Un deceniu de creştere a investiţiilor în sănătate. La ce bun?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul de paturi din spitale a scăzut cu 3,7% între 1998 şi 2008. FOTO Adevărul
Numărul de paturi din spitale a scăzut cu 3,7% între 1998 şi 2008. FOTO Adevărul

România a reuşit să crească ponderea cheltuielilor publice de sănătate cu 18,9% între 1998 şi 2008 potrivit Fundaţiei Europene pentru Spitale şi Sănătate. Cu toate acestea creşterea investiţiilor în sistemul public de sănătate nu a generat o creştere a cheltuielilor pentru spitalizare.

România a suferit o scădere de 3,7% a numărului de paturi din spitale în decursul acestor zece ani. În 2010 erau 6,2 paturi de spital pentru 1.000 de români, un număr foarte mic în comparaţie cu alte ţări din Uniunea Europeană.

Aceste cifre sunt îngrijorătoare dacă luăm în considerare faptul că în România este necesar un număr mare de proceduri chirurgicale care necesită spitalizare. În 2008 au fost înregistrate 53.785 proceduri chirurgicale cu spitalizare pentru 100.000 pacienţi, aceasta reprezentând o creştere de 276% faţă de anul 1998.  Vorbim de cea mai mare creştere înregistrată în Uniunea Europeană.

“Aceste statistici arată că în acest moment sistemul public de sănătate din România nu poate acoperi nevoile tuturor celor care necesită spitalizare în România. Tot mai mulţi oameni ar trebui să ia în considerare valoarea şi flexbilitatea pe care o asigurare de sănătate o oferă, costurile de spitalizare fiind acoperite atât în ţară cât şi în străinătate”, spune Alida Coman, Coordonator  Marketing şi PR, MediHelp InternationalBody

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite