Motivul pentru care chinezii forează una din cele mai adânci gropi din lume în deșertul Tarim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a început să foreze una dintre cele mai adânci gropi din lume în căutarea unor descoperiri în adâncul Pământului. Presa de stat chineză a descris proiectul de foraj de 11.000 de metri drept „un punct de reper în explorarea de către China a adâncimii Pământului”.

Chinezii s-au angajat într-un proiect uriaș FOTO Shutterstock
Chinezii s-au angajat într-un proiect uriaș FOTO Shutterstock

China a început să sape cea mai adâncă gaură pentru a studia zonele adânci ale Planetei, relatează The Guardian.

Forarea a început marți în deșertul Tarim din regiunea Xinjiang, din nord-vestul Chinei, potrivit agenției de știri de stat chineze Xinhua. Cu o adâncime planificată de 11.100 de metri, puțul îngust va pătrunde în peste 10 straturi continentale și va ajunge la o serie de roci stratificate datând de 145 de milioane de ani sau din perioada cretacică.

Proiectul este de așteptat să fie finalizat în 457 de zile și a fost salutat de presa de stat chineză drept „un punct de reper în explorarea adâncimii Pământului a Chinei”.

Sonda de explorare va permite oamenilor de știință să studieze structura internă și evoluția Pământului și să furnizeze date pentru cercetarea geo-științifică, a declarat China National Petroleum Corporation, principalul producător de petrol și gaze din țară, care conduce proiectul.

Wang Chunsheng, un expert tehnic implicat în operațiune, a descris proiectul ca pe o încercare îndrăzneață de a explora teritoriul necunoscut al Pământului și de a extinde granițele înțelegerii umane.

Totuși, nu va fi o muncă ușoară. „Dificultatea proiectului de foraj poate fi comparată cu un camion mare care circulă pe două cabluri subțiri de oțel”, a declarat Sun Jinsheng, om de știință la Academia Chineză de Inginerie, pentru Xinhua.

Proiect pentru explorarea a noi frontiere

Echipamentul, care cântărește peste 2.000 de tone, este proiectat să reziste la temperaturi subterane de până la 200C și la o presiune atmosferică de 1300 de ori mai mare. 

Proiectul face parte din eforturile Chinei de a explora noi frontiere în spațiu și sub suprafața Pământului. În 2021, președintele chinez i-a îndemnat pe cei mai importanți oameni de știință ai țării să dărâme barierele în diferite domenii, inclusiv în ceea ce privește explorarea adâncimii Pământului.

Separat, Xi Jinping a subliniat, de asemenea, nevoia de a spori aprovizionarea cu energie internă, împingând giganții energetici chinezi să caute resurse naturale.

Regiunea Xinjiang este cunoscută ca fiind bogată în zăcăminte minerale și petrol. Abia luna trecută, Sinopec, cea mai mare companie de rafinare din China, a găsit fluxuri considerabile de petrol și gaze într-o sondă de explorare din bazinul Tarim, la o adâncime de peste 8.500 de metri.

Cu o adâncime de 12.262 de metri, forajul Kola Superdeep din nord-vestul Rusiei este cea mai adâncă gaură făcută de om din lume.

China



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite