De ce ne sângerează gura uneori după ce mâncăm ananas

0
Publicat:

Ananasul este o gustare răcoritoare bogată în vitaminele C și B6, printre alte beneficii dietetice, dar conține și o enzimă atât de puternică încât este folosită și în bucătărie pentru frăgezirea cărnii, relatează IFL Science.

Fată mâncand o bucată de ananas
Foto Shutterstock

Enzima pe care am menționat-o se numește bromelaină. Pentru unii oameni, enzimele puternice ale unui ananas vor provoca doar o mică furnicătură sau înțepătură. Totuși, alte persoane se pot confrunta cu sângerări ale limbii, gingiilor și obrajilor. 

Bromelaina este un grup de enzime proteolitice, care pot descompune proteinele. Acestea se găsesc în fructele și tulpina plantei de ananas, Ananas comosus. 

Conform Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă, bromelaina a fost studiată pentru tratamentul arsurilor: „Cercetările preliminare au arătat că bromelaina ajută la îndepărtarea pielii moarte și deteriorate de la arsuri suferite de copii și adulți". 

Trebuie examinat în continuare dacă tratamentul cu bromelaină este mai bun pe termen lung decât tratamentul standard pentru cicatrici”, a mai precizat Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă. 

Ananas
Bromelaina este un grup de enzime proteolitice. foto: Pixabay (Arhivă)

Ideea este că ar putea îmbunătăți vindecarea arsurilor prin ceva numit „debridare enzimatică pe bază de bromelaină". 

Ananasul poate fi consumat în siguranță (atâta timp cât nu sunteți alergic, ceea ce este rar), dar pentru unele persoane poate avea efecte secundare neplăcute.  

Tăierea ananasului de la tulpină, unde bromelaina este cea mai concentrată, poate reduce riscul apariției neplăcerilor. 

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite