Pierluigi Collina, despre prelungirile XXL: „E ca la concert, când aplauzi și ceri bis solistului”

0
Publicat:

Cupa Mondială din Qatar a suprins prin prelungirile exterm de lungi acordate de arbitri, recordul deținându-l partida Anglia - Iran (6-2), cu 29 de minute adiționale.

Pierluigi Collina a dat directiva ca prelungirile partidelor să fie atât de mari. Foto EPA EFE
Pierluigi Collina a dat directiva ca prelungirile partidelor să fie atât de mari. Foto EPA EFE

Pierluigi Collina, șeful arbitrilor de la FIFA, susține că prelungurile XXL acestea fac un bine fotbalului și celor care se uită la meciuri: „Am dat directive precise, noi vrem să creștem timpul efectiv de joc. Lumea dorește că vadă mai mult fotbal. Am început la turneul din Rusia și acum am făcut progrese. Este ca la concerte, dacă îți place spectacolul, te ridici în picioare, aplauzi și ceri un bis din partea solistului”.

Se cronometrează și bucuria golului

Collina a explicat că „centralul” deține cronometrul oficial, însă îl ajută și arbitrul de rezervă, contabilizând orice întrerupere. Se ține cont de timpul pierdut la fiecare accidentare, un minut în medie, analizarea unei faze care necesită intervenția VAR și cât timp se risipește în momentul schimbărilor.

59 de minute efective se joacă în medie într-un meci la CM Qatar 2022

Când se fac două sau trei deodată nu se mai adaugă un minut și jumătate, adică 30 de secunde de înlocuire. Și perioada necesară sărbătoririi unui gol se adaugă la totalul prelungirilor, de aceea se ajunge și la timp suplimentar de zece minute. Dacă ne uităm în spate cu patru ani, atunci prelungirile erau în medie de șase minute și jumătate pe meci. Acum s-a ajuns la zece peste timpul regulamentar.

Minute mai multe, goluri mai puține

Într-o analiză realizată de Gazeta Sporturilor, se arată că, deși meciurile durează mai mult, numărul de goluri este aproape de un minim istoric. Contabilizând golurile până la meciurile de joi, s-a ajuns la o medie de 2,43 goluri (97 în 40 de partide). Doar în 2006 (2,30), 2010 (2,27) și 1990 (2,20) s-a marcat mai puțin.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite