Programul „Sănătos de mic“ se extinde, în 2019. Unde şi cum poate fi implementat

Programul „Sănătos
de mic“ se extinde, în 2019. Unde şi cum poate fi implementat

Principiile alimentare sănătoase se învaţă în copilărie

Circa 30% din copiii cu vârste între 6 şi 9 ani sunt supraponderali, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică. Asociaţia Samas, împreună cu Danone au pus în practică un proiect naţional de educaţie nutriţională care are ca scop reducerea riscurilor de obezitate la preşcolari şi formarea de obiceiuri alimentare sănătoase.

Ştiri pe aceeaşi temă

Propgramul a debutat în 2017, iar, de atunci, 20.000 de copii, părinţi şi educatori au beneficiat de lecţii de educaţie nutriţională, lecţii de gătit şi nu numai. Primele schimbări în comportamentul alimentar în familie au început să apară, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Samas.

Astfel, conform studiului realizat cu părinţii participanţi în proiectul-pilot, procentul copiilor care consumă peşte s-a dublat, iar cel al copiilor care consumă lactate a crescut, de la 38% la 45%!

Programul a mai inclus specializarea a 115 cadre didactice şi medicale din grădiniţe, iar părinţii au participat la 40 de ateliere de gătit sănătos şi 3 conferinţe de nutriţie.

Programul este susţinut de specialişti în nutriţie

Programul este susţinut de către Societatea de Nutriţie din România, Societatea Română de Pediatrie, Societatea Naţională de Medicina Familiei, Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie, Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului,Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, precum şi de către Inspectoratul Şcolar din Bucureşti şi Casa Corpului Didactic.

În cadrul proiectului au fost elaborate două ghiduri, unul de nutriţie şi altul adresat părinţilor, sub coordonarea unui comitet ştiinţific alcătuit din specialişti în medicină, educaţie şi psihologie.

În 2019, programul se extinde către grădiniţele din sectoarele 2, 3 şi 4 din Bucureşti, dar şi în ţară. „Sănătos de mic“ este destinat în special grădiniţelor cu program prelungit.

Punerea în practică a programului în grădiniţele de stat. La cerere, programul poate fi implementat în grădiniţe şi şcoli private.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: