La Euro 2024, ca mieii la tăiere. Naționala feminină de handbal arată groaznic cu câteva zile înainte de debutul Europeanului

0
Publicat:

România e un nume mare în handbalul european, chiar dacă rezultatele fetelor noastre sunt tot mai mici, de la an la an. Dovadă este faptul că naționala a fost primită să joace într-un turneu stelar, alături de cele mai bune formații ale lumii, Norvegia, Danemarca și Olanda. Însă participarea la Golden League, o competiție în care se fac ultimele ajustări înaintea  Europeanului găzduit de Austria, Elveția și Ungaria, este o armă cu două tăișuri.

Florentin Pera. Foto Sportpicures
Florentin Pera. Foto Sportpicures

Evoluția din turneul găzduit de Viborg ar putea să toarne plumb în picioarele fetelor noastre, demoralizate de neputința de a face față superputerilor handbalului european. Bătute de Olanda la 15 goluri diferență (26-41, record de goluri primite în istoria naționalei) și înfrânte de gazdele din Danemarca la 10 goluri distanță (25-35), elevele lui Florentin Pera au făcut ieri o figură frumoasă în fața Norvegiei, timp de 40 de minute.

Tricolorele au jucat de la egal la egal cu nordicele, intrând în dezavantaj de un gol la pauză (14-15). Apoi s-au ținut scai de adversare până la 20-21, după care a urmat dezastrul: 5 goluri marcate până la final și 16 primite, astfel că Norvegia și-a făcut norma contra noastră, învingând cu 37-25.

Euro, momentul adevărului

Începând de vineri, când debutăm la Euro, vom vedea adevărata față a naționalei: cea dărâmată de ultimele înfrângeri și de retragerile Cristinei Neagu, Crinei Pintea, Elizei Buceschi și Cristinei Laslo sau una renăscută, tânără, capabilă să se bată măcar cu echipele din eșalonul doi, cum sunt Cehia, Muntenegru și Serbia, formațiile pe care le vom întâlni în grupa de la turneul final.

Altădată pretendentă la medalii, naționala feminină a României pare să-și propună în acest moment doar să nu ia multe goluri de la echipele mari. Aflată în reconstrucție, echipa tricoloră vine după alte două înfrângeri, cu necunoscuta Elveția și cu Brazilia, la Trofeul Carpați. Motivele decăderii sunt arătate de fostul selecționer Cornel Bădulescu. Reputatul tehnician trage un semnal de alarmă: riscăm să ajungă în scurt timp în lumea a treia a handbalului dacă nu vor fi luate decizii în privința campionatului intern.

Handbalistele României, incapabile să spargă apărările adverse. Foto Facebook
Handbalistele României, incapabile să spargă apărările adverse. Foto Facebook

„Categoric, aceste înfrângeri ar trebui să fie un semnal de alarmă. Sigur, avem o echipă tânără, în reconstrucție, formată din puținele jucătoare care mai evoluează în campionatul intern. Asta pentru că avem o inflație de jucătoare străine în România. Echipele bune ale României, care ar trebui să livreze jucătoare la echipa națională, joacă doar cu străine. Nu e normal! Iar româncele, care nu evoluează la club, e firesc să aibă un randament scăzut. Suntem în lumea a doua acum, dar riscăm să ne ducem și mai jos, în lumea a treia a handbalului“, a declarat Cornel Bădulescu pentru ProSport.

Cornel Bădulescu vine cu soluția

Tehnicianul crede că există o singură soluție, și anume ca oficialii Federației Române de Handbal să ia câteva decizii rapide în privința campionatului intern. În caz contrar, dacă jucătoarele române vor continua să stea pe bancă la echipele din Liga Florilor, naționala se va duce și mai jos. „Ar fi trebuit puse niște reguli clare. Aduci câte vrei (n.r. jucătoare străine), dar în teren să joace obligatoriu 3 sau 4 românce.

Aduci 10-12, câte vrei, dar în teren să fie și românce. Dacă nu implementăm această regulă, ne ducem din rău în mai rău. O să avem o echipă națională tot mai slabă. Dacă acum suntem în lumea a doua, probabil ne vom duce mai jos“, a conchis Cornel Bădulescu.

Conflictul cu Cristina Laslo, gestionat prost

Problema e că omul care ar trebui să dea un exemplu în acest sens, selecționerul Florentin Pera, nu o face. Antrenor în paralel la prima reprezentativă și la Gloria Bistrița, una dintre forțele campionatului, acesta mizează la echipa de club tot pe jucătoarele din străinătate. Ba mai mult, în urma unui conflict cu el, una dintre puținele handbalistele cu experiență din națională, Cristina Laslo, a fost dată afară de la Bistrița și a renunțat să joace sub tricolor.

Poate că firea mai năbădăioasă a sportivei a fost de vină, dar selecționerul, cu experiența și cu vocația lui, ar fi putut să rezolve altfel diferendul. Dacă în acest caz sunt semne de întrebare, în ceea ce o privește pe Eliza Buceschi, lucrurile sunt clare. Una dintre cele mai inteligente handbaliste ale țării s-a retras de la națională pentru că a fost ignorată atât de Florentin Pera, cât și de oficialii federației.

Strategie falimentară și la nivel de club

Dar să revenim la situația în care se află sportul care ne-a adus atâtea bucurii. Nu ar exista atâtea comentarii dacă strategia de a investi masiv, la nivel de club, în jucătoare străine în detrimentul celor românce ar fi adus satisfacția unor rezultate răsunătoare în Europa. Însă și acolo stăm rău. Din 2016, de când CSM București a câștigat Liga Campionilor, nu s-a mai reușit nimic notabil, decât în competiția numărul 2 de pe continent.

113 goluri a primit România în ultimele 3 meciuri, având o medie de peste 37 pe partidă

Iar în acest an, situația este dezastruoasă: „tigroaicele“ sunt pe locul 4 în grupa A din Champions League, având trei înfrângeri consecutive, două în fața maghiarelor de la Ferencvaros. Gloria Bistrița e pe locul 7, un loc care nu-i asigură calificarea în fazele eliminatorii, fiind năucită în ultima partidă de ciuca bătăilor, Nykobing. Iar Rapid e penultima în grupa B, după ce a pierdut 6 întâlniri la rând.

România în Golden League

Turneu de pregătire, 21-24 noiembrie

26-41 cu Polonia

25-35 cu Danemarca

25-37 cu Norvegia

România la Turneul Carpați

Turneu de pregătire, 25-27 octombrie

36-25 cu Macedonnia de Nord

27-36 cu Elveția

31-34 cu Brazilia

Programul României la Euro 2024

Vineri, 29 noiembrie, ora 19.00: România – Cehia

Duminică, 1 decembrie, ora 19.00: Muntenegru – România

Marți, 3 decembrie, ora 19.00: Serbia – România

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite