Premieră: La Spitalul „Bagdasar-Arseni“ se pot face operaţii de ameliorare a efectelor limfedemului

Premieră: La
Spitalul „Bagdasar-Arseni“ se pot face operaţii de ameliorare a efectelor
limfedemului

Spitalul Bagdasar-Arseni

În cele mai multe situaţii, mastectomiile efectuate la pacientele cu cancer de sân presupun şi scoaterea ganglionilor limfatici de la nivelul axilei. Ca urmare, membrele superioare se umflă împiedicând folosirea lor normală. În lume, există proceduri reconstructive specifice pentru ameliorarea efectelor limfedemului.

Ştiri pe aceeaşi temă

La Spitalul Clinic de Urgenţă  „Bagdasar-Arseni“ au avut loc săptămâna trecută două intervenţii microchirurgicale reconstructive la două paciente cu limfedem, potrivit agerpres.ro.
Echipa medicală care a realizat operaţiile a fost formată din medicul primar Silviu Adrian Marinescu, medicul specialist Anca Bordianu, medicul rezident Irina Ilie de la secţia de Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă a spitalului, sub supravegherea şi consultarea medicului Edward I. Chang de la departamentul de Chirurgie plastică al MD Anderson Cancer Center, Houston, USA.
„Cancerul de sân reprezintă o problemă importantă de sănătate în ţara noastră şi, în afară de tratamentul chirurgical care presupune de cele mai multe ori extirparea sânului, dar şi a ganglionilor limfatici de la nivelul axilei, intervin şi unele probleme ulterioare“,", a explicat medicul Silviu Marinescu.
Potrivit acestuia, după extirparea ganglionilor limfatici de la nivelul regiunii axilare, nemaiexistând acest drenaj limfatic, tot membrul superior se umflă, împiedicând funcţionalitatea normală a mâinii respective şi determinând şi tulburări de natură estetică, grevând viaţa socială ulterioară a pacientelor.

„Până acum, acest limfedem era tratat, de regulă, prin metode conservatoare - anumite masaje, un drenaj limfatic efectuat pe membrul respectiv, montarea unor dispozitive elastice care mai ajutau la remiterea lui şi, în cele din urmă, se practicau şi anumite intervenţii chirurgicale de excizie pur şi simplu a ţesuturilor edemaţiate, dar cu sechele post operatorii destul de neplăcute pentru pacienţi şi fără a rezolva pe deplin afecţiunea“, a adăugat dr.Silviu Marinescu.

Două tipuri de intervenţii

El a menţionat că în străinătate, de ceva vreme, s-au dezvoltat tehnici microchirurgicale care permit refacerea drenajului limfatic şi remiterea edemului.
„Şi la noi în ţară s-au făcut deja două intervenţii chirurgicale şi sperăm ca, de acum încolo, să fie cât mai multe intervenţii de microchirurgie care presupun anastomoza unor mase mici, vase limfatice şi vene, care să permită ca limfa să fie preluată de sistemul venos al pacientei şi membrul respectiv să îşi revină la normal. Acestea este un tip de intervenţie, iar celălalt tip de intervenţie presupune transferul liber al unui ganglion limfatic din altă regiune în regiunea afectată care să poată prelua limfa în exces de la nivelul membrului respective“, a adăugat Marinescu.
Aceste tehnici se pot aplica nu numai membrului superior, dar şi membrului inferior, întrucât limfedemul poate să apară şi la acel nivel, în special, după excizia unor tumori din sfera genitală, dar şi la alte patologii, a indicat medicul.

Potrivit medicului Anca Bordianu, rezultate în urma intervenţiei chirurgicale pot să apară după o perioadă "destul de lungă". Aceste intervenţii se fac cu avizul medicului oncolog.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările