VIDEO Papataxiarchis: „Românii trăiesc mai puţin cu cinci ani decât ceilalţi europeni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Makis Papataxiarchis, preşedinte ARPIM şi director Johnson&Johnson
Makis Papataxiarchis, preşedinte ARPIM şi director Johnson&Johnson

Neactualizarea listei de medicamente compensate este unul dintre cele mai importante impedimente cu care se confruntă atât producătorii pharma, cât şi pacienţii, a declarat într-un interviu video pentru ”Adevărul” Makis Papataxiarchis, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi directorul Johnson&Johnson.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a lăsat de înţeles că lista medicamentelor compensate ar putea fi reactulaizată – acest lucru nu s-a mai întâmplat din 2008 - în luna aprilie a acestui an. Papataxiarchis se aşteaptă însă ca acest lucru să se întâmple până în vară în cel mai bun caz. ”Circa 140 de molecule se află pe lista de aşteptare din care 80 sunt noi”, adaugă şeful ARPIM.

Neactulizarea listei de medicamente compensate frânează creşterea vânzărilor companiilor farmaceutice şi nu permite accesul pacienţilor la tratamente inovative. Autorităţile se tem că deschiderea listei va mări deficitul bugetar, însă taxa clwaback (specifică industriei pharma) este concepută pentru a ”penaliza” exact astfel de dezichlibre financiare. Clawback taxează cu aproximativ 25-30% veniturile companiilor pharma. Din acest punct de vedere întârzierea actualizării este paradoxală. ”Ne aşteptăm ca actualizarea listei să se facă pe viitor mai des, ca să nu mai aşteptăm alţi cinci ani”, spune Papataxiarchis.

Tot şeful ARPIM afirmă că românii trăiesc cu cinci ani mai puţin decât ceilalţi europeni în principal din cauza lipsei de acces la medicamente inovative. Potrivit unui studiu citat de acesta, accesul la medicamente contribuie în medie cu 45-55% la creşterea speranţei de viaţă.

Interviu Makis Papataxiarchis, preşedinte ARPIM

Cheltuielile mai mari pentru Sănătate nu trebuie privite drept un risc, consideră Papataxiarchis, ci drept o investiţie în productivitatea populaţiei. El spune că fiecare leu cheltuit/ investit în Sănătate generează un randament de 1,7 lei la Produsul Intern Brut.  ”Health is wealth (Sănătatea înseamnă bunăstare)”, este motoul după care îşi ghidează preşedintele ARPIM negocierile cu autorităţile statului.  

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite