Săracele bugete de sănătate ale ţărilor bogate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernele caută tratamente mai ieftine pentru a menţine un nivel scăzut al cheltuielilor din sănătate
Guvernele caută tratamente mai ieftine pentru a menţine un nivel scăzut al cheltuielilor din sănătate

Cheltuielile cu sănătatea au stagnat în ţările cele mai industrializate din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi într-o treime dintre acestea chiar au scăzut. Suficiente motive pentru ca un raport OCDE să semnaleze îngrijorări  în privinţa impactului pe termen lung asupra calităţii vieţii şi speranţei de viaţă.

Scăderea din ultimii ani reprezintă o inversare bruscă faţă de creşterea puternică a cheltuielilor din sănătate din anii anteriori crizei financiare. OCDE atrage atenţia asupra faptului că e foarte important ca guvernele să facă sistemele de sănătate mai eficiente şi accesibile.

În ultimul raport OCDE, organizaţia care cuprinde în mare parte ţări bogate indică faptul că media cheltuielilor în cele 34 de ţări membre a crescut cu 0,2% între 2009 şi 2011, faţă de peste 4% pe an în perioada dinainte de criză.

În Grecia, care a avut mult de suferit în urma şocurilor financiare şi economice din ultimii ani, cheltuielile pe cap de locuitor au scăzut cu până la 11,1%, în timp ce în Irlanda au scăzut la 6,6%.

Totuşi, impactul pe termen scurt în urma reducerilor de cheltuieli din sănătate este greu de determinat deoarece autorităţile au constatat o uşoară creştere a numărului de sinucideri şi o rată a mortalităţii infantile mai mare în Grecia, contrabalansate de o reducere a consumului de alcool şi tutun şi o rată mai scăzută de accidente rutiere. Iar pentru prima dată, speranţa de viaţă a trecut de 80 de ani în 2011 – o creştere cu zece ani din 1970 încoace.

În ţări precum Statele Unite şi Canada, cheltuielile cu sănătatea au avut scăderi mai mici de 1,3%, respectiv 0,8%.

Doar în Japonia şi Israel, rata creşterii cheltuielilor cu sănătatea s-a accelerat începând cu 2009, raportat la cea din deceniul anterior. De asemenea, în Coreea de Sud cheltuielile au continuat să crească la mai mult de 6% pe an începând cu 2009, dar mai încet în comparaţie cu anii de dinaintea crizei financiare.

Guvernele caută tratamente mai ieftine pentru a menţine un nivel scăzut al cheltuielilor. De aceea cota de piaţă a genericelor a crescut semnificativ în foarte multe ţări în ultimul deceniu. În Germania şi Marea Britanie acestea au ajuns până la 75% din piaţa totală de medicamente faţă de 25% cât reprezintă în Luxemburg, Italia, Irlanda, Elveţia, Japonia şi Franţa.

În urma crizei financiare, guvernele din numeroase ţări membre OCDE au fost nevoite să plafoneze bugetele prin reduceri de cheltuieli ( pentru materiale sanitare şi medicamente) şi de venituri ale personalului medical din spitale.

Mai mult de trei sferturi din ţările OCDE au anunţat reduceri ale cheltuielilor pentru programe de prevenţie între 2010 şi 2011. Organizaţia avertizează că reducerile de costuri pentru programele de prevenţie precum cele pentru obezitate, consumul excesiv de alcool sau consumul de tutun reprezintă un motiv de îngrijorare, deoarece vor avea un impact negativ asupra sănătăţii populaţiei pe termen lung.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite