Ziua decisivă pentru pacienţii cu hepatită C. Se dă drumul la tratamentul interferon-free?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri, 9 septembrie, reprezentanţii CNAS au obligaţia de a anunţa rezultatul negocierilor pentru introducerea tratamentului fără interferon pentru hepatita C.

Cu 90 de zile în urmă, la începutul verii, între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi mai multe companii farmaceutice au semnat documentul care marca oficial începutul negocierilor pentru introducerea terapiilor interferon-free pentru hepatita C. S-a stabilit că 3 luni sunt suficiente pentru a ajunge la un acord.

Timpul a expirat, decizia trebuie anunţată. Da sau nu?

Negocierile s-au desfăşurat într-o lipsă de transparenţă spartă doar de declaraţiile sporadice ale preşedintelui CNAS, Vasile Ciurchea. Nu s-au cunoscut membrii comisiei de negociere, nu s-au comunicat paşii şi întâlnirile programate, nu am ştiut niciun moment care este mandatul cu care şefii sănătăţii intră în aceste discuţii. Ca la noi.

Dar chiar şi aşa, la acest moment, există o soluţie negociată, pe care şefii CNAS trebuie să decidă dacă o asumă sau nu public pe 9 septembrie, data limită: compensarea tratamentelor interferon-free la un preţ egal cu preţul terapiei cu interferon care se foloseşte în mod curent la pacienţii cu hepatita C. Pentru 5.000 de pacienţi cu hepatita C.

Aceasta este ultima varianta discutată, pe care decidenţii încă nu s-au hotărât dacă să o accepte sau nu: statul va plăti pentru terapiile fără interferon cât plăteşte acum pentru cele cu interferon. Însă curele de tratament interferon-free vor fi mai scurte (3 luni în loc de 6-12 luni), mai eficiente (rata de succes ajunge spre 100%, faţă de maximum 70% pentru unele tratamente cu interferon) şi cu mult mai puţine efecte adverse.

Pacienţii cu hepatita C aşteaptă să beneficieze de aceste terapii încă din aprilie 2013, când la Congresul EASL de la Amsterdam s-a vorbit în premieră despre vindecarea hepatitei C fără a folosi interferonul. Pe fondul presiunii opiniei publice, abia în ianuarie 2015 Ministrul Sănătăţii a făcut primele declaraţii despre introducerea terapiei interferon-free.

Cadrul legal însă a fost fixat printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului din 20 mai 2015. Cu alte cuvinte, după mai bine de 2 ani, află şi Guvernul României că-i poate trata mai bine pe pacienţii cu hepatita C. Astăzi, are obligaţia să anunţe şi cu ce preţ.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite