10 mituri despre ceaiuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceaiul, indiferent că este verde, alb sau negru, este un aliat al siluetei FOTO: Shutterstock
Ceaiul, indiferent că este verde, alb sau negru, este un aliat al siluetei FOTO: Shutterstock

Un prim mit în ceea ce priveşte ceaiurile este că se fac prin infuzarea oricărei plante. Ei bine, singurul ceai adevărat este cel preparat din planta Camelia sinensis, care poate varia de la ceaiul verde, negru, până la cel alb. Vezi ce alte lucruri nu ştiai despre ceai.

83% din români nu ştiu ce este exact ceaiul verde şi nu cunosc nici beneficiile acestuia pentru sănătate, arată un studiu realizat la începutul acestui an cu privire la consumul de ceai verde de către români.
„Majoritatea românilor asociază ideea de ceai cu infuziile din plante medicinale şi aromatice şi nu cu infuzia din planta provenită din arborele de ceai. Din frunzele plantei Camellia sinensis derivă ceaiul verde (frunzele nu sunt oxidate), ceaiul negru (frunzele sunt oxidate) şi oolong (frunzele sunt pe jumătate oxidate şi ceaiul are gustul cel mai intens). Iar din muguri amestecaţi cu frunze se obţine ceaiul alb“, explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, cel care a coordonat studiul.
Iată ce trebuie să ştii despre ceai.

1. Ceaiul este antioxidant, iar protecţia oferită de acesta împotriva radicalilor liberi şi, implicit, împotriva îmbătrânirii se instalează imediat.
ADEVĂRAT ŞI FALS. Într-adevăr, ceaiul combate oxidarea celulară produsă de radicalii liberi, care sunt molecule ce favorizează îmbătrânirea prematură şi inflamaţia în corp. Însă efectul antioxidant al ceaiului nu se instalează în momentul în care îl consumăm, ci el este maxim de-abia la două ore după ce l-am băut, spun specialiştii.

2. La fel ca vinul roşu, ceaiul este o sursă de flavonoide.
ADEVĂRAT. Flavonoidele sunt molecule care ajută organismul să lupte împotriva inflamaţiilor din corp. Este cunoscut faptul că vinul roşu este o sursă importantă de astfel de molecule, la fel şi ceaiul. Afecţiunile cardiace şi cerebrale au la bază nişte microinflamaţii, spun specialiştii. De aceea, vinul roşu şi ceaiul, în cantităţi moderate, previn astfel de probleme de sănătate.

3. Dacă vrem să ne bucurăm din plin de beneficiile ceaiului, frunzele nu trebuie lăsate la infuzat mai mult de un minut.
FALS. Polifenolii din ceai difuzează lent în apă. De aceea, este necesar să lăsăm ceaiul să stea mai mult la infuzat. În cazul frunzelor de ceai verde, de exemplu, se recomandă un timp de infuzare de aproximativ zece minute.

4. Ceaiul alungă somnul.
ADEVĂRAT. Asemenea cafelei, ceaiul are efect de menţinere a organismului în stare de alertă şi, de aceea, nu trebuie consumat înainte de culcare. Aceasta pentru că în compoziţia ceaiului există o substanţă numită teină, foarte asemănătoare cafeinei. Persoanele sensibile la cafea şi la ceai, care nu reuşesc să adoarmă atunci când consumă astfel de băuturi, ar trebui să bea ceai deteinizat (decafeinizat).

5. Putem să ne deteinizăm ceaiul singuri acasă.
ADEVĂRAT. De fapt, procesul este foarte simplu. Moleculele de teină sunt printre primele care difuzează în apă atunci când turnăm apă fierbinte peste frunzele de ceai. Prin urmare, este suficient ca, pentru început, să infuzăm ceaiul într-o cantitate mică de apă, timp de un minut, după care să aruncăm licihidul rezultat şi păstrăm frunzele rămase. Astfel se elimină aproximativ 80% din teină. Apoi, frunzele se reinfuzează într-o cană mare cu apă, iar această a doua băutură este deteinizată.

6. Toate tipurile de ceai (verde, negru, oolong, alb) conţin aceeaşi cantitate de teină.
FALS. Cel mai mic nivel de teină se găseşte în ceaiul alb, urmează ceaiul verde, iar tipurile care pot înlocui cu succes cafeaua atunci când avem nevoie să alungăm starea de somnolenţă sunt ceaiul negru şi oolong.

7. Consumul de ceai poate duce la arsuri gastrice.
ADEVĂRAT. Teina din ceai, asemenea cafeinei din cafea, este o moleculă care favorizează relaxarea sfincterului esofagian (muşchi care permite trecerea unidirecţională a hranei în tubul digestiv). Atunci când acest muşchi este relaxat, există riscul apariţiei refluxului, al urcării acidului din stomac până la nivelul gâtului. De aceea, persoanele diagnosticate cu reflux gastroesofagian trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a consuma cafea sau ceai.

8. Ceaiul fără zahăr şi fără lapte nu aduce corpului nicio calorie.
ADEVĂRAT. Mai exact, ceaiul fără zahăr, miere şi fără lapte conţine între 0 şi 2 calorii.

9. Femeile însărcinate trebuie să fie foarte precaute în ceea ce priveşte consumul de ceai.
ADEVĂRAT. Tot teina din compoziţia ceaiului este cea care pune probleme şi în această situaţie. Totuşi, ceaiul poate fi alternativa salvatoare la cafea, care conţine o cantitate şi mai mare de substanţe ce pot compromite sarcina. Aşadar, gravidele pot bea ceai verde, cu condiţia ca acest lucru să-i fie permis de către medicul curant.

10. Ceaiul verde conţine cea mai mare cantitate de flavonoide dintre toate tipurile de ceai.
ADEVĂRAT. Faptul că provine din frunze care nu au fost oxidate face ca ceaiul verde să păstreze cea mai mare cantitate de flavonoide. Iar dintre tipurile de ceai verde, cele mai bogate în aceste substanţe cu efect antiinflamator sunt cele japoneze, cum sunt Sencha şi Gyokuro.

ceai. shutter
Femeile însărcinate trebuie să bea ceai cu precauţie
Știri Interne



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite