Campanie de donare de sânge în Bucureşti. Care sunt condiţiile pentru a putea dona

Campanie de donare de sânge în Bucureşti. Care
sunt condiţiile pentru a putea dona

O singură donare de sânge poate salva mai multe vieţi

Asociaţia React, în parteneriat cu Sun Plaza, Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti şi Reţeaua privată de sănătate Regina Maria organizează în perioada 24-26 mai o campanie de donare de sânge. Cei care vor să devină donatori trebuie să îndeplinească anumite cerinţe.

Ştiri pe aceeaşi temă

Campania „Dăruieşte timp un pic altfel, donează sânge“ se află la cea de-a opta ediţie. Persoanele care doresc să doneze sânge pentru pacienţii din spitale sunt aşteptate la intrarea principală din Sun Plaza – Esplanada Sud, în perioada 24-26 mai, între orele 9.00 şi 13.00.

Recoltarea de sânge va fi realizată de personalul specializat al Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, în condiţii de siguranţă, folosind instrumente de unică folosinţă. La fiecare donare se recoltează 450 mililitri de sânge, din care se obţin produse sanguine care vor fi folosite pentru salvarea a până la trei vieţi omeneşti.

Donatorii trebuie să aibă carte de identitate, să fie odihniţi, hidrataţi şi cu micul dejun luat -un sandwich cu carne slabă, legume şi fructe – banană, avocado, ananas, preferabil fără lactate. Totodată, este important ca aceştia să nu fumeze înainte şi după donare, timp de o oră.

Alte condiţii care trebuie îndeplinite de donatori sunt vârsta între 18 şi 60 de ani; greutatea cuprinsă între 50 şi 100 kg  - femeile, 60 şi 110 kg, bărbaţii; să nu fi suferit intervenţii chirurgicale sau stomatologice în ultimele 3 – 6 luni; să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 72 de ore înaintea donării; să nu fi suferit de hepatită – de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii;pentru femei: să nu fie însărcinată, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în cea menstruală - trebuie sa treacă minim 5 zile de la ultima zi a menstruaţiei. 

Înainte de donare se completează un formular şi apoi se efectuează un consult medical rapid  - anamneză, tensiune, greutate, determinarea grupei sanguine, a RH-ului şi hemoglobinei, în urma căruia medicii decid cine este apt pentru donare.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: