De unde am putea câştiga un miliard de euro?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea investiţiilor în tratarea pacienţilor cu boli cardiovasculare ar putea aduce României economii de peste un miliard de euro pe an, conform ultimului raport al Societăţii Europene de Cardiologie. Aceşti bani se pierd anual pentru că bolnavii şi familiile acestora au  o productivitate mai scăzută.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în România, iar alocarea insuficientă de fonduri pentru tratarea acestora implică anual o sumă considerabilă de bani de care sistemul de sănătate românesc are mare nevoie. România se află pe locul 9 la nivel european în ceea ce priveşte decesele cauzate de boli cardiovasculare, conform aceluiaşi raport.

Investiţia în creşterea accesului pacienţilor cu boli cardiovasculare la cele peste 12 terapii inovative care se află pe lista medicamentelor compensate şi gratuite, va aduce beneficii atât bolnavilor cât şi bugetului statului. „În România, statul ar putea economisi un miliard euro anual doar din tratamentul pacienţilor cu boli cardiovasculare investind o sumă mult mai mică pentru actualizarea listei medicamentelor compensate”, a declarat Oana-Martha Igrişan, Director de Comunicare a Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Spre comparaţie, în Statele Unite, la fiecare 24 de dolari investiţi în tratamente inovatoare pentru pacienţi sunt economisiţi 89 de dolari din costurile alocate spitalizării şi altor necesităţi ale pacienţilor cu boli cardiovasculare, potrivit Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Producătorilor Farmaceutici (IFPMA).

,,Când vorbim de boli cardiovasculare trebuie să avem în vedere două aspecte complementare: prevenţia  şi accesul la cele mai bune condiţii de tratament atunci când riscul este crescut sau boala a fost diagnosticată”, spune prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.

Prevenţia constă nu doar în adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi combaterea factorilor de risc predispozanţi precum fumatul, sedentarismul şi alimentaţia dezechilibrată, ci şi în prescrierea unor terapii preventive. Odată cu instalarea bolii, este obligatoriu ca pacientul să aibă acces la servicii medicale performante şi la terapii moderne, eficiente şi specifice bolii pentru prevenirea riscului de noi evenimente precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral şi pentru reducerea mortalităţii cardiovasculare, susţine preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel global, potrivit Organizaţie Mondiale a Sănătăţii. Acestea provoacă 17 milioane decese la nivel global şi patru milioane de decese la nivel European. În România, în anul 2010 s-au înregistrat 150 000 decese de cauza cardiovasculara. Mai mult, se estimează că până în anul 2030, la nivel global, bolile cardiovasculare vor fi cauza a peste 20 de milioane decese anual, potrivit Societăţii Europene de Cardiologie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite