Budapesta cere ca UEFA să accepte simbolul Ungariei Mari în fotbal. „Nu poartă un mesaj politic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Federației Ungare de Sport (MLSZ) vrea să obțină acceptarea simbolului Ungariei Mari de către UEFA. El a precizat că în opinia loc, un astfel de banner nu poartă un mesaj politic și ar trebui să fie acceptat.

Sándor Csányi și Viktor Orban FOTO Profimedia
Sándor Csányi și Viktor Orban FOTO Profimedia

Declarația a fost făcută postului M4 și preluat de publicația Világgazdaság. „Dacă MLSZ organizează un campionat, echipele trebuie să accepte condițiile jocului anunțat. Situația este similară pe plan internațional. Dacă noi vrem să jucăm în preliminariile Campionatelor Europene, în Liga Națiunilor sau chiar în Liga Campionilor și în Liga Europeană, atunci trebuie să acceptăm condițiile jocului anunţate. Potrivit UEFA, bannerele care poartă mesaje rasiste sau politice nu pot fi afișate. Întrebarea este dacă simbolul Ungariei Mari poartă un mesaj politic. În opinia noastră, nu poartă!”, a afirmat Sándor Csányi, care este şi vicepreşedintele UEFA.

Simbol considerat revizionist și naționalist

El vrea ca acest simbol să fie acceptat de forul de conducere al fotbalului european. Șeful MLSZ a precizat că, deși FARE (Football Against Racism In Europe), grupul pentru combaterea discriminării al UEFA, neagă că ar sancționa simbolul Ungariei Mari, acesta a adus critici la adresa acestui simbol de trei ori în ultima perioadă în fața Comisiei de Disciplină a UEFA, calificându-l drept revizionist și naționalist, scrie Libertatea.

Un alt episod a avut loc recent, în care premierul ungar a fost aspru criticat de către vecinii săi europeni pentru că a făcut recent propagandă „Ungariei Mari” la un meci amical de fotbal, pe 20 noiembrie. El purta la gît un fular pe care era desenată o hartă a fostului regat al Ungariei Mari, pierdut în urma Tratatului de la Trianon din 1920 – care includea părți din Austria, Croația, România, Serbia, Slovacia și Ucraina de astăzi. Ministerul român de Externe l-a acuzat pe Orban de „revizionism”, în timp ce Kievul a cerut „scuze oficiale” din partea Budapestei.

„Vârful unui iceberg”

Ministrul de externe al Slovaciei, Rastislav Kacer, a calificat, de asemenea, fularul cu simbolism istoric drept unul „dezgustător”, vorbind despre „vârful unui iceberg şi un moment în care trebuie să se ia poziţie”. Orban a respins inițial criticile referitoare la acel fular, argumentând că „echipa națională de fotbal a Ungariei este echipa tuturor maghiarilor, indiferent unde locuiesc”. „Ungaria Mare” (în maghiară Nagy-Magyarország) este un concept politic revizionist, care vizează revenirea Ungariei la frontierele avute înainte de 1918, când exista structura statală multinațională Austro-Ungaria, oficial „Imperiul austriac și regatul maghiar”.

Nu este prima oară când Orban face referire la Ungaria Mare, potrivit G4Media. În primăvara lui 2020, tot într-o postare pe Facebook, el publica o astfel de hartă istorică a ţării sale, sub pretextul urărilor de succes pentru elevii care urmau să susţină proba la istorie în cadrul examenului de Bacalaureat din Ungaria.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite