Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS

0
Publicat:

Sărbătorile de Iarnă vor fi mai fericite pentru Simona Halep, după modul în care a evoluat scandalul de dopaj în care a primit o suspendare provizorie pentru consum de Roxadustat, o substanță interzisă din categoria EPO.

Simona Halep are motive să zâmbească după o perioadă foarte dificilă. FOTO: Arhiva Adevărul
Simona Halep are motive să zâmbească după o perioadă foarte dificilă. FOTO: Arhiva Adevărul

Acest caz a intrat într-un con de umbră, în ultimele săptămâni, însă „Simo“ și-a pregătit temeinic apărarea, în liniște, tocmai pentru a-și recâștiga reputația de sportivă curată. Și, potrivit declarațiilor oferite de Cristian Jura pentru prosport.ro, românca ar fi reușit o mutare importantă! Concret, Jura, judecător la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), a explicat că Halep a reușit să demonstreze cum a ajuns Roxadustat în organismul ei.

Potrivit Jura, Simona ar fi fost depistată cu această substanță pentru că ea nu era trecută pe eticheta unui supliment luat de Halep. Așadar, sunt șanse foarte mari ca fosta ocupantă a locului 1 mondial să „dribleze“ o suspendare drastică în acest caz, care putea ajunge până la 4 ani!

Ce a declarat Cristian Jura?

*Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustat-ul a pătruns în organismul sportivei, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat. Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă care nu este precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet.

*Sportiva se află, în continuare, în acest moment între ridicarea suspendării, respectiv eliminarea oricăror sancțiuni și suspendarea de 4 ani din activitatea sportivă. Așa cum afirmam și cu altă ocazie suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping.

*Să se stabilească foarte clar modul cum a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive. Una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei.

*Urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței. Adică, sportivul sau altă persoană să dovedească faptul că nu a știut sau suspectat și că nu putea în mod rezonabil să știe sau să suspecteze, chiar prin manifestarea celei mai atente precauții, faptul că a folosit sau că i s-au administrat substanțe interzise sau metode interzise sau că, într-un alt mod, a încălcat reglementările anti-doping.

*Procedural, urmează mai multe etape: O audiere provizorie organizată în fața Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului.

*În această etapă este posibilă ridicarea suspendării provizorii a sportivei ținând cont de dovezile că a ingerat un supliment contaminat. Dar aș face o precizare importantă, așa cum este posibilă ridicarea suspendării provizorii, la fel de bine ea poate fi menținută, depinde foarte mult de probatoriu;

*Urmează procedura pe fond care se va judeca în fața Sport Resolutions de la Londra. Aici solicitările vor fi făcute în funcție de ce s-a decis în cadrul primei audieri. Abia acum sportiva își poate demonstra nevinovăția.

*O ultimă etapă, s-ar putea desfășura în fața Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv TAS de la Lausanne, în condițiile în care sportiva nu este mulțumită de decizia celor de la Sport Resolutions.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite