A fost lansat ghidul pacientelor cu cancer la sân. Ce tip de informaţie cuprinde şi la ce ajută

A fost lansat
ghidul pacientelor cu cancer la sân. Ce tip de informaţie cuprinde şi la ce
ajută

Cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei şi reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societăţii Europene de Oncologie Medicală.

Ştiri pe aceeaşi temă

De astăzi, pacientele cu cancer la sân şi nu numai ele au o sursă în plus de informaţii avizate referitoare la această boală. Roche România, în parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România  - FABC,  lansează un navigator pentru pacientele cu cancer de sân, disponibil pe platforma educaţională www.canceruldesan.ro.

De asemenea, cu ajutorul filialelor FABC, Roche România va distribui navigatorul în secţiile de oncologie ale spitalelor din ţară, împreună cu 1.500 de eşarfe de mătase pentru chimioterapie. Eşarfele sunt realizate de o pacientă cu cancer de sân şi sunt destinate femeilor care se află sub tratament.

9.000 de române, diagnosticate anual cu cancer de sân

Navigatorul explică, într-un limbaj prietenos şi simplificat, traseul ce ar trebui urmat de către o pacientă diagnosticată cu cancer de sân, în cadrul sistemului de sănătate din România. Pornind de la suspiciunea iniţială, investigaţiile ce trebuie efectuate pentru stabilirea diagnosticului, stadializarea bolii şi tipul de tratament, informaţiile prezentate în cadrul navigatorului au rolul de a uşura înţelegerea pacientelor şi aparţinătorilor cu privire la paşii de urmat, în cazul unui diagnostic de cancer de sân.

„Traseul unei paciente în sistemul de sănătate pare adesea complicat şi de multe ori pacientele diagnosticate cu cancer de sân au nevoie de informaţii şi explicaţii clare cu privire la etapele diagnosticării şi a intervenţiilor necesare tratamentului acestei afecţiuni. Tipul de informaţie cuprins în acest navigator poate ajuta la scurtarea timpului dintre etapele acestui proces, ceea ce creşte şansa unui diagnostic şi a unui tratament mai rapid“, a declarat Oana Matei, Group Medical Manager Roche România.

În România, peste 9.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de sân, respectiv o femeie la fiecare oră.

Jumătate din cazuri sunt descoperite în stadii avansate

„În ţările dezvoltate, cancerul de sân este considerat un tip de cancer curabil, cu o supravieţuire de aproape 90%, daca este descoperit în stadii incipiente. În România, aproape jumătate din cazuri sunt descoperite în stadii avansate ale bolii. Informarea corectă a pacientelor asupra paşilor de urmat prin sistemul de sănătate poate avea un rol foarte important în reducerea acestui decalaj“, a completat dr. Dragoş Median, Compartimentul Oncologie Ginecologică, Spitalul Clinic Filantropia Bucureşti.

Acest tip de iniţiative de informare a pacientelor sunt întotdeauna bine-venite, mai ales când vorbim despre cancerul de sân, o boală cu un impact socio-economic foarte ridicat. Sper ca informaţia din acest navigator să ajute pacientele să înţeleagă mai bine cu ce se confruntă şi ce trebuie să urmărească, de la diagnostic, până la tratament”, a adăugat Cezar Irimia, preşedinte Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: