Un pacient cu scleroză multiplă şi-a câştigat în instanţă dreptul la tratament. Numărul bolnavilor care au câştigat procese cu statul depăşeşte 160

Un pacient cu
scleroză multiplă şi-a câştigat în instanţă dreptul la tratament. Numărul bolnavilor care au câştigat procese cu statul depăşeşte 160

Scelroza multiplă este o boală neurodegenerativă care afectează întregul organnism

Asociaţia Pacienţilor Cronici din România – APCR – susţine că un pacient cu slceroză multilplă a dat în judecată statul pentru a beneficia de tratament medical şi a câştigat obţinând o ordonanţă preşedinţială. În perioada 2014 - 2015, cu sprijinul APCR, 165 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer şi alte boli cronice şi-au câştigat dreptul la tratament dând statul în judecată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit reprezentanţilor APCR, Curtea de Apel Bucureşti a obligat pe 17 ianuarie Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale să îi acorde gratuit tratamentul necesar pacientului.

APCR spune că instanţa a constatat că autorităţile din Sănătate nu au respectat termenul de 90 de zile prevăzut atât de Directiva Consiliului 89/105/CEE, cât şi de Ordinul de ministru al Sănătăţii nr. 861/2014 referitor la finalizarea evaluării medicamentului pentru a putea fi inclus pe lista de compensate. Cererea de evaluare a medicamentului a fost depusă la ANMDM pe 23 iulie 2018 şi răspunsul trebuia dat până la 23 octombrie 2018.

„Cel mai probabil va exista un recurs din partea statului român, dar acesta nu va afecta sentinţa pronunţată pe cererea de ordonanţă preşedinţială deoarece, potrivit legii, aceasta are caracter executoriu imediat, astfel că pacientul va beneficia de tratament în perioada următoare. Un potenţial recurs va fi judecat de instanţa supremă în 2-3 ani. Din experienţa proceselor similare câştigate în anii anteriori, casa de asigurări de sănătate a pus efectiv în executare hotărârea în aproximativ o săptămână. Noi am formulat cererea de executare vineri, 18 ianuarie“, a afirmat avocatul Dan Cimpoeru, citat de agerpres.ro.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: