Peste 600.000 de bolnavi de hepatită C în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliţia „Împreună împotriva Hepatitei” îşi propune să demareze un program de informare, prevenire, diagnosticare şi tratament al pacienţilor cu hepatită virală C (HVC) cu ajutorul căruia să plaseze România până în 2020 pe primele cinci locuri ale Indicelui European al Hepatitei.

Din păcate, România se situează în prezent pe locul 25 al Indicelui European al Hepatitei care compară nivelul de screening (investigaţii), tratament şi prevenţie în 30 de ţări din Europa.

Infecţiile netratate cu virusul hepatic C reprezintă una dintre cele mai mari probleme globale de sănătate, care decurge din caracterul transmisibil al bolii şi din impactul sever asupra morbidităţii şi mortalităţii populaţiei.

România se află pe locul patru la nivel global în ceea ce priveşte rata mortalităţii cauzată de afecţiunile hepatice, mai exact, 44,5 decese la suta de mii de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de 15 decese la suta de mii de locuitori, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În România există peste 600.000 de persoane care au fost infectate cu HVC. De asemenea, cercetările epidemiologice recente indică o rată a prevalenţei pentru virusul hepatitei C de 3,23%, una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană. Media de vârstă a pacienţilor care suferă de hepatita C este de 50 de ani.

„Pentru a scădea parametrii epidemiei HVC, screening-ul şi terapia sunt cele mai bune metode şi cele mai la îndemână. Proiectul Coaliţiei propune soluţii pentru tratarea pacienţilor cronici, mai ales că trebuie să ţinem cont de faptul că avem un număr crescut de pacienţi, ca urmare a transfuziilor de sânge efectuate în perioada anilor ’80-’90”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, director al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Hepatita C rămâne frecvent nediagnosticată pe parcursul fazei acute din cauza naturii sale adesea asimptomatice şi trece astfel neobservată de către cei afectaţi. Dacă infecţia cu HVC rămâne netratată, termen lung apar afectări hepatice severe precum ciroza şi carcinomul hepatic.

În momentul de faţă, şansele de vindecare ale unui pacient cu hepatită cronică cu virus C sunt de 80%. Vindecarea este corelată atât cu creşterea capacităţii de muncă, cât şi cu creşterea calităţii vieţii persoanelor afectate de infecţia virală, precum şi cu o scădere semnificativă a transmiterii virusului.

„Spre deosebire de hepatita B şi HIV, hepatita C este vindecabilă, cu condiţia de a fi depistată la timp, iar pacientul să primească tratamentul adecvat”, afirmă conf. dr. Liana Gheorghe, şef Secţia III a Departamentului de Gastroenterologie a Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic al Institutului Fundeni.

Aproximativ 170 de milioane de persoane la nivel global sunt afectate de virusul hepatitei C,ceea ce înseamnă că 3% din întreaga populaţie a globului prezintă riscul de a dezvolta ciroză hepatică şi cancer hepatic ca rezultat al infecţiei cronice şi consecinţelor ei. De asemenea, hepatita C cauzează aproximativ un milion de decese la nivel mondial anual.

Din coaliţia lansată sub patronajul Ministerului Sănătăţii fac parte: Fundaţia „Prof. Dr. Matei Balş”, Societatea de Boli Infecţioase şi HIV/SIDA, Societatea de Gastroenterologie şi Boli Hepatice, Societatea Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (ELPA) şi Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR), în parteneriat cu Janssen România, Bristol-Myers Squibb (BMS) şi Merck Sharp & Dohme (MSD).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite