Pacienţi: „Săptămâna viitoare se vor retrage din România încă 21 de medicamente fără alternativă terapeutică“

Pacienţi: „Săptămâna viitoare se vor retrage din
România încă 21 de medicamente fără alternativă terapeutică“

Politica preţului cel mai mic din UE alungă producătorii de medicamente de pe piaţa românească

Romania are autorizate mai puţin de 4.000 de medicamente, ceea ce reprezintă mai puţin de jumătatea mediei ţărilor Uniunii Europene, arată reprezentanţii Alianţei Pacienţilor Cronici din România.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Subfinanţarea sistemului şi politica populistă a preţului medicamentului - cel mai mic din UE - nu a făcut decât, azi, să nu mai avem nicio şansă la viaţă, deoarece am rămas fără medicamente“, se arată într-o scrisoare deschisă a Alianţei Pacienţilor Cronici din România.  

Potrivit acelaişi surse, intenţia unor măsuri pompieristice ale ministrului Sănătăţii nu au determinat decât panică în rândul pacienţilor rămaşi fără tratamente, iar lucrurile s-au agravat de la o zi la alta. „Săptămâna viitoare, în 2, 4 şi 6 noiembrie se vor retrage din România încă 21 de medicamente fără alternativă terapeutică. Zeci de mii de români, pacienţi cronici, nu vor mai avea acces la niciun fel de tratament medicamentos!“, se mai spune în scrisoarea deschisă.

Documentul face o radiografie a actualului sistem de sănătate menţionând că pacienţii sunt siliţi să-şi câştige în instanţă dreptul la tratamente şi că dispariţia medicamentelor cu şi fără alternativă terapeutică nu şi-a asumat-o nimeni din rândul comisiilor consultative ale Ministerului Sănătăţii sau a societăţilor profesionale, neţinându-se seama de efectele farmacologice diferite ale medicamentelor, inclusiv cele din aceeaşi clasă terapeutică.

Totodată, ignorarea de către autorităţi a studiilor clinice care, ar fi adus bani la buget şi ar fi salvat vieţi, conchide sursa mai sus citată.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: