Reportaj din inima Mondialului: Mândria Doha, încă un motiv să ne luăm cu mâinile de cap VIDEO

0
Publicat:

Când e un eveniment fotbalistic major în București, vorbim despre partide internaționale, cei mai mulți străini își petrec ziua meciului în Centrul Vechi. Unde admiră româncele frumoase și savurează berea ieftină, comparativ locurile de unde provin. Din păcate, Centrul nostru Vechi e mizerabil pe alocuri! Cu clădiri cu bulină roșie, care stau să cadă, cu trotuare rupte, ca la Fâșia Gaza, și cu niște rezidenți dubioși ai zonei, gata să profite de primul moment de neatenție al unui turist visător.

Dacă Centrul Vechi al Bucureștiului arată deplorabil pe alocuri, nu de azi, de ieri, ci de ani buni, fără ca cineva să miște un deget pentru a îmbunătăți lucrurile, în schimb, la Doha, locul care echivalează cu epicentrul vieții de noapte de la noi are o poveste aparte. Și spectaculoasă!

Fanii sunt peste tot în Souq Waqif
Fanii sunt peste tot în Souq Waqif

Dintr-o ruină a devenit atracție turistică

Souq Waqif, căci despre această atracție a orașului Doha e vorba, e, pe scurt, un bazar oriental, în care găsești absolut tot ce vrei: suveniruri, chinezării, haine tradiționale arabești, condimente orientale și persane, cutii de bijuterii handmade, dar și păsări și alte animale. Iar după ce ți-ai făcut cumpărăturile, poți „trage pe dreapta“ pentru a lua masa la un restaurant și / sau pentru a fuma narghilea.

Argentinienii au făcut spectacol în inima bazarului.
Argentinienii au făcut spectacol în inima bazarului.

Doar că Souq Waqif n-a arătat mereu așa! Conceptul de bazar oriental, cu beduini cu tot, a apărut în această locație, în secolul 19. În 2003, o mare parte a bazarului a fost distrusă, din cauza unui incendiu. Probabil, la noi, zona afectată ar fi fost scoasă din funcțiune și cu asta basta. Aici, în schimb, oamenii s-au pus pe treabă! În 2006, guvernul a inițiat un proiect spectaculos, menit să facă din Souq Waqif ce e astăzi: una dintre atracțiile principale ale orașului Doha!

Souq Waqif jpg

Proiectul gândit pentru Souq Waqif a înlocuit clădirile construite după 1950 cu unele noi, în timp ce clădirile ridicate înainte de 1950, considerate istorice, au fost doar renovate. După doar doi ani – la noi, foarte probabil, doar studiul de fezabilitatea și alte proceduri birocratice absolut ridicole ar fi durat un deceniu! – proiectul restaurării Souq Waqif a fost finalizat.

Astăzi, e de neconceput să treci prin Doha, fără să vizitezi acest bazar. Care, odată cu începerea Mondialului, s-a transformat în inima turneului final, locul care geme de suporteri, la orice oră de zi și de noapte.

„Adevărul“ a realizat un videoreportaj cu Souq Waqif, însoțit de niște fotografii, iar aceste imagini redau, într-o mare măsură, grandoarea acestui bazar oriental.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite