Sistem imunitar, modificat fără riscuri, prin tehnica Crispr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O chipă de oameni de ştiinţă americani au anunţat că au reuşit, în premieră, să modifice genetic fără efecte secundare sistemele imunitare ale unor pacienţi cu cancer printr-o tehnica numită Crispr. Se speră că, la un moment, dat această tehnică descoperită în 2010, va putea fi folosită în tratamentul împotriva cancerului.

Rezultatele primului studiu clinic, publicate în revista Science, nu dovedesc că prin această tehnică se poate trata cancerul dar este un pas în această direcţie, dovedind că tehnologia nu este toxică. Cel puţin până la proba contrarie.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Pennsylvania mecanimsul celular numit Crispr pentru a suprima trei gene din anumite celule care compun sistemul imunitar al pacienţilor, astfel încât aceste celule să fie capabile să recunoască tumorile.

Terapiile imunooncologice – în special terapia CAR T - şi-au dovedit în ultimii ani eficacitatea în tratamentul împotriva cancerului, fiind complementare chirurgiei, chimioterapiei şi radioterapiei.

Din studiu au făcut parte trei pacienţi de la care s-au recoltat limfocite T care au fost apoi modificate prin tehnica Crispr, astfel încât aceste globule albe să fie capabile să recunoascăt umorile. Celulele modificate au fost apoi reintroduse în corpul pacienţilor unde au rămas timp de un an, fără a provoca efecte adverse grave.

Dr. Edward Stadtmauer, autorul principal al studiului, a declarat că acest studiu nu răspunde la întrebarea dacă aceste celule modificate prin Crispr sunt eficiente împotriva cancerului avansat , ci faptul că această modificare genetică poate fi făcută fără niciun pericol pentru pacienţi.

Cancerele pacienţilor au progresat, a mai declarat el pentru AFP.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite