Neil Lennon, cea mai scumpă greșeală a lui Dan Șucu: culisele unei situații explozive la Rapid

0
Publicat:

Dan Șucu (61 de ani) e un antreprenor de succes în România, dar intrarea sa în fotbal, ca acționar majoritar al Rapidului, ne demonstrează că una e să ai succes în afaceri, alta e să reușești în sportul-rege.

Dan Șucu, acționar majoritar Rapid. FOTO: Arhiva Adevărul
Dan Șucu, acționar majoritar Rapid. FOTO: Arhiva Adevărul

În ciuda investițiilor incontestabile ale lui Șucu, rezultatele întârzie să se vadă la Rapid. Iar în acest an, patronul giuleștenilor a „reușit“, probabil, cea mai proastă decizie a sa, de când s-a implicat în fotbal. Vorbim despre instalarea lui Neil Lennon (53 de ani) pe banca Rapidului. Drama e că acest rateu care s-a prefigurat, în mare măsură deja, a venit după o decizie corectă a patronului. Acesta a refuzat, încă o dată, să cedeze în fața presiunilor și să-l numească pe Marius Șumudică (53 de ani) la Rapid, pe motiv că acesta n-are nimic în comun cu conduita unui antrenor de nivel înalt. De altfel, când vedem cu cine a lucrat Șucu, în ultimii ani, adică Neil Lennon, Bogdan Lobonț, Cristiano Bergodi sau Adrian Mutu, concluzia e clară: toți acești oameni, pe lângă bagajul lor tehnico-tactic, au avut și un comportament decent. În cazul lui Șumudică, în schimb, derapajele sale au „pătat“ CV-ul său, ca antrenor.

Semne care indică dimensiunea dezastrului

Revenind la Rapidul din acest debut de sezon, sub comanda lui Neil Lennon, echipa poate fi catalogată scurt și la obiect: fără perspective!

Nu doar că giuleștenii n-au bătut pe nimeni, după primele cinci etape – Rapid e singura formație din Superliga în dreptul căreia figurează un mare zero la victorii! -, dar nici jocul nu inspiră încredere. Din contră! Iar dimensiunea dezastrului se vede și mai bine, când parcurgi interviurile jucătorilor din ultima perioadă. Săpunaru, marginalizat de Neil Lennon, aproape că l-a făcut praf pe acesta, în dialog cu „Gazeta Sporturilor“. Iar după Rapid – Sepsi (2-2), Petrila a oferit un interviu șocant: „Nu jucăm nimic. N-am legat trei pase tot meciul, ne-au călcat în picioare. Nu mai putem bate pe nimeni nici în Giuleşti. Să câștigăm titlul?! La felul în care jucăm, eu sper să prindem play-off-ul…“.

Când un jucător vorbește așa, e clar că încrederea în antrenor e zero. Iar conducerea a realizat deja că experimentul Neil Lennon e sortit eșecului, din moment ce președintele Viorel Moldovan i-a cerut nord-irlandezului, în mod public, să schimbe sistemul de joc!

Neil Lennon, semnând contractul cu Rapid, sub ochii lui Dan Șucu. FOTO: Facebook
Neil Lennon, semnând contractul cu Rapid, sub ochii lui Dan Șucu. FOTO: Facebook

O greșeală scumpă comisă de patron

Întrebarea care e pe buza tuturor e următoarea: de ce Rapid merge înainte cu Lennon? Sunt mai multe motive. În primul rând, contractul său „beton“, foarte diferit de înțelegerile șubrede pe care le semnează antrenorii români și care pot fi desfăcute, cât ai clipi.

La Neil Lennon, potrivit informațiilor, rezilierea poate fi făcută doar cu plata integrală a contractului valabil până pe 30 iunie 2026. Ceea ce înseamnă că Șucu, dacă nu va ajunge la o înțelegere amiabilă cu nord-irlandez, va trebui să plătească aproximativ 1,5 milioane de euro. Asta ca corecteze cea mai scumpă greșeală pe care a comis-o, de când e în fotbal, și anume instalarea lui Neil Lennon!

Un alt motiv pentru care Lennon e menținut, deocamdată, în funcție e lipsa unei soluții concrete pentru eventuala sa înlocuire. În presă, s-a vehiculat că Dan Șucu ia în calcul variantele Cristi Chivu (43 de ani) și Ladislau Bölöni (71 de ani). Din capul locului, se vede cu ce fel de oameni ar vrea să lucreze Șucu. În niciun caz, cu un scandalagiu, precum Marius Șumudică.

Problema e că, deși liberi de contract în acest moment, atât Chivu, cât și Bölöni sunt foarte meticuloși. Și măsoară de zece ori, pentru a tăia o dată, cum spune proverbul. Mai mult decât atât, de-a lungul anilor, ei au preferat să stea departe din mediul toxic al fotbalului românesc. Așa că, în mod cert, oferta Rapidului, cu o echipă la pământ, nu e cea mai atractivă pentru Chivu și Bölöni, în acest moment.

În fine, Lennon e ținut pe bancă, deocamdată, și pentru că schimbarea sa din funcție ar adânci, probabil, prăpastia în care a căzut Rapidul. Meciurile curg și ultima dată când echipa a fost lăsată pe mâna unui interimar, Bogdan Lobonț în sezonul trecut, rezultatele au rămas catastrofale. Așa se explică și faptul că Lennon, după discuția cu șefii, a primit un răgaz de trei partide, cu Dinamo (duminică), cu Poli Iași (23 august) și cu Universitatea Craiova (31 august), pentru a îmbunătăți radical rezultatele. Se mizează pe faptul că, în caz contrar, Lennon poate fi pus pe liber, când se va întrerupe campionatul, timp de două săptămâni, pentru meciurile echipei naționale din Liga Națiunilor. Atunci, ar fi timp suficient pentru numirea unui înlocuitor pe termen lung, fără ca Șucu să recurgă, încă o dată, la soluția interimatului.

De precizat că, totuși, inclusiv acest plan, cu menținerea lui Lennon în funcție până la finalul lunii august, poate fi dat peste cap, dacă în weekend Rapid va pierde și derby-ul cu Dinamo. De altfel, din discursul președintelui Viorel Moldovan reiese că giuleștenii nici nu iau în calcul vreun alt rezultat, în afară de victorie.

Garantez că vom câștiga cu Dinamo! Puteți nota, vom câștiga cu Dinamo! O victorie ar fi un nou început. Trebuie să oferim mult mai mult fotbalistic. Avem calitatea necesară, dar trebuie să arătăm pe teren această calitate“, a spus Moldovan, la Digi Sport. Din păcate, discursul său pare, mai degrabă, al unui om disperat, care singur își face curaj, decât unul ancorat în realitate.

Superliga, etapa a 6-a

Vineri

Unirea Slobozia – Petrolul 19.00

Universitatea Craiova – Gloria Buzău 22.00

Sâmbătă

FC Botoșani – UTA 19.00

FCSB – Poli Iași 22.00

Duminică

Rapid – Dinamo 21.30

Luni

Universitatea Cluj – Sepsi 19.00

Farul – Hermannstadt 22.00

Amânat

Oțelul Galați – CFR Cluj

Clasament

1. Universitatea Craiova 5 3 2 0 8-3 11

2. Oțelul Galați 5 3 2 0 7-3 11

3. Universitatea Cluj 5 2 3 0 7-4 9

4. Dinamo 5 2 2 1 13-8 8

5. Sepsi 5 2 2 0 7-6 8

6. CFR Cluj 5 2 1 2 10-9 7

7. UTA 5 1 3 1 5-6 6

8. Petrolul 5 1 3 1 2-4 6

9. FCSB 4 1 2 1 6-7 5

10. Hermannstadt 5 1 2 2 4-6 5

11. Gloria Buzău 5 1 2 2 5-8 5

12. Unirea Slobozia 5 1 2 2 4-7 5

13. Rapid 5 0 4 1 6-7 4

14. Farul Constanța 5 1 1 3 4-5 4

15. Poli Iași 5 1 1 3 4-7 4

16. Botoșani 4 1 0 3 4-6 3

Locurile 1-6 intră în play-off (tur-retur, în total 10 etape).

Locurile 7-16 vor continua în play-out (manșă unică, în total 9 etape).

Locul 1 din play-off participă în Liga Campionilor, iar locul 2 și 3 din play-off în Europa Conference League.

Locul 3 din play-off va juca baraj cu câștigătoarea barajului dintre locurile 1 și 2 din play-out pentru un loc în Europa Conference League.

Locurile 9 și 10 din play-out retrogradează direct. Locurile retrogradabile 7/8 din play-out joacă baraj cu locurile 3/4 din Liga 2.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite