Popovici, sportivul adorat al unei țări antisport: aurul lui David, „calmant“ pentru o durere cronică

0
Publicat:

Ce ştim noi? Noi „suntem mândri“ din 4 în 4 ani şi punem poze pe Facebook, dar nu înţelegem exact nici ce înseamnă 1 minut, 44 de secunde şi 72 de sutimi. Pentru că dacă ar fi înotat cu doar 3 sutimi de secundă mai încet, David Popovici şi-ar fi transformat medalia de aur în argint.

Popovici, genul de campion olimpic pe care sportul românesc, cu o bază șubredă, produce tot mai rar
Popovici, genul de campion olimpic pe care sportul românesc, cu o bază șubredă, produce tot mai rar

Fragmentul de mai sus reprezintă șapoul unui reportaj pe care Adrian Țone (Agerpres) l-a publicat, ieri, și pe care adevarul.ro l-a preluat, în întregime. Textul respectiv redă atmosfera de pe La Defense Arena, complexul de 17.000 de locuri pe care, zilnic, spectatorii îl umplă până la refuz pentru probele olimpice de natație. Drama noastră e că, pe lângă faptul că n-avem asemenea complexe sportive în toată țara, nici nu prea am avea cum să le populăm și dacă ele ar fi existat. Pentru simplul motiv că nouă, pe lângă infrastructura sportivă, ne lipsește și altceva: pasiunea pentru practicarea sportului!

Cum ne mințim singuri...

Pe durata Europeanului de fotbal din Germania, după meciurile reușite ale tricolorilor, s-a rostit următoarea idee cu privire la valul de entuziasm care a însoțit rezultatele naționalei: „România, o țară iubitoare de sport!“.

Din păcate, nu există nimic mai departe de adevăr! Fiindcă, tot pe durata Euro 2024, s-a răspândit în mediul online un clasament realizat pe baza interesului europenilor pentru practicarea sportului. Iar aici, în această ierarhie, România a ocupat ultimul loc: doar 20 la sută din populația țării, cu cetățeni de peste 15 ani, practică vreun sport, măcar o dată pe săptămână! Iar la subsolul clasamentului suntem depășiți de Bulgaria (21%), Portugalia, Polonia (22%) și Grecia (23%).

Sport jpg

Așadar, nu ne dăm seama, din păcate, că „o țară iubitoare de sport“ e cea în care oamenii au plăcerea practicării sportului în viața lor de zi cu zi. Să fii fan al sportului înseamnă cu totul altceva decât să stai pe canapea, cu berea în față, și să te uiți la alții cum fac sport.

Ne scapă din vedere ce spune David

În discursul său de după cucerirea medaliei de aur la Paris, David Popovici a rostit o frază care s-a cam pierdut în „avalanșa mediatică“ declanșată după rezultatul său.

Dacă eu am reușit, un băiat născut și crescut în Pantelimon și Titan, fără nimic special, atunci absolut oricine poate prin determinare, perseverență și muncă“, a spus înotătorul de 19 ani. Și nu e prima dată când David se folosește de succesul său pentru a promova sportul. Din păcate, cei mai mulți sunt complet dezinteresați de aceste mesaje ale lui Popovici și preocupați exclusiv de distribuirea unor poze și postări cu medaliile sale.

David Popovici, un promotor al Maratonului București. FOTO: Arhiva Adevărul
David Popovici, un promotor al Maratonului București. FOTO: Arhiva Adevărul

Avem și o dovadă clară în acest sens: în fiecare an, printre cele mai înjurate evenimente din Capitală se numără Maratonul Internațional București. Care a fost susținut și promovat, anul trecut, chiar de David Popovici! Degeaba însă! În ziua maratonului, au ieșit în evidență claxoanele și înjurăturile șoferilor nervoși, plus valul de furie care s-a exprimat în mediul online pentru restricționarea traficului rutier, timp de câteva ore, într-o zi de duminică!

Avertismentul lui Lipă

România și-a descoperit acum, brusc, dragostea pentru înot, odată cu medalia cucerită de David. În câteva zile însă, subiectul se va „răci“. Și vom rămâne cu realitatea alarmantă la care închidem ochii, sistematic. Despre ea, a vorbit Elisabeta Lipă, șefa sportului românesc, înainte de JO 2024.

Părinții au ajuns atât de protectori, exagerat de protectori, încât copilul, la un moment dat, crede că așa e normal. Ca mama și tata să-l susțină la școală. Și după școală, că el trebuie să se odihnească mai mult... La școală, ca să revin în zona mea, sport mai puțin. Eu, într-un timp, am avut senzația că sportul omoară. Clase întregi scutite de sport. Să nu faci prima oră că transpiri și stai ud la școală... De parcă nu-și poți lua un tricou de schimb. Nu realizează părinții că, la sport, copilul își consumă energia într-un mod constructiv și că, în acel moment, dă randament mult mai mare la română, matematică, așa-zisele materii de bază. Sportul e trecut la și altele. Nu! Sportul e o materie de bază, sportul ar trebui predat în școală, profesorul ar trebui să aibă caiet de lecții, ca la orice altă materie. Copiii noștri nu știu să alerge, nu știu să meargă, copiii noștri au gențile alea de nici un om matur nu le poartă la lucru. Părintele vine cu scutiri. Sportul nu înseamnă performanță, înseamnă sănătate! Performanța o fac cei care au talent“, a spus Lipă.

„Sportul nu e o prioritate la noi“

Imediat după victoria lui Popovici la JO 2024, site-ul prosport.ro l-a contactat pe Ilie Năstase pentru a cere părerea sa vizavi de acest succes uriaș.

În cadrul dialogului, primul lider ATP din istorie a fost întrebat dacă victoria lui David va schimba lucrurile în bine în sportul românesc. Răspunsul lui „Nasty“ vorbește de la sine: „Victoria lui Popovici nu cred că va da un imbold, e prea puțin! Dacă toți prim-miniștrii, care au fost la guvernare, au spus că sportul nu e o prioritate… înseamnă că stăm rău. Înseamnă că o să investim în sănătate de zece ori mai mult. Eu așa cred, că suntem pierduți. Nu cred că se investește nici 10% din cât se investea în sportul pe timpul meu. Sportul nu e o prioritate în această țară a noastră. Prioritate e să se fure și să se păcălească oamenii între ei. Când o să investească în sport, cum se investește în toate țările civilizate, o să vedeți diferența“.

Proba de 200 de metri liber, masculin, la JO 2024

1. David Popovici (România) – 1:44.72

2. Matthew Richards (Marea Britanie) – 1:44.74

3. Luke Hubson (SUA) – 1:44.79

4. Duncan Scott (Marea Britanie) – 1:44.87

5. Lukas Maertens (Germania) – 1:45.46

Danas Rapsys (Lituania) – 1:45.46

7. Maximillian Giuliani (Australia) – 1:45.57

8. Matsumoto Katsuhiro (Japonia) – 1:46.26

Medaliații noștri la înot la Jocurile Olimpice

*4 medalii de aur: David Popovici (200 de metri liber, Paris 2024), Camelia Potec (200 de metri liber, Atena 2004), Diana Mocanu (100 de metri spate, Sydney 2000), Diana Mocanu (200 de metri spate, Sydney 2000)

*2 medalii de argint: Beatrice Câșlaru (200 de metri mixt, Sydney 2000), Noemi Lung (400 de metri mixt, Seul 1988)

*4 medalii de bronz: Răzvan Florea (200 de metri spate, Atena 2004), Beatrice Câșlaru (400 de metri mixt, Sydney 2000), Noemi Lung (200 de metri mixt, Seul 1988), Aneta Pătrășcoiu (200 de metri spate, Los Angeles 1984)

Altă finală

David Popovici a revenit, ieri, în bazin și a concurat în seriile și semifinalele probei de 100 de metri liber. El și-a câștigat locul în finală, așa cum era de așteptat, și va ataca o nouă medalie olimpică, diseară, după ora 23.15 (TVR, Eurosport, platforma Max).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite