Cele mai spectaculoase drumuri din România

0
Publicat:

Traseele turistice reprezintă un mod eficient de a-ţi organiza un concediu, dar şi un prilej de a descoperi altfel ţara în care trăieşti. 

Transbucegi
Transbucegi

Există în România foarte multe trasee care rivalizează cu Austria și Elveția din punct de vedere al spectaculozității și care merită a fi parcurse de oricine. Are această pasiune a călătoriilor.

De la drumuri la înălțime printre munți și până la șosele care se întind de-a lungul râurilor și cheilor înguste, în acest articol vei descoperi topul celor mai spectaculoase trasee turistice auto din România, scrie autovit.ro.

Valea Cernei (DN67)

Durată traseu: 2 ore (în condiții ideale de trafic)

Lungime: 106 km

Acest traseu cuprinde peisaje pitorești impresionante, cascade, pajiști alpine, serpentine și numeroase obiective turistice de vizitat. Întregul traseu pornește din Târgu-Jiu și trece prin Tismana, Baia de Aramă, ajungând până la Băile Herculane. Înainte să pleci, ține cont de faptul că starea drumului nu este cea mai bună, în special pe anumite porțiuni, așa că ar fi ideal să mergi cu un SUV de clasă mare.

Valea Cernei
Valea Cernei

Printre principalele obiective turistice pe care le poți vizita pe traseu se numără Mânăstirea Tismana, Parcul Național Domogled-Valea Cernei, care cuprinde peste 700 de peșteri, Cheile Pașnei, Cascada Vânturătoarea, dar și trecătoarea dintre Oltenia și Banat, aflată la 1050 m altitudine.

Bistrița – Pasul Tihuța – Vatra Dornei (E58)

Durată traseu: 1.5 ore (în condiții ideale de trafic)

Lungime: 82 km

Traseul pornește din Bistrița, ajunge în Pasul Tihuța, care se află la o altitudine de 1227 m, și se termină în apropiere de Vatra Dornei. Ruta dintre cele două localități reprezintă un fost drum comercial, care a fost asfaltat începând cu anul 1969, așa că nu trebuie să îți faci griji când pleci.

Pasul Tihuța
Pasul Tihuța

Traseul trece prin apropierea Pasului Grădinița și Pasului Mestecăniș, iar printre obiectivele turistice de vizitat se numără Piatra Fântânele și lacul de acumulare Colibița.

Boița – Defileul Oltului – Cozia – Căciulata – Călimănești – Râmnicu Vâlcea (DN7)

Durată traseu: 1 oră și 15 minute

Lungime: 76 km

Valea Oltului este unul dintre cele mai circulate drumuri din România și cuprinde numeroase peisaje pitorești, hidrocentrale și centrale baraj, dar și obiective turistice. De regulă, acest traseu este intens circulat de șoferii din zona de est a țării, care se îndreaptă spre vama Nădlac sau Arad. Întregul traseu cuprinde Boița, Defileul Oltului, Cozia, Căciulata, Călimănești și Râmnicu Vâlcea.

Defileul Oltului
Defileul Oltului

Totuși, drumul în sine trece prin munți, de-a lungul defileului Olt, care se întinde între Turnul Roșu și Cozia. Poți vedea hidrocentrale și centrale baraj, precum Călimănești, Gura Lotrului sau Turnu, cu o înălțime de peste 40 de metri. Obiectivele turistice cuprind Parcul Național Cozia, Castrul Roman Arutela, Mănăstirile Cozia și Turnu, dar și stațiunile Căciulata și Călimănești.

Gheorgheni – Bicaz – Târgu Neamț (DN12C, DN15B, DN15C)

Durată traseu: 3-4 ore (în funcție de condițiile de trafic)

Lungime: 145 km

Deși traseul care cuprinde Cheile Bicazului este destul de lung, merită să pleci la drum pentru a admira peisajele spectaculoase, serpentinele fascinante și pereții de calcar ai stâncilor de pe marginea drumului și multe peșteri. Trebuie să ai, totuși, mare grijă cum conduci, mai ales dacă este aglomerat, având în vedere că drumul este construit printre stânci înalte.

Cheile Bicazului
Cheile Bicazului

Aici poți vizita Lacul Roșu, Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș, care cuprinde arii protejate de lege, Peștera Tunel, Vârful Hășmașu Mare, Rezervația Cheile Șugăului sau Cheile Lăpușului cu Piatra Altarului. Traseul pornește din Gheorgheni, trece prin Bicaz și ajunge în Târgu Neamț.

Întorsura Buzăului – Barajul Siriu – Nehoiu – Buzău (DN10)

Durată traseu: 2 ore

Lungime: 116 km 

Întregul traseu cuprinde Întorsura Buzăului, Barajul Siriu, Nehoiu și localitatea Buzău, fiind drumul de legătură între Brașov și Buzău. Traseul este deschis pe tot parcursul anului și cuprinde unele dintre cele mai pitorești peisaje și spectaculoase tronsoane din România.

Barajul Siriu
Barajul Siriu

Trebuie să ai mare grijă atunci când ajungi în zona Pasului Buzău, deoarece este o porțiune de drum destul de dificil de parcurs, dar și în zona lacului de acumulare Siriu, care cuprinde numeroase serpentine, unde trebuie să conduci cu precauție.

Printre obiectivele turistice pe care le poți vizita se numără Barajul Siriu, Cascada Pruncea și Rezervația Valea Zimbrilor.

Lunca – Albac (DN75) – Huedin (DN1R)

Durată traseu: aprox. 2 ore și 30 de minute

Lungime: 104 km

Deși traseul este în mare parte drum de macadam, în special pe porțiunea Albac – Huedin, nu trebuie să renunți la o călătorie cu mașina dacă vrei să admiri priveliști superbe, păduri bogate și peisajele spectaculoase ale Munților Apuseni. Ar fi ideal să pornești la drum cu un SUV, precum Nissan Patroll, și să ai totuși grijă la viteza pe macadam.

Biserica din Albac
Biserica din Albac

Odată ce ai ajuns la capătul traseului, ai posibilitatea de a vizita Cetatea Bologa, considerată una dintre cele mai semnificative din Transilvania. Cetatea este situată pe un vârf de deal, fiind un loc plin de vegetație.

Pojejena – Dubova – Orșova – Porțile de Fier – Drobeta-Turnu Severin (DN57)

Durată traseu: 2.5 ore (în condiții ideale de trafic)

Lungime: 141 km

Întregul traseu este destul de ușor de străbătut cu mașina, cu o dificultate medie în zonele cu serpentine. Aici poți admira chipul lui Decebal, cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa, aflată în zona Cazanele Dunării.

Porțile de Fier
Porțile de Fier

De-a lungul drumului, vei vedea Cazanele mici ale Dunării, Tabula Traiana, Porțile de Fier și numeroase peșteri, printre care Gura Ponicovei sau Peștera Veterani.

Transrarău (DJ175B)

Durată traseu: 45 minute

Lungime: 27 km

Traseul este cuprins între localitățile Pojorata și Chiril, fiind cunoscut și sub denumirea de „Drumul Comorilor”.

Transrarău
Transrarău

Transrarăul este un drum montan asfaltat, de-a lungul căruia poți găsi numeroase refugii unde te poți opri pentru a admira peisajele pitorești și vârfurile munților. De asemenea, obiectivele turistice din zonă cuprind Piatra Șoimului, Pietrele Doamnei, Izvorul Giumalău, Stâncile Adam și Eva. Altitudinea maximă a traseului este de 1400 de metri.

Transbucegi (DN713)

Durată traseu: 1 oră

Lungime: 35 km

Acest traseu auto pornește din stațiunea Sinaia, trece prin Cuibul Dorului și Piatra Arsă și ajunge până la obiectivul turistic Babele. Porțiunea de drum din platoul Bucegi este o zonă pitorească, situată la 1925 m altitudine, fiind un loc care merită vizitat cel puțin o dată.

Transbucegi
Transbucegi

În cazul în care plănuiești să pleci la drum iarna, nu uita să îți echipezi mașina cu anvelope de iarnă. Zăpada poate să apară aici încă din luna septembrie. În același timp, circulă cu viteză redusă, mai ales pe porțiunea piemontană.

Gura Humorului – Solca – Marginea – Suceviţa – Sadova (DN2E-DN17A-DN17)

Durată traseu: 1 oră și 30 de minute

Lungime: 55 km

Acest traseu accesibil pentru orice șofer, începător sau cu experiență, cuprinde unele dintre cele mai frumoase peisaje pitorești și sate spectaculoase din zona Bucovinei. Aici poți găsi numeroase mănăstiri, precum Sucevița, Voroneț sau Moldovița, dar și locuri pentru picnic și te poți bucura de priveliști superbe ale văilor din jur.

Mănăstirea Sucevița
Mănăstirea Sucevița

Vei urca până la comuna Clit, apoi vei coborî pe serpentine până în Vatra Moldoviței, de unde vei urca din nou către Pasul Pașcanu, ajungând la 1040 m altitudine. Starea drumului este bună, așa că poți parcurge traseul cu orice mașină. 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite