Partea nevăzută a medaliilor și performanțelor: doctorul Milena Toncea ne arată culisele care nu apar la TV
0Sportul de performanță înseamnă un efort continuu de a-ți depăși limitele fizice, greu de imaginat de cei din spatele ecranelor sau din tribune. În spatele medaliilor, trofeelor și recunoașterilor stau lacrimi de fericire, dar și de durere, accidentări și foarte multă muncă de recuperare.
Fiecare sport are propriul mod de a solicita un sportiv, la care se adugă și faptul că fiecare organism este diferit. O accidentare poate fi începutul sfârșitului, dacă nu este adresată la timp și bine gestionată. De aceea, pe lângă antrenori, medicii de recuperare, fizio și kinetoterapeuții sunt vitali în echipa unui sportiv. Plus un arsenal de tehnologie avansată, fără de care medicina de recuperare este astăzi de neconceput.
Adevărul a stat de vorbă despre această parte nevăzută și mai puțin știută din cariera unui sportiv cu Dr. Milena Toncea, medic specialist recuperare medicală în cadrul clinicii KINOMED, partener al Federației Române de Tenis.
O recuperare eficientă, întoarcerea mai rapidă în competiție
Sportul de performanță pune presiune atât la nivel emoțional, cât mai ales fizic. Antrenamentele excesive și competițiile uzează sistemul osteoarticular. Practic, orice sport reprezintă un risc pentru a dezvolta leziuni la nivelul sistemului osteoarticular.
„Printre problemele cu care sportivii se confruntă se numără adeseori rupturi de tendon achilian în sporturi precum fotbal, rupturi de ligamente încrucișate ale genunchiului, cotul tenismenului, luxațiile și entorsele în sporturile de contact. Având multă cazuistică din tenis, vedem adesea și suntem supraspecializați pe recuperarea rupturii de tendon achilian, recuperarea leziunilor ligamentare le genunchiului, cu sau fără operație. De asemenea, tendinopatii de suprasolicitare (de stres) de cot, umăr, mână, printre care evidențiez epicondilita, tunelul carpian, cotul tenismenului etc. Toate au o evoluție bună, cu condiția ca sportivul, pacientul, să se prezinte la timp și să nu amâne consultația și tratamentul de recuperare”, explică Dr. Milena Toncea.
Pentru un sportiv, o recuperare eficientă înseamnă întoarcere cât mai rapidă în competiție, cu ameliorarea durerii cauzate de mișcările repetitive sau, în unele situații, post-chirurgical, „deși încercăm să evităm, pe cât posibil, intervenția chirurgicală, mai ales în cazul sportivilor de performanță”, adaugă medicul.
Uneori, este suficient repausul, alteori se începe un program de recuperare mai complex, bazat pe terapia durerii, folosind o serie de proceduri de fizioterapie. „În funcție de gradul de dizabilitate (cum ar fi sutura tendonului achilian), recuperarea include și un program de kinetoterapie, cu încărcare și mobilizare progresivă la acest nivel”.
„E nevoie și de corectarea posturii între antrenamente”
Chiar și în lipsa leziunilor, orice sportiv trebuie să aibă o rutină de recuperare realizată constant, pentru structurile afectate de suprasolicitare. „Ședințe de fizioterapie – laser, care therapy, terapia cu ultrasunete etc., un program de kinetoterapie de întreținere între perioadele fără antrenament (dacă există), dar și un program de corectare a posturii între antrenamente, pentru că mișcările bruște și repetitive pot cauza contracturi la nivelul coloanei și astfel o atitudine viciosă”, mai spune medicul. Recuperarea este cumva locul în care se corectează problemele apărute pe parcursul antrenamentelor și competițiilor. Practic, însoțește activitatea unui sportiv.
Accidentarea este unul din momentele cele mai dificile pentru un sportiv, iar recuperarea după o accidentare presupune un program mai intens și mai de lungă durată, care este eficient dacă există și o perioadă de repaus. De cele mai multe ori, se transformă în accidentare la accidentare. „Ca orice rană de pe corp, orice leziune, mai ales dacă este realizată prin mișcări repetitive sau prin traumă directă cu impotență funcțională clară, are nevoie de un timp de vindecare. De multe ori însă, sportivii nu au timpul necesar să aștepte vindecarea completă și sunt nevoiți să concureze și cu adversarul numit durere; durere care poate fi mult ameliorată prin proceduri de fizioterapie, alături de terapia medicamentoasă”, mai spune specialistul în recuperare medicală.
O recuperare defectuoasă sau lipsa ei este cu siguranță începutul sfârșitului pentru cariera unui sportiv, atrage atenția medicul. Recuperarea trebuie începută cât mai repede, pentru că întârzierea mobilizării presupune apariția unor limitări în articulații. „Cum ar fi flexum de genunchi, atunci când genuchiul rămâne blocat într-o poziție vicioasă. Și nu e singura articulație care poate fi afectată astfel”, adaugă medicul.
Sportivii, evaluați și tratați cu tehnologie de ultimă generație
Tehnologia avansată este indispensabilă, scurtând atât partea de diagnosticare, cât și tratamentul, recuperarea sportivului. „Astăzi, medicina de recuperare, și mai cu seamă în cazul sportivilor, este de neconceput fără echipamente de înaltă performanță medicală. Kinetoterapia nu se mai face ca în urmă cu două decenii, aceasta implică adevărate laboratoare de analiză și evaluare a alergării, a propriocepției, a coordonării ochi-mână-picior. Folosim o întreagă structură de evaluare și recuperare destinată sportivilor de performanță bazată pe tehnologia 3D biodinamică”, spune Dr. Milena Toncea.
Ceea ce pare o simplă bandă de alergat este, de fapt, un echipament interactiv de analiză a mersului și a alergării. Având o platformă PC încorporată, monitorizează și înregistrează lungimea pașilor, viteza, simetria, amplitudinea de mișcare la nivelul trunchiului, șoldurilor, genunchiului și a gleznelor. Tehnologia oferă un feedback în timp real, ceea ce permite corectarea posturii, reeducarea mersului, analiza posturii în timpul mișcării și tratarea a multiple afecțiuni și condiții. Aceasta poate ajuta la îmbunătățirea performanței și a mobilității, precum și la prevenirea recidivelor leziunilor.
„La final însă, alături de toate echipamentele, cea mai importantă este echipa formată din medicul de recuperare, terapeuții săi și sportiv”, spune Dr. Milena Toncea.
Bio medic
Medic specialist Medicină Fizică și Reabilitare, absolventă a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, Dr. Milena Toncea este dedicată cercetarii și performanței în reabilitarea medicală. Este doctor în științe medicale, cu distincția Magna Cum Laude, având supraspecializare în patologia genunchiului. Cu multiple specializari și cursuri de perfecționare, ecografia musculoschelatală fiind doar una dintre ele, Dr. Milena Toncea este medicul dedicat unui diagnostc corect și unei viziuni de recuperare 360 grade.