Florin Hozoc: Coronavirusul închide centrele de transfuzii din China şi pune în pericol aprovizionarea României cu imunoglobulină

Florin
Hozoc: Coronavirusul închide centrele de transfuzii din China şi pune în
pericol aprovizionarea României cu imunoglobulină

Florin Hozoc

Într-o postare pe Facebook, Florin Hozoc, directorul unei firme care importă imunglobulină în România, atrage atenţia asupra unui efect colateral al epidemiei din oraşul chinez Wuhau.

Ştiri pe aceeaşi temă

Redăm mai jos întreaga postare:

În conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, autorităţile chineze au dispus suspendarea activităţilor de colectare de sânge, plasmă, celule stem şi alte ţesuturi umane în toate zonele afectate de epidemia de coronavirus. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat zilele trecute că virusul ar putea fi transmis prin sânge şi alte celule de origine umană chiar înainte de a fi detectabil.

În China se colectează anual peste 7.600.000 litri de plasmă pentru fracţionare, multe dintre centre fiind private.  Astfel, China îşi asigură peste 60% din consumul de medicamente derivate din plasmă.

Suspendarea activităţilor de colectare de plasmă umană va duce la o creştere de peste 100% a importurilor de imunoglobulină şi alte derivate din plasmă umană, ceea ce va determina o accentuare a deficitului global de medicamente din plasmă şi în special de imunoglobulină.

Primele ţări care sunt vulnerabile în faţa acestei situaţii de criză generate de epidemia de coronavirus sunt cele care oferă cele mai mici preţuri la medicamentele din plasmă şi care nu colectează plasmă pentru fracţioanare. România este victimă sigură.

Situaţia este cât se poate de gravă, însă şefii sistemului nostru de transfuzii nici măcar nu sunt conştienţi de ea.

Şi este doar începutul...

 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: