Mondialul, cenzurat și în China. De ce nu se prezintă absolut nicio imagine cu suporterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Televizinea centrală din China cenzurează imaginile de la Campionatul Mondial din Qatar unde apar mulțimi mari de oameni în tribune ce nu poartă măști de protecție. Transmisia este întârziată cu 32 de secunde, timpul în care cenzorii redau alte imagini la televizor.

Suporterii nu poartă măști, astfel că sunt tăiați de la televiziunea chineză. Foto EPA EFE
Suporterii nu poartă măști, astfel că sunt tăiați de la televiziunea chineză. Foto EPA EFE

China a rămas una dintre puținele țări ale lumii care se luptă cu pandemia de Covid. În statul comunist, toată lumea trebuie să poarte măști de protecție, iar fiecare chinez este obligat să facă un test anticovid o dată la trei zile. Acest lucru produce tensiuni între populație și oficialii care mențin măsurile restrictive.

Pentru a nu da apă la moară protestatarilor, regimul de la Beijing a dispus ca meciurile de la CM Qatar 2022 să fie cenzurate. Chinezii transmit imaginile cu o întârziere de 32 de secunde față de imaginile transmise de FIFA, nearătând în niciun fel imagini cu suporterii din tribune, care nu poartă măști de protecție.

Îi arată pe antrenori în loc de suporteri

Bill Birtles, jurnalist australian expert pe Asia, a postat, pe contul personal de Twitter, un video în care face comparație între transmisia făcută de televiziunea canadiană SBS și televiziunea de stat din China.  Nord-americanii arată imaginile originale, primite de la FIFA, în timp ce pe postul chinezesc nu sunt prezentați deloc fanii din tribune, o cenzură evidentă impusă de regimul autoritar de la Beijing.

Credeam că nu e adevărat când cineva mi-a spus că televiziunea de stat din China cenzurează imaginile cu fanii din tribune de la Campionatul Mondial. Dar situația este reală.

În prim plan aveți imaginile pe care toate televiziunile de pe glob le transmit la TV, pe care sunt prezente suporterii din tribune. Postul chinezesc alege să difuzeze imagini cu antrenorii de pe marginea terenului, în loc să prezinte secvențe cu fanii. Am vizionat două partide transmise de chinezi de la Campionatul Mondial. Este cât se poate de evident că au ales să facă asta.

Probabil că fanii fotbalului din China vor spune că guvernul din țara lor nu cenzurează nimic, ci doar alege să schimbe cadrele pe care le difuzează. Am vorbit cu un amic din Beijing, care mi-a spus că nu a observat nimic neobișnuit pe transmisia de la ei din țară”, a spus Bill Birtles, potrivit Daily Mail.

Trei ani de retricții dure

După aproape trei ani de restricții, în contextul pandemiei, furia oamenilor a luat amploare în urma unui incendiu din Urumqi, capitala regiunii vestice Xinjiang, în care zece persoane au murit și alte nouă au fost rănite, autoritățile fiind acuzate că din cauza blocajelor anticovid, intervenția pompierilor a fost întârziată.

Protestele s-au răspândit, sâmbătă, treptat în marile orașe ale Chinei, inclusiv în universități, unde oamenii au scandat „Jos, Xi Jinping! Jos, Partidul Comunist!”, într-o demonstrație fără precedent de sfidare față de politica „zero COVID”, strictă și din ce în ce mai costisitoare, scrie gsp.ro

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite