Ecoul crizei medicamentelor oncologice se aude şi la Bruxelles

Ecoul crizei medicamentelor oncologice se aude şi la Bruxelles

Medicament oncologic

Peste un milion de români au fost diagnosticaţi cu o formă sau alta de cancer, iar alte patru milioane de persoane au avut cel puţin un membru al familiei diagnosticat cu această boală, potrivit unui studiu naţional despre impactul pe care îl are această maladie asupra societăţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Situaţia actuală este o consecinţă a lipsei politicilor sanitare, avertizează atât oncologii, cât şi reprezentanţii pacienţilor. Rezultatele studiului indică faptul că un român din patru a trăit o experienţă legată de cancer: 5,2% dintre respondenţi afirmă că au fost diagnosticaţi cu cancer, la un moment dat, de-a lungul vieţii, iar 21,1% au o rudă de gradul I (soţ/ soţie, fiu/fiică, mamă/tată) cu cancer. În ceea ce priveşte percepţia asupra bolii, 45% dintre respondenţi consideră că diagnosticul de cancer duce întotdeauna la deces. Legat de situaţia actuală a sistemului medical din România, cei mai mulţi oameni spun că principala problemă este corupţia/ mita (20,7%), tehnologia veche şi lipsa echipamentelor (19%), salariile mici ale personalului medical (12,8). Indiferent dacă s-au numărat printre cei diagnosticaţi cu cancer sau nu, 65% dintre români consideră că statul român nu asigură un tratament corespunzător pentru pacienţii cu cancer, iar 75% spun că durează prea mult ca un medicament nou descoperit să ajungă la bolnavii din România. 

„În acest moment, pacienţii români cu cancer au acces gratuit la mai puţin de 15% dintre medicamentele aprobate, în perioada 2006-2015, de Agenţia Europeană a Medicamentului”, a spus dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină (InoMed). Aceasta a precizat că niciunul dintre cele 14 medicamente noi împotriva cancerului, care au primit aprobare din partea Agenţiei Europene a Medicamentului în 2015, nu a ajuns la pacienţii români. Mai mult decât atât, o nouă criză a medicamentelor oncologice, declanşată în primele luni ale anului 2017, i-a adus în pragul disperării pe bolnavi. Şi euroalesul Daniel Buda a interpelat recent Comisia Europeană pe această temă, cerând soluţii. „În România, zilnic decedează 130 de pacienţi din această cauză. Din numărul total de persoane care suferă de cancer, doar 100.000 beneficiază de un tratament în acest sens. La momentul actual, a fost identificată o nouă criză a medicamentelor oncologice în România. Şapte tipuri de tratamente pentru copii şi 16 pentru adulţi nu se mai găsesc pe piaţa farmaceutică. Cauzele care au dus la această situaţie derivă din problemele aferente exportului paralel. Această practică a exportului paralel a generat o criză a stocurilor de medicamente pentru piaţa internă. Există anumite instrumente de care dispune Comisia în vederea sprijinirii continuării tratamentelor pentru persoanele care suferă de cancer?”, a notat europarlamentarul român.

citeste totul despre: