Argentina-Mexic. Foștii campioni mondiali au jucat prost, dar au avut un jucător Messianic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Selecţionata Argentinei rămâne în cursă pentru optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins echipa Mexicului cu scorul de 2-0 (0-0), sâmbătă seara, pe Lusail Stadium din Al Daayen, în Grupa C. Messi îl egalează pe Maradona în golurile la Cupa Mondială. 

Atacantul argentinian Lionel Messi. Foto: EPA-EFE
Atacantul argentinian Lionel Messi. Foto: EPA-EFE

Argentina, temătoare după catastrofa din meciul cu Arabia Saudită (1-2), a reuşit, graţie geniului lui Lionel Messi, să câştige acest meci vital, prin golurile înscrise de căpitanul său (64) şi de Enzo Fernandez (87). Campioana Americii de Sud păstrează şanse de a trece de grupă, însă situaţia în grupă este una complicată, toate cele patru echipe având şanse de a merge mai departe.

Echipa antrenată de Lionel Scaloni a făcut o primă repriză foarte slabă, nereuşind să găsească drumul spre poarta ''veteranului'' Ochoa, în faţa unei formaţii arţăgoase care s-a apărat pe trei linii, cu marcaj strâns.Prima oportunitate a sud-americanilor a venit abia în min. 34, când Messi a executat o lovitură liberă de partea dreaptă, dar Ochoa a boxat de sub transversală.În min. 41, Lautaro Martinez a trimis cu capul peste poartă.

Mexicanii, antrenaţi de argentinianul Gerardo Martino, fost selecţioner al echipei Albiceleste, au avut o ocazie mai bună, însă Emiliano Martinez a reţinut mingea trimisă de Vega din lovitură liberă de la 24 de metri (45).

Dubla campioană mondială (1978, 1986) avea la pauză o posesie net superioară faţă de Mexic (56%-28% şi 16% in contest), însă fără ocazii.

După pauză, Messi a primit o nouă şansă, o lovitură liberă de la 20 de metri, dar a trimis peste (51). A fost nevoie de o pasă inspirată a lui Angel Di Maria, care l-a găsit, cumva, liber pe Messi în centru, la 20 de metri, iar decarul lui PSG a avut timp să penduleze şi să trimită cu stângul la colţ, fără speranţe pentru Ochoa (64). Căpitanul naționalei Argentinei a marcat al optulea gol la campionatele mondiale și l-a prins din urmă pe Diego Maradona în topul marcatorilor din campionatele mondiale. Messi participă la a cincea Cupă Mondială, este unul dintre cei șase jucători din istorie care au jucat în cinci campionate mondiale, alături de portughezul Cristiano Ronaldo, germanul Lothar Matthäus, mexicanii Antonio Carbajal, Rafael Marques și Andres Guardado (ultimul a fost în formația de start, dar a părăsit terenul din cauza unei accidentări în minutul 42 al meciului; el a participat anterior la campionatele mondiale din 2006, 2010, 2014 și 2018). Pentru argentinian, acesta este al doilea gol din actuala Cupă Mondială; în meciul din primul tur al fazei grupelor împotriva echipei Arabiei Saudite (1:2), atacantul a transformat un penalty. Messi a reușit să marcheze la a patra Cupă Mondială, la acest indicator fiind al doilea dupa Ronaldo. Atacantul argentinian este golgheterul naționalei sale cu 93 de goluri marcate. Messi are 35 de ani. Jucătorul a câștigat Liga Campionilor, de trei ori - în Supercupa UEFA și încă de trei ori - Cupa Mondială a cluburilor. În 2021, Messi a câștigat pentru a șaptea oară Balonul de Aur, premiul acordat celui mai bun jucător al anului.

Golul Argentinei a schimbat complet desfăşurarea jocului, ''El Tri'' fiind nevoită să iasă la atac. Mexicanii nu au reuşit să îşi creeze ocazii de gol până la final, dar jucătorii lui Scaloni au putut încerca unele contre. În min. 70, Molina a şutat fără preluare de la 16 metri, peste poartă.

În min. 87, după un corner, Messi l-a găsit pe Enzo Fernandez în careu, acesta a trecut de Gutierrez şi a şutat la păianjen, fără şanse pentru Ochoa. Martinez a devenit al doilea în lista celor mai tineri fotbalişti ai naţionalei Argentinei care au excelat la Cupele Mondiale. Mijlocașul a marcat împotriva mexicanilor la vârsta de 21 de ani și 313 zile. Recordul pentru acest indicator îi aparține lui Messi, care, la vârsta de 18 ani și 357 de zile, a marcat un gol în meciul din faza grupelor din campionatul mondial din 2006 împotriva echipei Serbiei și Muntenegrului (6:0).

Mexicul, care a remizat cu Polonia în prima partidă din Qatar, nu a marcat în ultimele sale patru meciuri de la Cupa Mondială.

Argentina are acum 17 victorii şi 14 egaluri cu Mexicul, care s-a impus doar de cinci ori (ultima oară în 2004).

Cele două echipe calificate din această grupă se vor decide miercuri 30 noiembrie, când se vor juca ultimele partide, Polonia - Argentina (Stadium 974 - Doha, 21:00) şi Arabia Saudită - Mexic (Lusail Stadium - Al Daayen, 21:00).  

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite