România, adorată la Doha: Cu cine asociază arabii țara noastră VIDEO REPORTAJ

0
Publicat:

Mondialul din Qatar ne arată, încă o dată, cât de departe a ajuns fotbalul românesc de cel mai înalt nivel internațional. Din toate punctele de vedere! Tehnic, tactic, dar și când vorbim despre comportamentul și discursul celor implicați în fenomen.

După aproape două săptămâni la Doha, unde e în desfășurare sărbătoarea fotbalului mondial, concluzia e tristă: în România, trăim în „bula“ noastră, suntem așii „fotbalului vorbit“, ne pricepem la miștouri, ne vedem mai buni decât suntem în realitate și, păcălindu-ne în acest fel, ne îndepărtăm și mai mult, cu mare viteză, de lumea bună a fotbalului.

Arabii se luminează la față, când aud despre România.
Arabii se luminează la față, când aud despre România.

Și, totuși, câțiva români care au trecut pe aici, în ultimii zece ani, au desenat o imagine frumoasă pentru țară. Înaintea meciului Polonia – Arabia Saudită (2-0) de sâmbătă, „Adevărul“ i-a abordat pe suporterii saudiți aflați pe stadionul „Education City“, pentru a afla cu cine asociază ei România. Surprinzător, aici, în zona Golfului Persic, nu Nadia Comăneci, Simona Halep și Ilie Năstase sunt figurile cele mai reprezentative pentru România. Nici măcar Gheorghe Hagi nu prinde podiumul. Acolo, se află Mirel Rădoi, Cosmin Olăroiu și Răzvan Lucescu. Motivele pentru această ierarhie inedită reies din răspunsurile oferite de saudiți.

Mirel Rădoi a marcat chiar la debutul său la Al-Hilal dintr-o lovitură liberă.
Mirel Rădoi a marcat chiar la debutul său la Al-Hilal dintr-o lovitură liberă.

„Rădoi se lupta pentru minge, de parcă era copilul lui!“

Deși trăiesc într-o țară închisă, unde pătrund puțini străini – viza de intrare în Arabia Saudită se acordă extrem de greu! – saudiții sunt buni vorbitori de limba engleză. Și se luminează la față, când îi întrebi ce știu despre România, despre fotbalul românesc.

Îl știu pe Cosmin Olăroiu, care a antrenat Al-Hilal. Și îl știu pe Mirel Rădoi. Rădoi? Cel mai bun jucător care a fost la Al-Hilal! De ce îmi place de el? Pentru că era foarte puternic. Se bătea pentru minge, de parcă era copilul lui! Cosmin Olăroiu? Foarte inteligent. Mai și pierdea, uneori, dar, per total, foarte inteligent!“, ne spune unul dintre miile de suporteri saudiți care au pus stăpânire pe stadionul „Education City“.

Un altul, care are cunoștințe amănunțite despre fotbalul românesc, ne explică sursa informațiilor sale: „Am și un prieten român, îl cheamă George Țiriac, e colegul meu și lucrăm în domeniul petrolier. Știu multe despre fotbalul românesc. Îl știu pe Gheorghe Hagi, știu că și fiul lui e fotbalist acum. Îl știu pe Răzvan Lucescu, știu că tatăl lui e, de asemenea, antrenor, a fost la Șahtior Donețk. România e o țară cu o tradiție fotbalistică. În 1994, ambele țări, România și Arabia Saudită, au avut un Mondial de excepție. Și sper ca, la următorul Mondial, să fiți și voi la turneul final. Mirel Rădoi? Bineînțeles că îl știu! E unul dintre noi! Cosmin Olăroiu? Ne-a antrenat echipa națională în Cupa Asiei și a fost și la Al-Hilal. Mesajul meu pentru România? Aveți o țără minunată și veți fi la următorul Mondial cu voia lui Allah!

Cosmin Olăroiu (centru) a fost cel care l-a luat pe Mirel Rădoi la Al-Hilal.
Cosmin Olăroiu (centru) a fost cel care l-a luat pe Mirel Rădoi la Al-Hilal.

Rădoi, descris ca un erou de poveste

Cât a fost fotbalist activ, Mirel Rădoi a fost considerat un jucător serios, disciplinat și muncitor, de nivelul echipei naționale, însă fără a fi văzut drept un „magician“ pe teren. Ei bine, când îi auzi pe suporterii saudiți, rămâi cu gura căscată! Pentru că ei vorbesc despre actualul antrenor al Craiovei ca despre un erou de poveste!

Rădoi? Când juca la Al-Hilal, loviturile libere erau ca penalty-urile pentru noi! De câte ori primeam lovituri libere, deja începeam să ne bucurăm. Șuturile lui erau ca niște gloanțe trase dintr-o pușcă. Era în stare să marcheze de oriunde!“, ne spune un tânăr entuziasmat.

Alții, abordați în jurul arenei, vorbesc cam la fel despre fotbalistul care a adunat 67 de selecții și 2 goluri în echipa națională. „Rădoi a avut o carieră strălucită la Al-Hilal. Mi-a plăcut de el pentru că era foarte bun la loviturile libere! Un jucător puternic, cu un stil de joc bărbătesc. De-a lungul anilor, au fost mulți jucători români foarte buni care au trecut prin campionatul saudit. Mereu mi s-a părut că românii au un stil de joc similar cu cel al grecilor. Rădoi a fost cel mai bun mijlocaș din istoria lui Al-Hilal! Avem amintiri foarte frumoase cu el. A fost un adevărat luptător pe teren!“.

Când insiști dacă știu și alți jucători români, în afară de Rădoi, unii saudiți își aduc aminte de trei, patru nume: „Știu fotbalul românesc din 1994, de la Mondialul din acel an. Cu Gheorghe Hagi. România are un fotbal bun și jucători de calitate. Alex Mitriță și Nicolae Stanciu! Au fost amândoi la noi, la Al-Ahli, și au fost foarte buni. Și a mai fost un jucător român, care n-a jucat la Al-Hilal, dar mi-a plăcut de el: Chivu! A jucat la Inter Milano“.

Tânărul Cosmin Olăroiu, pe când era antrenor la Al-Hilal.
Tânărul Cosmin Olăroiu, pe când era antrenor la Al-Hilal.

Olăroiu și Lucescu jr, respectați

Când vorbim despre antrenori, arabii au un respect deosebit pentru Cosmin Olăroiu (53 de ani) și Răzvan Lucescu (53 de ani). Asta deși primele mari rezultate obținute în această zonă a lumii de un tehnician român au fost prin regretatul Ilie Balaci. Doar că „Marele Blond“ a făcut furori în Orientul Mijlociu, în perioada 1994 – 2004. Oli și Lucescu jr, în schimb, fac parte din istoria recentă a fotbalului arab, amândoi cu rezultate excelente la Al-Hilal Riad.

Cosmin Olăroiu e cel care a creat viitorul lui Al-Hilal, când a preluat echipa. Mulți dintre jucătorii saudiți de acum au fost antrenați de Cosmin! El e cel care a creat baza acestei echipe. Chiar și în lotul actual pe care îl avem la Mondialul din Qatar sunt jucători formați de Cosmin. Salman Al-Faraj, Salem Al-Dawsari. Răzvan Lucescu ne-a condus spre glorie, după mai bine de 20 de ani fără vreun trofeu la nivel continental. El ne-a readus trofeul Ligii Campionilor. Cine a fost mai bun? Foarte greu de spus, dar eu cred că era mai bun Cosmin...“, e un rezumat al răspunsurilor primite în zona din jurul stadionului.

Iar arabii speră ca, pe viitor, să mai ajungă un antrenor român în această zonă a lumii. Opțiunea lor? Deloc surprinzătoare, având în vedere popularitatea sa aici: „Mirel Rădoi! Cel mai bun jucător. Și acum, cred că e un foarte bun antrenor. Acum ne dorim ca, într-o zi, să-l avem antrenor pe Rădoi la Al-Hilal. Până atunci, gânduri bune pentru România din Arabia Saudită! Vă iubim. Sperăm să vedem România la următorul Mondial, pentru că aveți jucători de calitate“.

Răzvan Lucescu a câștigat mai multe trofee cu Al-Hial.
Răzvan Lucescu a câștigat mai multe trofee cu Al-Hial.

Ce au făcut cei mai populari români în fotbalul arab

*Mirel Rădoi – A jucat la Al-Hilal (Arabia Saudită), Al-Ain, Al-Ahli (Emirate) și Al-Arabi (Qatar). A cucerit cinci trofee cu Al-Hilal: două titluri (2009-2010, 2010-2011) și trei Cupe ale Coroanei Prințului (2008-2009, 2009-2010 și 2010-2011). Apoi, în Emirate, a câștigat patru trofee cu Al-Ahli Dubai: titlul (2011-2012, 2012-2013), Supercupa Emiratelor (2012) și Cupa Președintelui (2013-2014).

*Cosmin Olăroiu – A antrenat Al-Hilal Riad (Arabia Saudită), Al-Sadd Doha (Qatar), Al-Ain și Al-Ahli Dubai (Emirate), naționala Arabiei Saudite la Cupa Asiei din 2015, iar acum se află pe banca celor de la Al-Sharjah (Emirate). În această zonă a lumii, Oli a cucerit 15 trofee din 2007 până acum.

*Răzvan Lucescu – A pregătit El-Jaish (Qatar) și Al-Hilal. A cucerit Cupa Stelelor Qatar-ului (2012-2013) și trei trofee cu Al-Hilal Riad: titlul (2019-2020), Cupa Regelui (2019-2020) și Liga Campionilor Asiei (2019).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite