Coaliţia România Sănătoasă: „Fără legea vaccinării statul nu ştie, de fapt, care este rata de imunizare“

Coaliţia România Sănătoasă: „Fără legea vaccinării statul nu ştie, de fapt,
care este rata de imunizare“

Legea vaccinării copiilor a stat blocată în Parlament mai mulţi ani

Coaliţia România Sănătoasă face un apel de urgentare a adoptării legii vaccinării blocate de câţiva ani în Parlament.

Ştiri pe aceeaşi temă

Legea vaccinării nu poate deveni subiect de controverse politice. Este responsabilitatea TUTUROR partidelor politice să o adopte“, se spune într-un comunicat al Coaliţiei România sănătoasă.

Potrivit aceleiaşi surse, această propunere de act notmativ a intrat în blocaj instituţional în urma protestelor gălăgioase a mişcării antivaccinare lăsând copiii României pradă unei epidemii cu aproape 20 de mii de cazuri de rujeolă şi 64 de decese.

„Legea vaccinării în formă ei corectă, care să asigure, prin obligativitate, vaccinarea tuturor copiilor apţi medical este fundamentală pentru întărirea prevenţiei în România, creşterea acoperirii vaccinale şi oprirea epidemiilor care îmbolnăvesc copiii. Fără legea vaccinării statul român nu ştie de fapt care este rată de acoperire a vaccinării, nu oferă medicilor vaccinatori soluţii de actualizare a informaţiilor şi nu protejează copiii vulnerabili din familii fără acces la servicii medicale.“

Speriaţi de termenul de „obligativitate“ politicienii pare că au uitat că obligativitatea este un concept legal legitim şi necesar în politicile pentru sănătatea şi siguranţă publică. O paralelă simplu de făcut poate determina o mai bună înţelegere a acestui mecanism social şi o acceptare mai uşoară a conceputului legal de obligativitate: legea nu permite şofatul după ce consumi băuturi alcoolice pentru că poţi ucide din culpă pe cineva. La fel, legea nu trebuie să permită să refuzi vaccinarea fără motiv medical pentru că poţi ucide din culpă pe cineva.

Conform cu sondajul INSCOP, comandat de Societatea Naţională de Medicina Familiei, peste 81% din români sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: