Turismul medical este una dintre cele mai dinamice activităţi, cu creşteri de 20% pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii occidentali vin în România pentru că pachetele de bază din ţările lor acoperă tot mai puţine servicii FOTO Reuters
Pacienţii occidentali vin în România pentru că pachetele de bază din ţările lor acoperă tot mai puţine servicii FOTO Reuters

Turismul medical îşi va menţine un nivel ridicat de creştere şi în anii următori, spune Constantin Alexandru, preşedintele Asociaţiei Române de Turism Medical. Astfel, această activitate ar putea genera până în 2015 venituri de 500 de milioane de euro pe an, conform estimării companiei de cercetare de piaţă Insight Market Research Solutions.

Dinamica turismului medical este ridicată dacă o raportăm la alte pieţe sau segmente de piaţă. După venirea crizei, orice business care are o creştere de două cifre (adică peste 10%) este considerat unul extrem de atractiv. De exemplu, serviciile private de sănătate urmează să crească în perioada următoare cu 5-10% pe an, în funcţie de segmentul pe care sunt poziţionate.

Pacienţii străini sunt atraşi în România de preţurile mai mici la servicii medicale care nu sunt decontate în ţările lor de origine. ”Casele de asigurări din Europa au redus tot mai mult pachetele de bază (serviciile decontate de stat – n.red.). Preţurile pentru serviicile nedecontate sunt extrem de mari”, explică preşedintele ARTM care reuneşte atât operatori de turism, cât şi furnizori de servicii medicale.  Străinii vin în România în special pentru tratamente de stomatologie, oftalmologie, ortopedie, chirurgie plastică, bariatrică sau cardiacă.

De asemenea, şi pacienţii români vor creşte turismul medical din alte state europene, după intrarea în vigoare a directivei europene care le permite să se trateze în orice spital privat sau de stat din Uniunea Europeană. Din octombrie 2013, potrivit noii directive, serviciile medicale primite de pacienţii români în alte state vor fi decontate parţial de stat.

România nu este atractivă doar prin preţurile scăzute ale serviciilor (de exemplu, cu  60% mai mici decât în Anglia), ci şi pentru staţiunile balneoclimaterice.  Aici, străinii beneficiază pe lângă tratamentele propriu-zise (fizioterapie, chinetoterapie, hidroterapie, gimnastică medicală) şi de un mediu natural care permite o recuperare mai uşoară.  Cele mai importante staţiuni balneoclimaterice sunt Băile Olănesti, Covasna, Băile Felix, Sovata, Techirghiol, Amara, Băile Herculane, Băile Govora, Călimăneşti-Căciulata şi Ocna Sibiului.

România deţine aproximativ o treime din apele termale şi minerale de pe continentul european, însă nu reuşeşte să profite complet de potenţialul lor turistic. Staţiuni odată recunoscute de europeni ca adevărate oaze de sănătate şi relaxare se află acum în paragină. Nivelul scăzut al investiţiilor în dezvoltarea şi întreţinerea staţiunilor (după retrocedarea sau/ şi privatizarea acestora) a creat această situaţie de fapt.

Deşi cu rezultate reduse, promovarea turismului medical a reprezentat o preocupare şi pentru autorităţile statului. În 2011, a fost semnat un protocol de colaborare între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Ministerul Sănătăţii (MS), Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MECTS), de asemenea Casa Naţională de Asigurări de Sănătate(CNAS) şi Colegiul Medicilor din România (CMR) – insitituţii care  urmăresc crearea unui produs turistic competitiv în acest segment, începând cu 2013.

Pe lângă furnizorii de servicii medicale şi furnizorii de servicii turistice, de pe urma acestui business au de câştigat şi agenţiile de turism specializate, precum Seytour.

Turismul medical nu reprezintă un concept nou, deşi nu există încă un consens internaţional privind numele acestui fenomen care se manifestă de mii de ani. Este definit prin deplasarea pacienţilor din ţări dezvoltate în regiuni mai puţin dezvoltate în scopul obţinerii de îngrijiri şi servicii medicale mai ieftine. La nivel internaţional, turismul medical creşte cu 30% pe an.

Cele mai căutate destinaţii de turism medical din lume

Thailanda

În timpul crizei financiare din Asia, bahtul, moneda naţională a Thailandei, s-a depreciat aşa că autorităţile au fost nevoite să identifice noi resurse de creştere economică – turismul medical fiind una dintre acestea. Astfel, ţara a dobândit o imagine de destinaţie  turisitică „fierbinte” pentru chirurgia plastică, cu speranţa că va urma o creştere a veniturilor. În scurt timp, Thailanda a devenit una dintre cele mai căutate destinaţii pentru proceduri chirurgicale mult mai puţin costisitoare decât în ţări precum Statele Unite.

Chiar şi după inundaţiile devastatoare din 2011, aproape 20 de milioane de turişti au vizitat Thailanda,  cu 20% mai mulţi decât în 2010. Dintre aceştia se estimează că 500.000 au venit cu scopuri medicale.

Deşi recunoscută iniţial doar pentru chirurgia plastică la costuri foarte mici, în prezent, aproximativ orice procedură medicală este posibilă pentru a zecea parte din preţul celor din Statele Unite şi Europa. Industria turismului medical a atras într-un singur an 450.000 de turişti.

India

Este recunoscută pentru cardiologie şi alte proceduri complexe precum cele din neurologie şi oncologie. Artemis Health Institute, posibil cel mai bun spital din India are parteneriate cu cel mai important centru de cercetare a cancerului Memorial Sloan-Kettering din New York.

Confederaţia industriei din India a raportat în 2005 circa 150.000 de turişti medicali, pe baza feedback-ului primit din partea organizaţiei membrilor spitalelor. Cifra a crescut la 200.000 în 2008. Un studiu separat realizat de Camera de Comerţ şi Industrie din India (The Associated Chambers of Commerce and Industry in India ASSOCHAM) indică faptul că în anul 2011 numărul pacienţilor străini a ajuns la 850.000 şi a estimat că până în 2015 vor fi 3, 2 milioane de pacienţi.

Costa Rica

Mulţumită poziţiei geografice, în apropierea Statelor Unite, Costa Rica atrage anual peste 20.000 de pacienţi.

Este recunoscută în turismul medical pentru chirurgia plastică şi proceduri stomatologice. Costurile tratamentelor (chiar şi ale procedurilor complexe) sunt cu 60% mai mici decât în Statele Unite.

Malaezia

Rata de schimb avantajoasă şi condiţiile unei economii stabile au ajutat dezvoltarea turismului medical care a înflorit în ultimii ani prin apariţia de clinici şi spitale specializate care au făcut parteneriate cu agenţiile de turism.

Ţara se bucură de succes în domeniul cardiologiei, tratamentelor stomatologice sau chirurgiei plastice.  Un alt factor important îl reprezintă pachetele ieftine, atractive pentru turiştii medicali care includ teste precum analize de sânge şi radioterapie care sunt mult mai ieftine în comparaţie cu preţurile din Statele Unite şi Europa.

Singapore

În 1997, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasat Singapore a şasea din lume din perspectiva calităţii sistemului medical. Potrivit aceleaşi organizaţii se află pe primul loc din Asia. În anul 2000, Singapore a primit 410.000 de turişti medicali, iar pentru 2012, Guvernul îşi propunea ca numărul acestora să ajungă la un milion de pacienţi.

Cel puţin 15 spitale sunt acreditate de către Joint Commision International şi câteva dintre ele au stabilit parteneriate cu centre medicale din Statele Unite precum  John Hopkins Singapore International Medical Centre.

Mâna de lucru în Singapore este în continuare ieftină şi experţii medicali sunt foarte bine pregătiţi, cu doctori specialişti ce trebuie să urmeze adiţional încă şase-opt ani de cursuri pe lângă cele de medicină generală.  Îngrijirile şi serviciile medicale sunt astfel de calitate la preţuri cu 50% mai ieftine decât în Statele Unite sau Europa.

Doctorii din Singapore sunt recunoscuţi pentru specializarea în transpantul de organe, de celule stem şi alte operaţii complexe din segmentul cardiologiei, neurologiei, ginecologiei, oncologiei şi pediatriei.

Brazilia

În prezent, Brazilia este a doua mare piaţă de chirurgie estetică din lume, după Statele Unite şi se află pe primele locuri la capitolul chirurgi esteticieni practicanţi pe cap de locuitor.

Totul a început acum 40 de ani când cunoscutul chirurg estetician Ivo Pitanguy a deschis o clinică de chirurgie plastică în apropiere de Rio de Janeiro şi a început să ofere servicii de calitate superioară la un preţ mic.  De asemenea, Brazilia este o destinaţie şi pentru alte tratamente precum stomatologie, cardiologie sau ortopedie.

Coreea de Sud

Ministerul Sănătăţii din Coreea se aşteaptă ca numărul pacienţilor să crească la 300.000 până în 2015 de la aproape 30.000 în urmă cu cinci ani. Datorită implementării legislaţiei din mai 2009, clinicilor şi spitalelor care aparţin de stat li se permite să caute să atragă în mod direct pacienţi străini prin activităţi de promovare variate.

Ţara este recunoscută pentru operaţii complexe, mai ales cele efectuate pe coloana vertebrală, ortopedie, transplant de organe şi pentru tehnologiile de ultimă oră în combaterea cancerului.

Turcia

Această ţară atrage anual aproximativ 200.000 de turişti medicali din Europa, Balcani, Statele Unite şi Asia şi peste 34 de spitale şi instituţii medicale şi-au obţinut acreditarea de către Joint Commission International.

Ţara este recunoscută mai ales pentru procedurile (elective) de liposucţie/lipoaspiraţie, ortodonţie, rinoplastie şi proceduri de mărire a sânilor. Mai este căutată şi pentru operaţiile cardiovasculare, cele pe creier şi cele de înlocuiri de genunchi şi şold.

Pacienţii veniţi din Europa sau Statele Unite fac economii de până la 90% deoarece costurile acestor tratamente sunt mult mai ieftine. Ministerul Sănătăţii din Turcia a raportat o creştere de 70% a numărului de pacienţi turişti din 2007. Doar în 2010, turismul medical a contribuit cu 850 milioane de dolari la economia Turciei.

Ungaria

În Ungaria se găsesc aproximativ 1.500 de izvoare termale şi 450 de băi publice. Turiştii medicali sunt atraşi de această ţară  mai ales pentru stomatologie existând cei mai mulţi medici pe cap de locuitor decât în orice altă ţară. Aici vin mai ales pacienţi din Anglia care pot economisi până la 70% din costurile pe care le-ar avea în ţara lor.

Bulgaria

Cel mai mare spital privat din Bulgaria, Tokuda, se află la Sofia. Acesta este parte din operatorul japonez Tokushkai Medical Corporation şi asociat al Cambridge University Hospitals, spital ce a deservit unui număr de peste 8.000 de pacienţi internaţionali.

Turiştii medicali sunt atraşi de această ţară pentru calitatea îngrijirilor medicale calificate şi a costurilor reduse.  În ultimul timp, turismul balnear este foarte bine dezvoltat, mulţumită numărului  mare de izvoare termale şi minerale şi facilităţilor moderne de infrastructură ale turismului bulgar.

După 5.000 de ani: scurt tratat de istorie a turismului medical

Dovezi arheologice din mileniul III î.HR. indică faptul că încă din antichitate, mesopotamienii călătoreau la templul unui zeu vindecător şi la templul zeiţei Tell Brak, în Siria, în căutarea unui leac pentru afecţiuni oculare.

Câteva mii de ani mai târziu, grecii şi romanii călătoreau pe mare sau pe uscat către băi, izvoare termale din toată zona mediteraneană. Templele Asclepia, dedicate lui Asclepios, zeul grec al medicinei, au fost printre primele centre de sănătate din lume. Pelerinii petreceau uneori nopţi întregi la templu, sperând că zeul Asclepios le-ar dezvălui în vis un diagnostic al bolii sau un tratament.

Mai târziu, în secolele 16-17, centrele SPA (Sanitas per aquam) au devenit locurile cele mai căutate de ”clasa superioară”, sperând ca aceste ape binefăcătoare să le vindece bolile obişnuite pentru acea perioadă precum reumatismul, sifilisul, gonoreea, orbirea sau paralizia.

Încă din anii 1500, India era recunoscută pentru yoga dar şi pentru vindecarea ayurvedică apreciate de pacienţi din întreaga lume. În secolele 18 şi 19, foarte mulţi americani şi europeni mergeau în grupuri la sanatorii, uneori în locuri îndepărtate/izolate, cu speranţa că se vor vindeca de boli precum tuberculoză, gută, bronşită sau boli de ficat.

În schimb, deplasările cu scopul de a primi tratamente precum operaţii dentare, cosmetice sau alte proceduri complexe asemănătoare, sunt un fenomen relativ nou, care a început doar prin anii ’80. Aceste călătorii au început să devină obişnuite în ziua de azi, pe măsură ce pacienţii caută îngrijiri medicale mai accesibile ca preţ sau alte opţiuni de îngrijire medicală decât cele oferite în ţările din care provin.  Turismul medical modern este consecinţa mai multor factori precum costurile mari ale îngrijirilor medicale din ţările dezvoltate, facilităţile transportului pe distanţe mari şi progresul tehnologic. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite