Prof.dr. Diana Loreta Păun: „Centrele de colectare şi procesare a plasmei sunt soluţia pe termen lung“

Prof.dr. Diana Loreta
Păun: „Centrele de colectare şi procesare a plasmei sunt soluţia pe termen
lung“

În România, nu există niciun centru acreditat la nivel european pentru colectarea şi procesarea plasmei umane

Imunoglobulinele, un tip de medicamente esenţiale pentru pacienţii diagnosticaţi cu imunodeficienţe primare, se obţin din plasmă umană. În România, nu există până în acest moment niciun centru de colectare sau de procesare acreditat la nivel european.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Imunoglobulinele, aşa cum ştiţi cu toţii, sunt esenţiale pentru pacienţii diagnosticaţi cu imunodeficienţe primare şi nu numai. Ne amintim cu toţii de criza imunoglobulinei pentru care s-au găsit soluţii pe termen scurt. Din nefericire, sistemul de sănătate românesc este dominat adesea de crize, iar soluţiile cu impact pe termen scurt nu fac decât să tergiverseze problemele. Centrele de colectare şi procesare a plasmei umane reprezintă soluţia pe termen lung", a spus prof.dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, la o dezbatare pe teme de sănătate.
Consumul de imunoglobulină a crescut cu aproximativ 8-10% an pe an în ultimii cinci ani. „Am datele până în 2017. Creşterea consumului de datorează atât creşterii numărului de persoane cu imunodeficienţe primare diagnosticate, precum şi datorită creşterii speranţei de viaţă, datorită tratamentului corect, descoperirii unor noi indicaţii pentru imunoglobulină. Se foloseşte în tot mai multe afecţiuni.  Avem nevoie de o rezolvare rapidă să găsim soluţii cât mai rapid pentru a se colecta plasmă", a declarat preşedinte Asociaţiei Române a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare, Otilia Stângă, citată de agerpres.ro.
Peste 70% din cantitatea de plasmă produsă la nivel mondial provine din Statele Unite. În România nu există în acest moment niciun centru de colectare şi nici de procesare de plasmă umană, astfel că necesarul trebuie să fie importat. Cum piaţa externă se confruntă la rândul ei cu un deficit iar preţul oferit de România pentru medicamente este cel mai mic, pacienţii se confruntă des cu lipsa tratamentelor.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: