Paracetamol şi aspirină, doar cu recomandare. Prima ţară europeană care impune restricţii la aceste medicamente

Paracetamol şi aspirină,
doar cu recomandare. Prima ţară europeană care impune restricţii la aceste medicamente

Medicamentele de tipul OTC-urilor pot avea efecte adverse importante dacă sunt luate la întâmplare

Două medicamente din categoria OTC-urilor, respectiv paracetamolul şi aspirina, mai pot fi vândute în Franţa doar dacă recomandă farmacistul. Măsura s-ar putea extinde şi în alte ţări europene, scrie presa locală.

Ştiri pe aceeaşi temă

Automedicaţia este un obicei nociv, iar oamenii nu ar trebui să se îndoape cu medicamente. Pentru a stopa acest obicei, în Franţa, a fost introdusă o măsură restrictivă pentru paracetamol şi aspirinaă. Respectiv, aceste pastile nu mai pot fi cumpărare decât cu acordul farmacistului care trebuie să facă o evaluare a fiecărui caz în parte. Tot farmacistul este cel care recomandă cantitatea de psatile. Aceleaşi reglementări vizează şi ibuprofenul.

Măsurile vin în contextul în care, în urmă cu doi ani o tânără din Strasbourg a decedat în urma unei intoxicaţii cu paracetamol, iar numărul cazurilor de afectare hepatică a crescut ca urmare a consumului  acestui medicament. În Franţa, consumul de paracetamol a crescut cu 50% în ultimul deceniu.

Ibuprofenul, la rândul lui,în cantităţi mari, poate afea efecte adverse importante şi este chiat contraindicat la pacienţii cu risc crescut de boli hemoragice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: