Ţigările electronice sunt la fel de nocive precum cele clasice. Cinci decese, înregistrate în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţigările cu tutun încălzit sunt populare mai ales printre adolescenţi
Ţigările cu tutun încălzit sunt populare mai ales printre adolescenţi

Avertismentele medicilor pneumologi faţă de nocivitatea ţigărilor electronice încep să se materializeze. Deşi există pe piaţă de puţină vreme şi sunt foarte populare printre adolescenţi mai ales, ţigările electronice au început să producă primele decese în SUA, în timp ce numărul persoanelor suspectate că s-au îmbolnăvit din cauza lor continuă să crească, potrivit presei americane.

Mai mult de 400 de persoane din 33 state americane suferă de boli produse de ţigările electronice. Cinci persoane au murit deja, iar un al şaselea deces din aceeaşi cauză este sub investigaţie, potrivit autorităţilor americane.

Conform aceleiaşi surse, încă nu s-a depistat cu precizie care este substanţa responsabilă, însă este vorba în mod cert de o situaţie care necesită soluţii urgente, afirmă David Christiani, profesor de medicină la Facultatea Harvard.

Se pare că mulţi pacienţi au dezvoltat boli de plămâni după ce au inhalat subrstanţe derivate din cannabis, în timp ce alţii, produse care au avut la bază nicotina.

Numărul îmbolnăvirilor cauzate de ţigările electronice era luna trecută de puţin peste 200 în SUA, dar acesta s-a dublat luna aceasta stârnind îngrijorarea medicilor.

Nu de puţine ori, medicii specialişti au atras atenţia că ţigările cu tutun încălzit nu sunt mai puţin nocive decât cele clasice, deşi industria tutunului face eforturi în a susţine că aceasta este o alternativă viabilă pentru cei care vor să renunţe la fumat.

Peste 42.000 de români mor în fiecare an din boli associate fumatului

Cancerul de plămâni este prima cauză de deces prin boală oncologică din lume, iar unul dintre factorii de risc este fumatul. În România, annual, mor peste 42.000 de persoane din cauza bolilor aosciate cu fumatul.

Prof.dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumolog, şeful Clinii Pneumologie III, de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Bucureşti , a explicat recent, pentru Adevărul, ce indică studiile făcute până acum vizavi de ţigările cu tutun încălzit.

„Există foarte multe date ale industriei tutunului şi mult mai puţine ale cercetătorilor independenţi. Cele ale industriei tutunului încearcă să asigure fumătorul că este o alegere mai bună şi că tutunul încălzit este mult mai puţin nociv. Celelalte arată că există substanţe toxice şi în acest tutun şi că efectele există atât pentru cel care-l fumează cât şi chiar pentru fumătorul pasiv“, potrivit prof.dr. Florin Mihălţan.

Potrivit specialistului, atât tutnul ars cât şi cel încălzit eliberează substanţe nocive, chiar dacă la temperature diferite, care au efecte carcinogenetice, proinflamatorii, proedem de mucoasă bronşică şi inducătoare de hipersecreţii.

În tutunul încălzit există o expunere la substanţe care se găsesc şi în ţigările convenţionale . „Studiile pe termen lung au demarat  şi vor aduce argumente, dar un lucru este cert - aceste substanţe nocive există şi ele vor lucra inducând boli care sunt cunoscute deja din utilizarea tutunului tradiţional.În ţigările convenţionale există peste 2.000 de produşi toxici, dar sunt 64 de substanţe carcinogenetice care induc mutaţii la nivel celular şi proliferări celulare, mitoze necontrolate. Majoritatea acestora se regăsesc şi în tutunul încălzit“, a avertizat medicul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite