dintre noi au avut o trezire la fel de grosolană ca un soldat rus din Ucraina. Acesta a supraviețuit în mod miraculos, după ce lângă el a aterizat o bombă și a explodat, transmite Daily Mail.

explozie langa un soldat rus jpg

Momentul exploziei FOTO captură video

Potrivit sursei citate, soldatul dormea într-un adăpost în momentul în care bomba lansată de o dronă ucraineană a căzut chiar lângă el.

În mod miraculos soldatul supraviețuiește acestui moment. Conform imaginilor înregistrate, el se ridică și fuge în timp ce resturi zboară în jurul lui. El fuge chiar lăsându-și în spate arma, conform imaginilor publicate de Daily Mail, vineri.

Video aici


UPDATE 13.22 Scandal diplomatic între Cehia și Rusia, după ce ministrul ceh al Apărării a spus că nu regretă că Daria Dughina a murit

Declarațiile ministrului ceh al Apărării, Jana Černochová, despre atentatul Dariei Dughina au provocat un scandal diplomatic între Cehia și Rusia, potrivit RFI.

Jana Černochová a spus a doua zi după explozie că nu îi este milă de Daria Dughina, ucisă într-un atentat în Rusia, acum câteva zile, și nici de tatăl ei.

„Suprim reacția naturală a omului la o moarte tragică. Dar aceștia sunt adevărați ucigași și instigatori la război. Și nu îmi pare rău nici pentru fiică, nici pentru tatăl îndurerat. Îmi pare rău pentru miile de oameni uciși din cauza propagandei, și ideologiei lor ticăloase”, a scris ea pe Twitter.

Continuarea aici

UPDATE 12.47 Ocupanții ruși ar fi înființat cel puțin 21 de centre de filtrare în Donbas. Ce pățesc ucrainenii transportați acolo

Un raport realizat de Universitatea Yale a arătat că forțele ruse de ocupație și separatiștii pro-ruși au înființat cel puțin 21 de centre de filtrare pentru civili și prizonieri de război în regiunea Donețk.

Departamentul de Stat al SUA și cercetători ai Universității Yale au anunțat joi că au identificat cel puțin 21 de centre pe care armata rusă și separatiștii pro-ruși le folosesc în regiunea Donețk, estul Ucrainei, pentru a reține, interoga sau deporta civili și prizonieri de război, încălcând dreptul internațional umanitar, relatează New York Times.

Există de asemenea indicii ale existenței unor gropi comune la închisoarea unde au murit 53 de prizonieri de război ucraineni.

UPDATE 12.01  SUA vor numi un general american pentru ajutarea Ucrainei. Operațiunea va primi un nume oficial

Pentagonul va numi un general pentru a coordona ajutoarele militare acordate Ucrainei și eforturile de instruire a militarilor ucraineni, relatează The Wall Street Journal.

Pachetul de asistență al Statelor Unite include sisteme avansate de apărare sol-aer, până la 24 de sisteme radar de contra-artilerie, aproape 250.000 de cartușe de artilerie, drone și piese de schimb, dar și fonduri pentru instruirea forțelor ucrainene cu privire la modul de utilizare a armelor furnizate de Occident, au declarat oficialii din domeniul apărării.

UPDATE 10.32  Letonia a demolat monumentul „eliberatorilor sovietici” din Riga. Imaginile au devenit virale VIDEO

Letonia a demolat joi, un monument din perioada sovietică din Riga care reprezintă victoria URSS asupra Germaniei în al Doilea Război Mondial, pe care însă letonii îl privesc ca pe un simbol al ocupației sovietice de aproape 50 de ani. Imaginile spectaculoase cu prăbușirea turnului de 79 de metri au devenit virale pe rețelele de socializare.

Demolarea s-a făcut în conformitate cu legislaţia modificată după invazia rusă asupra Ucrainei şi în pofida protestelor minorităţii ruse din această republică baltică. 

UPDATE 09.28 Putin vrea mai mulți soldați în armata rusă. Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului despre această decizie

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a emis joi un decret prin care mărește dimensiunea armatei ruse începând cu ianuarie 2023. Cu toate acestea, este puțin probabil ca această decizie să genereze o putere de luptă semnificativă în viitorul apropiat și indică faptul că este puțin probabil ca Putin să ordone o mobilizare în masă în curând, se arată în ultima evaluare a Institutului pentru Studierea Războiului (ISW).

Decretul mărește efectivul nominal final al Forțelor Armate Ruse cu 137.000 de militari, de la 1.013.628 la 1.150.628, începând cu 1 ianuarie 2023.

Continuarea aici

UPDATE 08.10 Ucraina a distrus șapte depozite de muniții rusești în ultima săptămână

Natalia Humeniuk, purtătoare de cuvânt a comandamentului militar responsabil pentru sudul Ucrainei, a declarat că depozitele de muniție rusească reprezintă principala prioritate a forțelor ucrainene și că este probabil ca mai multe depozite să fie vizate până la sfârșitul săptămânii, transmite Kyiv Independent.

UPDATE 07.14 Întrevedere între Emmanuel Macron și președintele Poloniei privind Ucraina

Preşedintele francez Emmanuel Macron îl va primi luni pe premierul polonez Mateusz Morawiecki pentru a discuta cu privire la sprijinul acordat Ucrainei în faţa Rusiei şi consecinţele conflictului pentru europeni, a anunţat joi Elysée, relatează AFP.

În afară de războiul din Ucraina, cei doi lideri reuniţi la Elysée „vor discuta despre provocările suveranităţii europene în materie de apărare şi securitate, precum şi despre cooperarea pentru securizarea deplină a flancului estic al Europei”, a precizat preşedinţia.

Vizita premierului naţionalist-populist, care a vizitat deja Franţa în martie 2021, survine după o perioadă de tensiune între Paris şi Varşovia.

UPDATE 05:55 Un accident nuclear la Zaporojie a fost evitat la limită, afirmă președintele Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski a transmis că lumea a fost, joi, la un pas de un accident nuclear după ce curentul a fost întrerupt două ore la centrala Zaporojie.

Problema ar fi pornit de la niște incendii de la halda de zgură a unei centrale pe cărbune din apropierea complexului care au deconectat reactoarele de la energia electrică, potrivit Energoatom, compania nucleară de stat a Ucrainei.

„Dacă nu s-ar fi pornit generatoarele diesel... dacă personalul stației noastre nu ar fi reacționat după pana de curent, atunci am fi fost deja obligați să trecem prin consecințele unui accident cu radiații”, a spus Zelenski în timpul discursului de joi seară.

UPDATE 04.31 Centrala Zaporojie s-a oprit pentru prima dată în istorie

Președintele Volodimir Zelenski a spus că joi a fost prima dată în istorie când centrala Zaporojie s-a oprit. El a vorbit și despre pericolul la care ar fi fost expusă lumea în cazul în care generatoarele diesel nu ar fi pornit. Totodată, dă vina pe Rusia pentru această situație instabilă care ar fi putut crea un adevărat dezastru nuclear.

"Astăzi, pentru prima dată în istorie, centrala nucleară de la Zaporojie s-a oprit. Protecţia de urgenţă a unităţilor electrice a funcţionat - după ce ultima linie funcţională de electricitate a centralei a fost avariată de bombardamentele ruseşti. Generatoarele Diesel au fost activate imediat pentru a oferi energie centralei, să o sprijine după ce a fost închisă. Lumea trebuie să înţeleagă ce ameninţare este aceasta: dacă generatoarele Diesel nu ar fi pornit, dacă automatizarea şi angajaţii noştri nu ar fi reacţionat după pana de curent, am fost deja forţaţi să facem faţă consecinţelor unui accident radioactiv. Rusia a pus Ucraina şi pe toţi europenii într-o situaţie aflată la un pas de un dezastru radioactiv", a declarat Volodimir Zelenski.

UPDATE 04:00 Rușii au bombardat o comună din regiunea Dnipropetrovsk cu rachete Uragan

The Kiev Independent relatează că rușii ar fi bombardat comuna Velika Kostromka, din regiunea Dnipropetrovsk. Aceștia ar fi folosit rachete Uragan cu care au distrus mai multe clădiri rezidențiale și agricole. Nimeni nu a fost rănit, potrivit Hotnews. 

UPDATE 02:00 Autoritatea pentru Energie Atomică a ONU ar putea merge în Ucraina să inspecteze centrala Zaporojie

O misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) ar  putea să ajungă zilele viitoare la centrala nucleară de la Zaporojie, afirmă ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, potrivit Reuters. 

"Este planificată o vizită. Vorbim despre zilele următoare - cu siguranță nu mai târziu de începutul lunii septembrie", a declarat Galușcenko.

UPDATE 00.12 95 de străzi din Kiev al căror nume sunt legate de Rusia au fost redenumite

Consiliul orașului Kiev a lut decizia de a redenumi 95 de străzi, alei și piețe ale căror nume sunt legate de Rusia sau de trecutul sovietic. 

„Noile nume, inițiate și susținute de public în timpul votului ar trebui să perpetueze memoria evenimentelor istorice semnificative ale Ucrainei, precum și personaje celebre și eroi care au glorificat Ucraina și au luptat pentru independența statului nostru, în special în războiul ruso-ucrainean”, a declarat Vitali Klitschko.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite