Rețeta unui delicios vin fiert, cea mai populară băutură iarna. Ingrediente care îl fac senzațional

0
Publicat:

Băut în cantități moderate, vinul roșu se transformă în leac natural. Iarna, consumat fiert, acționează eficient împotriva răcelilor datorită resveratrolului, o substanță care are proprietăţi inflamatorii.

Vinul fiert, o băutură la mare căutare iarna FOTO Shutterstock
Vinul fiert, o băutură la mare căutare iarna FOTO Shutterstock

Cercetătorii europeni au descoperit că cei care consumă mai mult de 2 pahare de vin rosu pe zi manifestă cu 44% mai puţine răceli decât cei care se abţin. 

De asemenea, persoanele care consuma vinul roşu în cantităţi mai mari decât cele recomandate pot experimenta efecte opuse. Iar cei care suferă de următoarele afecţiuni ar trebui să evite consumul de vin roşu: cei care prezintă un nivel ridicat de trigliceride, cei care suferă de migrene, persoanele care încearcă să slăbească şi femeile gravide.

În timp ce prea mult alcool poate dăuna organismului, cercetatorii sugerează că 1-2 pahare de vin roşu pe zi pot, de fapt, să aducă beneficii”, spune Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.

Cum prepari vinul fiert

1 litru vin

5 linguri miere 

1 praf scorţişoară 

10 boabe piper 

 10 cuişoare 

Se pune într-o oală de tablă subţire vinul la fiert cu piper, cuişoare, scorţişoară. Când ies primii aburi se adaugă mierea şi se amestecă.

 La primul clocot se ia de pe foc şi se acoperă (alcoolul fierbe la 70° C; deci, ca să nu se piardă bunătate de tărie, oala trebuie să fie de metal – ca să se încingă repede – şi acoperită, ca să rămână vinul-vin şi nu resturi groase dezalcoolizate).

Se bea din căni de lut cu gura strâmtă, vinul fiert, şi, ca să fie mai aprig, ar trebui să fie o Tămâioasă din cele vechi, mieroasă, de Drăgăşani ori de Pietroasa, urcată spre tăria cea din urmă, dincolo de care nu mai e nimic decât altă viaţă. Ce contează e să fierbeţi un vin cât mai tare şi mai dulce, ca mierea, cât ar fi de dulce şi de suavă, n-ajunge până la miez, nu îndulceşte şi fibra profundă a vinului”, nota Radu Anton Roman, regretatul gastronom în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite