Povestea medicului-spital, Cătălin Copăescu, chirurgul obezilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Copăescu deţine 85% din acţiunile Delta Hospital, singurul spital privat de chirurgie laparoscopică din România
Cătălin Copăescu deţine 85% din acţiunile Delta Hospital, singurul spital privat de chirurgie laparoscopică din România

Delta Hospital, singurul spital de chirurgie minim-invazivă din România, este un business centrat în jurul personalităţii doctorului Cătălin Copăescu. Din această particularitate decurg atât avantajae, cât şi o serie de constrângeri.

Cătălin Copăescu,  recunsocut drept cel mai bun specialist român pe chirurgie bariatrică (chirurgia obezităţii), a început să-şi valorifice reputaţia medicală şi în afaceri din 2011 când a deschis în Bucureşti spitalul de chirurgie laparoscopică Delta Hospital, alături de alţi investitori.

Doctorul Copăescu şi-a câştigat reputaţia operând, de-a lungul a două decenii, peste 3.000 de pacienţi cu obezitate şi alte boli metabolice şi este profesor de chirurgie laparoscopică şi bariatrică. Din 2015, el va prezida la Bucureşti Congresul European de Chirurgie Endoscopică organizat de EAES (European Asociation of Endoscopic Surgery) la care vor participa 1.500 de chirurgi din toată lumea, adică un număr de trei ori mai mare faţă de numărul de medici înscrişi în Asociaţa Română de Chirurgie Endoscopică.

Intenţiiile doctorului de a intra în zona serviciilor medicale private sunt mai vechi, de prin 2007. Atunci a făcut un business plan împreună cu sora sa (are studii economice) pentru un spital de chirurigie minim-invazivă care urma să fie dezvoltat împreună cu un operator important din Occident. Investiţia iniţială ar fi trebuit să se ridice la 20 de milioane de euro. Venirea criziei a dat peste cap acest plan iniţial şi doctorul Copăescu a trebuit să-şi recalibreze strategia. A optat pentru un spital cu o capacitate mai mică (50 de paturi), specialiazat pe intervenţii chirurgicale pe pacienţi supraponderali şi obezi.  

Ideea de la care a pornit doctorul Copăescu care a activat 20 de ani în sistemul public a fost aceea de a-i ”întoarce de la aeroport” pe pacienţii care vroiau să se opereze în străinătate pe fondul lipsei de dotări din România. Acum, când spitalul este funcţional, doreşte să facă acelaşi lucru cu medicii români care vor să plece din ţară pentru condiţii de lucru mai bune.

În cei 20 de ani petrecuţi în spitalele publice, m-am lovit de frâne. Nu am vrut să mă poziţionez ca o victimă a unui sistem. Dr. Cătălin Copăescu, acţionar majoritar Delta Hospital

Numele doctorului Copăescu a fost principalul agent de marketing pentru Delta Hospital însă, de la un moment încolo, un singur doctor – fie el şi o personalitate medicală – este insuficient pentru dezvoltarea businessului. Crearea unei şcoli de chirurgie bariatrică este acum unul dintre principalele preocupări ale lui Cătălin Copăescu. Această şcoală are o dublă misiune: răspândirea în rândul specialiştilor a tehnicii medicale propriu-zise şi creşterea numărului de chirurgi din spital pentru a face faţă creşterii numărului de pacienţi.

De obicei, o companie este evaluată de investitori şi analişti după resursele sale de creştere, iar în industria de sănătate, aşteptările sunt destul de ridicate. Delta Hospital este o companie cu un rirm de creştere ridicat (în medie 50% pe an) – e adevărat că spitalul a fost deschis recent – însă ar putea să se extindă şi mai accelerat dacă ar reuşi să atragă mai mulţi specialişti. În România însă numărul acestora este redus - de aceea Copăescu a investit anul trecut 300.000 de euro într-un centru de training pentru chirurgie laparoscopică bariatrică. Astfel, doctorul creează ”discipoli” care să opereze după metoda sa.  

În 2012, Delta Hospital a avut venituri de cinci milioane de euro, iar pentru anul în curs Copăescu care este acţionar majoritar cu 85% din capitalul companiei, alături de soţie – Alina Ambrozie - estimează o creştere de până la şapte milioane de euro. Peste 90% din încasări provin din sume achitate direct de pacienţi, restul fiind deconturi ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ale companiilor de asigurări private. 

Spitalul a fost profitabil de la bun început iar amortizarea investiţiei se va face într-un interval de cinci-zece ani. Pentru a deschide spitalul, acţionarii au avut nevoie de echipamente şi dotări a căror valoare depăşeşte zece milioane de euro. Delta Hospital funcţionează într-o clădire închiriată pe zece ani, al cărei proprietar este omul de afaceri Florea Diaconu (fondatorul grupului Delta ACM).

Ideea iniţială de a atrage un investitor strategic în companie nu a fost abandonată cu totul, însă marii jucători internaţionali încă sunt afectaţi de recesiune ceea ce îi face să fie precauţi, deci rezervaţi în privinţa planurilor de expansiune mai ales în Europa de Est. În România, piaţa serviciilor medicale private se ridică la 500 de milioane de euro din care jumătate reprezintă deconturi CNAS către operatori. Cu alte cuvinte, încasările efective din plăţi achitate de pacienţi este de doar 250 de milioane de euro, ceea ce reprezintă sub 5% din totalul serviciilor medicale din România.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite