Arabii adună „țepele“ românești: ce au primit la schimbul milioanelor de euro trimise în țară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campionatul românesc, deosebit de slab, își arată limitele, când vedem cum s-au descurcat în străinătate niște atacanți care „rupeau“ plasele la noi. Ultimii cinci „goleadori“ pe care i-am dat la export au pierdut drumul spre poartă. Nu în Premier League și Bundesliga, ci în Qatar, Emirate și Arabia Saudită!

Arabii au tot luat jucători de la noi, deși cei mai mulți dintre ei au dezamăgit. FOTO: Arhiva
Arabii au tot luat jucători de la noi, deși cei mai mulți dintre ei au dezamăgit. FOTO: Arhiva

Prezent la podcastul iAM Ștucan, realizat de jurnalistul Costin Ștucan pentru iamsport.ro, Ioan Andone (64 de ani) a rostit o declarație care ar trebui să ne pună serios pe gânduri!

Explicând cum evaluează cluburile din Occident un fotbalist din Europa de Est, înainte de a-l transfera, „Fălcosul“ a oferit niște procente: „Ăia te analizează. Cum joci în campionat, pentru asta iei 10%. Cum joci în cupele europene, 50%. Cum joci în echipa națională, 40%. Deci ăia te iau la confruntările importante cu naționale... N-avem cum intra acolo în primele cinci campionate. N-avem! Ascultă-mă, n-avem“.

Această declarație dată de Andone vine după ce, la un moment dat, Ladislau Bölöni (71 de ani), revoltat de cum am „umflat“ un atacant indolent, precum Alibec, a spus lucrurilor pe nume pentru „Adevărul“:Alibec e o ruşine! E gras, lent şi pute a lene. Nu e un jucător de nivel internaţional. Campionatul intern e un rahat! E execrabil! E o tristeţe pentru campionatul intern că Alibec a fost cel mai bun. Eu mă iau după acest campionat?! Dacă mă iau după el, Alibec poate fi bun pentru o Balcaniadă. Aşa da. Dar nu pentru un Campionat European“.

Din păcate, în ciuda acestor păreri pertinente, confirmate de cifre și de realitatea „din teren“, noi continuăm să ne păcălim singuri. E suficient să te uiți la o emisiune de analiză, de după un meci al etapei, ca să vezi cum se vorbește despre fotbalul deosebit de slab de la noi. Aici ne mândrim cu „Mbappe“,„Lampard“ și „Luis Suarez“. După care vine Rangers, de pildă, o echipă care nu mai e ce a fost cândva, nici măcar în Scoția, și ne spulberă campioana cu 4-0!

Iar când vedem ce jucători am exportat din Superliga noastră dimensiunea acestei „păcăleli“ devine și mai clară. Atenție: vorbim despre cei mai buni marcatori ai campionatului pe care i-am trimis la niște formații din zona arabă, de cele mai multe ori. Foștii golgheteri ai României au devenit niște atacanți „certați“ cu golul prin Qatar, Emirate și Arabia Saudită!

Vârf de 3,5 milioane de euro și zero goluri

În vară, FCSB și CFR Cluj s-au despărțit de cei mai buni marcatori pe care i-au avut, în sezonul 2023-2024. Campioana l-a vândut pe Florinel Coman (26 de ani) în Qatar, la Al-Gharafa, după un transfer care s-a realizat cu mare dificultate. Asta deoarece arabii, având rezerve în privința jucătorului, au tot încercat să reducă suma de transfer. Într-un final, internaționalul român a pus semnătura pe contract, iar FCSB ar urma să încaseze vreo 6 milioane de euro, cu niște penalizări aferente pentru probleme apărute cu plata banilor.

CFR Cluj a încasat, la rândul ei, 3,5 milioane de euro pentru plecarea nigerianului Philip Otele (25 de ani), la Al-Wahda (Emirate). De precizat că, până să facă pasul spre Orientul Mijlociu, Coman și Otele au încheiat ediția precedentă a campionatului românesc, adunând câte 18 reușite în dreptul lor.

Cum se descurcă acum golgheterii României din stagiunea precedentă la noile lor echipe? Pe scurt: sunt de nerecunoscut! Mai ales Otele, care a prins cinci meciuri în prima ligă din Emirate, fără să marcheze! Prin comparație, colegul său din linia ofensivă, sirianul Omar Khrbin (30 de ani), are deja opt goluri în campionat, în șase apariții.

Nici Coman n-a rupt chiar gura târgului în Qatar. El s-a mai „scos“ însă cu cele șase pase de gol pe care le-a oferit până acum pentru Al-Gharafa, în toate competițiile. La capitolul golurilor marcate însă, deocamdată, a rămas dator. De când a aterizat în Qatar, Coman a înscris de două ori, într-o singură partidă, cu Al-Rayyan. Se întâmpla pe 23 august, adică acum mai bine de două luni.

„Țepe“ care au îngrozit Orientul...

Alarmant e faptul că aceste situații, cu Otele și cu Coman, nu sunt nicidecum unele izolate pentru foștii jucători emblematici ai campionatului nostru. De fapt, ele lungesc doar lista „țepelor“ pe care le-au dat echipele noastre, dacă ne uităm la sumele încasate pentru niște jucători „umflați cu pompa“ care au dezamăgit crunt, după ce au plecat din țară.

Cazul Marko Dugandžić vorbește de la sine. Vândut de Rapid pentru 2 milioane de euro, vârful croat de 30 de ani a devenit o „epavă fotbalistică“, la Al-Tai (Arabia Saudită). Cu Dugandžić, echipa a retrogradat de pe penultimul loc, la capătul stagiunii precedente. La această contraperformanță, contribuția lui Dugandžić a fost de două goluri în 23 de meciuri! Ajuns acum în liga secundă cu Al-Tai, Marko se descurcă ceva mai bine. În sensul că a ajuns tot la două goluri, însă după cinci partide.

De precizat că, la Al-Tai, Dugandžić are și un coleg român care, pe când evolua la FCSB, era un fotbalist prolific, la capitolul ofensiv. Vorbim despre Andrei Cordea (25 de ani). În ultimul sezon pe care l-a petrecut, integral, la FCSB, Cordea a adunat zece goluri și cinci pase decisive. Ajuns în Arabia Saudită, în august 2023, el are următoarele cifre în primele două ligi din această țară: 36 de meciuri, patru goluri, cinci pase de gol. Dar saudiții se pot consola cu faptul că transferul său a costat „doar“ 1,3 milioane de euro.

Atacanti jpg
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite